10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSpaţiul emoţional, elementul-cheie al relaţiei

Spaţiul emoţional, elementul-cheie al relaţiei

Spaţiul emoţional
pe care fiecare dintre parteneri îl ocupă în cadrul unei relaţii influenţează foarte mult şansele unui cuplu de a rezista în timp.

Acest aşa-zis spaţiu emoţional include timpul, energia şi dedicarea pe care fiecare dintre parteneri le alocă relaţiei, ascultând şi analizând nevoile, dorinţele, cuvintele, gândurile şi sentimentele celuilalt. Din punct de vedere al poziţiei celor doi parteneri, există trei feluri de cupluri.

În primul rând, există relaţii în care unul dintre parteneri acaparează cea mai mare parte a spaţiului emoţional. În acest caz, unul dintre cei doi pare să fie extrem de implicat, monopolizând într-un fel relaţia sub aspect sentimental. Această persoană, indiferent dacă e bărbatul sau femeia, pare să aibă sentimente foarte puternice, pare să aibă nevoie de celălalt şi pare posesiv, în timp ce partenerul său lasă impresia că nu este foarte implicat în relaţie şi că nu are nici un fel de nevoie. Astfel, partenerul foarte implicat ocupă tot spaţiul alocat relaţiei, de multe ori de teamă că, dacă acest spaţiu nu este ocupat, atunci relaţia nu mai există.

Din păcate, această percepţie este greşită. Viaţa sentimentală a unei relaţii trebuie să fie generată de două persoane, în egală măsură. Totul se dă peste cap, iar lucrurile nu se rezolvă, dimpotrivă, ambii parteneri devin nefericiţi. Unul va fi nefericit pentru că depune mereu eforturi pentru a păstra relaţia, iar celălalt va suferi pentru că se va simţi mereu presat din această cauză. Mai grav este că, la un moment dat, cel care încearcă din răsputeri să menţină flacăra vie va obosi şi va simţi nevoia să se oprească, iar acest lucru va duce inevitabil la despărţire.

 

Cuplul în care rolurile se schimbă constant

 

Al doilea tip de relaţie este acela în care partenerii alternează rolurile când vine vorba de ocuparea spaţiului emoţional, şi de fiecare dată unul dintre ei ocupă prea mult din acest spaţiu. Este o situaţie asemănătoare cu primul tip de cuplu, o putem numi chiar o versiune a acestuia. Diferenţa este că partenerii sunt mai legaţi unul de celălalt şi mai implicaţi în relaţie, ceea ce este o bilă albă pentru ei. Cu toate acestea, când partenerii ocupă pe rând prea mult spaţiu emoţional, scenele şi reproşurile alternează şi vin din două părţi, deci nu încetează niciodată. Persoanele implicate într-o astfel de relaţie obosesc făcând eforturi şi nu reuşesc niciodată să se apropie atât de mult cât şi-ar dori.

 

Partenerii nu se implică

 

Deşi poate părea ciudat, există şi cupluri în care nici unul dintre parteneri nu ocupă prea mult spaţiu emoţional. Este cazul relaţiilor în care se ajunge la un anumit nivel şi nu se mai încearcă o evoluţie. Cei doi se simt bine unul cu celălalt, se văd destul de des şi în mod regulat şi pot fi chiar foarte apropiaţi. De obicei, este situaţia celor care sunt împreună de mult timp, care locuiesc împreună sau chiar sunt căsătoriţi. Cu toate acestea, nici unul nu vrea să se implice profund în viaţa sentimentală a celuilalt. Pentru unii oameni, acest tip de relaţie este satisfăcătoare, este mai mult decât suficientă. Pentru alţii însă, o astfel de relaţie este doar un „preludiu“ pentru aflarea profunzimii la care cuplul va fi în stare să ajungă la un moment dat. Dacă vă aflaţi într-o astfel de relaţie şi vă convine, foarte bine. Dacă nu sunteţi mulţumit pe deplin, încercaţi să faceţi un efort, să investiţi mai mult în relaţie şi să vă determinaţi partenerul să facă acelaşi lucru. Asumaţi-vă mici riscuri şi vedeţi dacă partenerul este dispus să facă la fel. Dacă da, există o cale de rezolvare.

 

Situaţia ideală: partenerii sunt implicaţi şi se iubesc

 

Există şi a patra situaţie, când într-o relaţie fiecare dintre parteneri ocupă suficient spaţiu emoţional, se simt „conectaţi“ şi se iubesc. Evident, aşa ar trebui să arate orice relaţie „sănătoasă“. Un aspect foarte important al unei astfel de relaţii este acela că ambii parteneri pot rămâne implicaţi din punct de vedere sentimental, iar spaţiul emoţional rămâne ocupat în mod constant.

În anumite momente, unul dintre parteneri predomină, dar de cele mai multe ori există un anumit echilibru. Nici unul dintre cei doi nu se închide faţă de celălalt şi nu rămâne distant sau neimplicat.

Şi în cazul relaţiilor amoroase, la fel ca în orice alt aspect al vieţii, se pare că echilibrul este cheia succesului. Prin urmare, indiferent de tipul de relaţie în care sunteţi implicată, încercaţi să echilibraţi spaţiul emoţional pe care îl ocupaţi fiecare în relaţie, în aşa fel încât să existe şi suficient spaţiu care să vă permită să fiţi voi înşivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU