3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFatsia Aralia, o plantă cu viaţă lungă

Fatsia Aralia, o plantă cu viaţă lungă

Fatsia Aralia, cunoscută şi sub numele de Aralia Japonica, este originară din Japonia. Ea se prezintă sub forma unui arbust ce poate ajunge la 80-120 de centimetri. Frunzele sunt mari, cu şapte lobi, şi au culoare verde strălucitor. În luna octombrie, planta poate face flori, dar numai în cazul în care este cultivată în exterior. Acestea cresc sub forma unor umbrele imense de flori albe şi doar la exemplarele adulte. Fatsia Aralia nu suferă din cauza frigului şi din acest motiv poate fi cultivată fără mari probleme în grădină, unde poate fi plantată fie în ghiveci, fie în pământ.

 

Îngrijire

 

Fatsia Aralia suportă temperaturi minime de 2-4 grade Celsius şi poate fi ţinută afară chiar şi pe perioada iernii, în zonele unde iarna este blândă, iar perioadele de îngheţ sunt scurte.

Are nevoie de lumină din abundenţă, dar este recomandat ca planta să fie ferită de razele directe ale soarelui. Trebuie udată frecvent şi din abundenţă vara, iar iarna mai rar. Nu are nevoie de foarte multă umiditate, însă este bine ca o dată la câteva săptămâni frunzele să fie spălate cu apă demineralizată pentru a-şi păstra prospeţimea şi strălucirea.

Are nevoie de un sol care să reţină apa şi să se o dreneze uşor. Un amestec foarte bun se poate face dintr-o parte pământ de grădină, o parte turbă sau compost de frunze şi o parte nisip.

Fatsia Aralia are nevoie constant de îngrăşământ. Primăvara şi vara, o dată la două-trei săptămâni, se va amesteca în apa folosită pentru udare un îngrăşământ lichid, cu un conţinut bogat de azot, fosfor şi potasiu.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

 

Planta poate fi înmulţită prin seminţe. Acestea trebuie puse la germinat iarna, la o temperatură cuprinsă între 10 şi 15 grade Celsius. Plantele se vor răsădi primăvara în ghivece mici. Altă modalitate de înmulţire este aceea de a desprinde puii apăruţi la tulpina plantei- mame. Aceştia se vor preleva în perioada martie-aprilie şi se vor planta într-un amestec de turbă şi nisip. Pot fi luaţi butaşi lungi de aproximativ zece centimetri. Se vor îndepărta frunzele de la baza butaşilor şi se vor planta în ghiveci, după care se vor acoperi cu o folie de plastic.

Ghivecele vor fi amplasate într-un loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui. Plasticul se va scoate zilnic, timp de câteva minute, pentru a elimina condensul, iar după ce vor apărea primii muguri (cinci-şase săptămâni) se va renunţa complet la el.

Fatsia Aralia nu necesită transplantare anuală, ci o dată la câţiva ani. Cu toate acestea, în cazul în care doriţi să daţi un aspect compact plantei, puteţi schimba ghiveciul, profitând de ocazie pentru a tăia ramurile care sunt prea mari.

Fatsia poate muri în cazul în care este atacată de paraziţi sau nu sunt respectate normele legate de udare şi temperatură.

În cazul în care observaţi că frunzele plantei au o culoare mai ştearsă, acesta este un semn că are nevoie de îngrăşământ.

Dacă tulpinile sunt aplecate şi frunzele rare, înseamnă că planta este ţinută într-un mediu prea cald şi uscat. Mutaţi ghiveciul şi stropiţi frunzele din abundenţă.

Fatsia Aralia poate fi atacată de afidieni. Aceştia pot fi îndepărtaţi folosind un insecticid specific. Planta mai poate fi victima coşenilelor sau a păianjenului roşu, care apar cu uşurinţă atunci când este uscat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS