8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinYucatan, un loc plin de mistere

Yucatan, un loc plin de mistere


Yucatan este o frumoasă peninsulă ce desparte Marea Caraibelor de Golful Mexic. Este compusă din statele mexicane Campeche, Quintana Roo şi Yucatan, din Belize şi din teritoriul de nord al Guatemalei, El Peten.

Poziţionată în America Centrală, Yucatan este o destinaţie de vacanţă inedită datorită locaţiei Chicxulub, unde, conform teoriilor recente, în urmă cu 65 de milioane de ani, ar fi căzut un meteorit cu diametrul de aproximativ zece km, care ar fi dus la dispariţia dinozaurilor. Atracţiile turistice de aici le constituie cu siguranţă coastele, ce se întind pe 1.100 km, şi au o suprafaţă de 197.600 kmp. Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres sunt cele mai vizitate locuri ale tărâmului mexican, dar şi ruinele antice mayaşe precum Chichen Itza şi Tulum beneficiază de atenţia sporită şi minuţioasă a vizitatorilor.

 

Civilizaţii pierdute: mayaşii şi olmecii

 

Originile civilizaţiei maya nu se pierd datorită descoperirilor arheologice, care sunt apreciate mai ales din punct de vedere al arhitecturii şi ornamentelor. Aceste oraşe-state erau centrul puterii regilor-preoţi, care administrau bazându-se pe supunerea celor ce credeau în ei. Multe oraşe şi centre de ceremonii care au fost descoperite sunt pe teritoriul Mexicului (Campeche şi Yucatan) şi mai la sud, în Honduras, în America Centrală. Oraşele nu s-au dezvoltat toate în acelaşi timp. La apogeul culturii, 250-900 d.H., zonele joase au fost martorele dezvoltării oraşelor precum Tikal, aşezat în mijlocul districtului Peten din Guatemala.

În perioada cuceririi spaniole, la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul celui următor, teritoriul ocupat de populaţia maya cuprindea Guatemala (cu excepţia câtorva regiuni de pe coasta Pacificului), părţile apusene din Salvador şi Honduras, întreg Hondurasul Britanic, iar din Mexic statele Yucatan şi Campeche, teritoriul Quintana Roo şi regiunile răsăritene ale statelor Tabasco şi Chiapas.

Populaţia maya a trăit în America Centrală, în zona în care există în zilele noastre Yucatan, Guatemala, Belize şi partea de sud a Mexicului – provinciile Chiapas şi Tabasco. Suprafaţa, aflată la sudul Tropicului Racului şi la nordul Ecuatorului, are cam 900 de kilometri de la nord la sud şi 550 de la est la vest. Cultura lor era încă a pietrei, deşi ştiau să lucreze cu cărbunii şi aurul. Populaţia maya adora jadul.

O civilizaţie cu totul necunoscută nouă, răsărită din adâncul timpurilor în numai câteva decenii, ni s-a impus cu evidenţele şi misterele ei, cu stilul şi cu zeii ei drept cea mai veche dintre toate civilizaţiile întemeiate de om pe continentul american, fiind, poate, chiar „civilizaţia mumă“ a Lumii Noi. Deseori, s-au făcut comparaţii între azteci şi romani, între mayaşi şi greci. Despre tolteci s-a putut spune că au jucat în antichitatea indiană un rol comparabil cu acela al etruscilor în Italia.

 

11 temple sacre, descoperite în junglă

 

Recent, după luni bune de cercetări în Peninsula Yucatan, arheologii mexicani au dat peste 11 temple sacre, bine ascunse în junglă, într-un peisaj spectaculos, presărat cu peşteri şi lacuri, potrivit site-ului Pro TV. „Locul reprezintă viaţa şi moartea în acelaşi timp. Viaţa, pentru că, potrivit culturii maya, omul vine din aceste peşteri. Ei credeau că viaţa începe aici şi că după moarte vor ajunge tot pe aici, pentru a trece de cealaltă parte a Xibalba“, a explicat Guillermo de Anda, arheolog la Universitatea din Yucatan.

Drumul către aşa-zisa lume de dincolo, Xibalba, e plin de obstacole. Arheologilor nu le-a fost uşor. S-au scufundat în apa rece, s-au strecurat prin spărturile de stânci, au străbătut sute de metri prin labirintul subteran.

Peşterile şi lacurile de acumulare aveau un scop practic, pentru că asigurau alimentarea cu apă. Aveau însă şi o componentă spirituală importantă, pentru că erau considerate intrarea în lumea de dincolo.

Arheologii au găsit şi obiecte care au aparţinut mayaşilor, dar şi oseminte umane. Cea mai veche descoperire e un vas din ceramică, de acum 1900 de ani.

 

Piramidele Chichen Itza, o minune a lumii

 

Piramidele de la Chichen Itza sunt considerate cel mai important monument al civilizaţiei maya, prin frumuseţea şi măreţia lor rivalizând cu faimoasele piramide ale Egiptului Antic. Construcţia aparţine tribului Itza, care prin anii 900 s-a stabilit în Peninsula Yucatan. În anul 1200, superbul oraş Chichen Itza a fost abandonat din motive necunoscute, iar Capitala s-a mutat la Tayasal. Numeroasele inscripţii de pe zidurile de piatră sunt încă nedescifrate, iar informaţiile despre superba cultură maya se lasă aşteptate.

Celelalte noi minuni: Taj Mahal – India, Agra; Marele Zid – Beijing, China; Machu Picchu – Peru, Aguas Calentes; Statuia lui Hristos – Brazilia, Rio de Janeiro; oraşul Petra – Iordania; Coloseumul – Italia, Roma.

 

Date despre Peninsula Yucatan

Clima este contrastantă: pe de o parte, este caldă şi uscată în nord, unde cresc arbori înalţi, iar pe de altă parte, este mult mai rece în sud.

Peninsula este alcătuită din trei state: Yucatan, Campeche şi Quintana Roo. Yucatan este unul dintre cele 31 de state federale ale Mexicului, situat în nordul peninsulei. Numele provine din cuvântul „yokatlân“, din limba nahuatl, însemnând locul fertilităţii.

Merida este capitala statului mexican Yucatan. Oraşul este situat în partea de nord-vest a statului, la aproximativ 35 km de Golful Mexicului. În 2003, populaţia oraşului ajunsese la 793.000 de locuitori, ocupând poziţia a 11-a în topul celor mai populate oraşe din Mexic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS