Sfaturi utile în bucătărie
După o vizită la bunica, vă veţi completa cunoştinţele culinare cu alte sfaturi de un real folos în gospodărie, căci numai ea ne poate învăţa că:
– Fasolea uscată nu mai face gărgăriţe dacă în recipientul în care o păstrăm adăugăm puţină cenuşă de lemn;
– Cojile de mere, gutui şi pere uscate în cuptor, apoi pisate şi amestecate cu miere şi puţin propolis reprezintă un preparat natural excelent împotriva durerilor de stomac şi de pancreas;
– Castraveţii de grădină îşi păstrează timp îndelungat prospeţimea dacă sunt daţi cu albuş de ou şi atârnaţi de codiţă pe o sfoară;
– Lămâile tăiate se pun cu faţa zemoasă pe o farfurie cu oţet. Ele rămân astfel proaspete multă vreme, iar oţetul se aromează plăcut;
– Carnea care necesită timp de fierbere îndelungat se găteşte mult mai uşor dacă, înainte cu o zi de a fi preparată, se ţine la loc cald, învelită într-o pânză de in;
– Toate preparatele cu spumă de albuş se coc astfel: primele cinci minute la foc mic, apoi la foc mare;
– Dacă pregătiţi o prăjitură cu fructe, coaceţi mai întâi cinci minute aluatul presărat cu puţină făină şi zahăr. Scoateţi apoi tava şi puneţi repede fructele;
– După însiropare, presăraţi blatul de tort cu puţin amidon (alimentar) şi numai după aceea puneţi crema;
– Dacă, pentru o cremă aveţi de frecat zahăr cu unt, operaţia va reuşi fără cusur dacă veţi pune şi două-trei linguri de lapte dulce clocotit;
– Puneţi într-un săculeţ din tifon dublu zahăr tos şi presaţi-l cu fierul de călcat fierbinte. Combinându-l cu trei pachete de zahăr vanilat, veţi obţine zahăr pudră vanilat.
– Înainte de a pregăti o budincă din orez, tăieţei sau griş, „îmbrăcaţi“ complet cu zahăr caramelizat, interiorul vasului.
– Preparatele în care folosiţi bulion de roşii vor avea un gust fin dacă le veţi adăuga şi o linguriţă de zahăr.
– Când pregătiţi omleta, puneţi în castronul în care bateţi ouăle două-trei cuburi mici de unt şi preparatul va fi mai pufos.