6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Flori în farfurie

Nu toate florile sunt comestibile, însă există unele pur şi simplu delicioase atunci când sunt folosite la salate, în prepararea anumitor feluri de mâncare sau la garnituri.

 

Multe dintre florile ce se găsesc cu uşurinţă în grădinile noastre pot aduce un plus de originalitate, dar şi de savoare preparatelor dumneavoastră. Spre exemplu, florile de sângele-voinicului se potrivesc foarte bine atunci când vine vorba despre salata de legume, iar petalele de crizantemă oferă un gust deosebit omletelor sau ouălor prăjite în tigaie. În ceea ce priveşte preparatele din carne, florile de cimbru sunt ideale pentru friptura de vită, cele de salvie, pentru friptura de porc, iar cele de cimbrişor, pentru carnea de miel sau de pasăre.

 

Ideale pentru salate

 

Atunci când preparaţi o salată simplă de lăptucă, o puteţi asorta cu flori de cicoare sălbatică sau cu petale de floarea-soarelui. De asemenea, salata de andive poate fi combinată cu petale de păpădie, de violete sau de trandafiri. Florile de gălbenele şi micşunele oferă un gust deosebit salatei de creson sau de fetică. Un lucru de care trebuie să ţineţi cont atunci când doriţi să vă impresionaţi invitaţii prin adăugarea de petale de flori în salatele dumneavoastră este acela că petalele trebuie puse ultimele, exact înainte de momentul în care salata este dusă la masă. Dacă nu veţi proceda astfel, petalele îşi vor schimba culoarea şi gustul şi, în loc să ofere un gust plăcut, vor strica aroma salatei pe care aţi preparat-o.

 

Unt parfumat

 

Pentru a însoţi tartinele cu pateu, sandvişurile şi chiar platourile cu preparate din carne, puteţi încerca prepararea unui unt din flori. Operaţiunea este extrem de simplă. Mixaţi un pachet de unt împreună cu frunze de busuioc, rozmarin şi cimbrişor. Aşezaţi apoi întreaga compoziţie pe o foaie cerată, pe care o rulaţi, şi puneţi-o în frigider pentru a se întări. Înainte de servire, desfaceţi hârtia şi tăiaţi untul rondele. Acesta va avea o aromă cu totul deosebită şi nici unul dintre invitaţi nu va reuşi să-şi dea seama de trucul folosit de dumneavoastră.

 

Frigărui din flori

 

Puteţi folosi flori de dovlecel, de trifoi alb sau de condurul-doamnei. Acestea se trec mai întâi printr-un amestec de ou şi făină ca pentru şniţele, apoi se frig câteva minute în ulei de măsline. Veţi obţine astfel o garnitură ideală pentru preparatele din carne sau din peşte.

 

Zahăr cu lavandă

 

Pentru a îndulci infuziile din plante, ceaiurile sau alte deserturi, preparaţi un bol de zahăr aromat cu lavandă. Puneţi în acesta o lingură de zahăr, una de flori de lavandă, apoi închideţi-l ermetic pentru câteva săptămâni. După aceea, desfaceţi recipientul, scoateţi florile şi lăsaţi doar zahărul. Acesta va avea un parfum deosebit.

 

Gheaţă cu flori

 

Dacă aveţi de sărbătorit o ocazie specială, puteţi pregăti cuburi de gheaţă cu petale de flori. Înainte de a băga la congelator suportul pentru făcut gheaţă, adăugaţi în apă câteva petale de flori comestibile: violete, trandafiri etc. Prietenii dumneavoastră vor fi fermecaţi de atenţia pentru detalii. De asemenea, dacă pentru desert aţi pregătit îngheţată, puteţi orna cupele cu petale de trandafir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS