6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMenta în bucătărie

Menta în bucătărie

Cea mai importantă virtute a mentei este aceea că oferă o senzaţie răcoroasă şi este extrem de apreciată, mai ales după un fel de mâncare foarte condimentat. Din acest motiv, în bucătăria indiană şi cea orientală, în general, unde condimentele ocupă un loc de cinste, sunt puse pe masă mici boluri cu sosuri mentolate. Nu uitaţi, aşadar, în cazul în care organizaţi o cină în stil Bollywood sau „O mie şi una de nopţi“, să oferiţi oaspeţilor un sos făcut pe bază de mentă şi coriandru.

Unul dintre cele mai cunoscute sosuri este faimosul sos grecesc tzatziki, care se face pe bază de iaurt, castravete şi mentă. Sosurile condimentate cu mentă sunt ideale pentru aperitivele în care aţi inclus grisine, legume, bruschette sau tartine din pâine prăjită.

 

Ideală pentru carnea de miel şi oaie

 

Pentru prânzurile, cinele sau picnicurile din această vară călduroasă puteţi prepara antreuri pline de prospeţime, folosindu-vă de mentă. Câteva frunze din această plantă puse în supă, în rulourile din carne sau în salate oferă o aromă cu totul deosebită, plină de răcoare. Menta este un condiment potrivit pentru carnea de oaie şi de miel. Există numeroase reţete din bucătăria Orientului Apropiat în care carnea este preparată cu mentă: keftas, pastilla, briouats, perişoare sau chiftele.

Menta are un gust destul de puternic. Ea poate fi combinată foarte bine însă cu anumite legume verzi. Ea poate fi folosită pentru a aroma dovleceii, pentru a condimenta salata verde sau spanacul. Menta se poate combina cu piureul de cartofi şi lămâia, în cazul în care acestea sunt servite ca garnitură la friptura de miel.

Există însă şi o serie de fructe care se îmbină perfect cu gustul mentei. Astfel, puteţi încerca o tartă de căpşune cu mentă. Este suficient să adăugaţi câteva frunze de mentă în laptele care va fi folosit pentru realizarea cremei. După ce îl fierbeţi puţin, îl strecuraţi, apoi îl folosiţi la preparearea cărnii, potrivit reţetei dumneavoastră. Profitaţi de gustul răcoros al mentei pentru deserturile preparate pe bază de pepene, măr, piersici, portocale şi chiar banane.

 

Ciocolata şi menta

 

Toţi au auzit de ciocolata After Eight cu cremă de mentă. Tipic englezească, aceasta este servită alături de cafea. Combinaţia mentă-ciocolată se regăseşte şi în numeroase creme, preparate pentru prăjituri. De asemenea, ceaiul de mentă este consumat în special în ţările unde temperaturile sunt foarte mari. Pentru un ceai bun, dozajul de mentă şi de zahăr este foarte important. Trebuie să fiţi atenţi la timpul de infuzare. Acesta nu trebuie să fie foarte mare, deoarece în această situaţie băutura devine amară. Menta se regăseşte şi în numeroase alte băuturi. Încercaţi, de exemplu, să vă preparaţi singuri un lichior de mentă. El va putea fi folosit pentru aromarea cremelor, a păjiturilor sau cocteilurilor.

 

Folosită pentru decor

 

Menta este folosită pentru decorarea atât a aperitivelor, felurilor principale de mâncare, cât şi a deserturilor sau băuturilor. Câteva frunze de mentă aşezate pe farfurie vor oferi un aspect cu totul special mesei dumneavoastră.

În momentul în care cumpăraţi menta din magazin, trebuie să alegeţi buchetul care are frunze verzi şi fără pete. Menta se conservă în compartimentul de legume al frigiderului, într-o pungă de plastic în care se introduce după ce aţi învelit-o în hârtie absorbantă. Se poate păstra bine şi congelată. Puteţi ţine menta în bucătărie pentru mai mult timp într-un pahar cu apă. Frunzele de mentă îşi păstrează aroma aproximativ doi ani. Pentru aceasta, ele trebuie desprinse de tulpini şi puse într-un loc întunecos, într-o cutie închisă ermetic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS