17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinStresaţi din naştere

Stresaţi din naştere

De câte ori nu vi s-a întâmplat să constataţi că, oricât i-aţi cere unui prieten sau unei rude să se calmeze şi să încerce să îşi stăpânească nervii, sfaturile dumneavoastră se dovedesc inutile? Specialiştii americani au descoperit acum şi cauza care stă la baza acestor adevărate crize de isterie.

Concluzia specialiştilor de la Universitatea din Wisconsin, făcută cunoscută de Public Library of Science, este că, în fond, nu există nici o strategie viabilă care să funcţioneze în astfel de situaţii, pentru că individul este stresat de la naştere. După ce au examinat mai multe exemplare de maimuţe din specia rhesus, alese drept cobai pentru că au un creier asemănător cu cel al omului, cercetătorii au descoperit că o parte din materia cenuşie este responsabilă de predispoziţia spre un nivel mai ridicat de stres şi agresivitate a unora dintre exemplare, indiferent de situaţia în care se află. Specialiştii au monitorizat cobaii în trei situaţii diferite: în timp ce se aflau în siguranţă alături de semenii lor în interiorul cuştii, când erau singuri în cuşcă şi atunci când se aflau în compania unei fiinţe umane necunoscute.

 

Nervi la orice oră

 

La cele mai multe dintre exemplarele care au prezentat semne de anxietate în toate cele trei situaţii s-a constatat o activitate mai intensă la nivelul amigdalei, partea din creier responsabilă cu teama şi agresivitatea. Ulterior, oamenii de ştiinţă au efectuat acelaşi experiment cu aceiaşi cobai, 18 luni mai târziu, rezultatele fiind identice. Maimuţele „nervoase“ şi-au păstrat comportamentul agresiv şi atunci când au ajuns la vârsta adultă. Din acest motiv, cercetătorii au ajuns la concluzia că stresul şi anxietatea sunt două caractersitici prezente încă din naştere, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru oameni. „Înainte de acest studiu, nu am ştiut că ar putea exista o tendinţă spre anxietate încă din primii ani de viaţă sau că o astfel de caracteristică se menţine de-a lungul anilor“, a spus Ned Kalin, coordonatorul studiului. Rezultatele acestui studiu ar putea avea implicaţii asupra realizării de tratamente împotriva maladiilor mentale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU