5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte ştiri

APIA caută directori

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va scoate la concurs posturile de director executiv din cele 42 de sucursale ale instituţiei, măsura fiind necesară ca urmare a reorganizării prin care centrele judeţene au primit personalitate juridică.

„S-a schimbat organigrama, iar postul de conducere trebuie scos la concurs. În prezent, nu se ştie dacă va fi un concurs propriu-zis sau numire politică“, a declarat ieri, pentru NewsIn, preşedintele Sindicatului Naţional APIA, Mihai Vasilescu. Potrivit APIA, directorii centrelor judeţene au fost notificaţi pe 21 aprilie, urmând ca, după expirarea preavizului, respectiv după 17 mai, posturile respective să fie scoase la concurs. În fiecare sucursală APIA va fi scos la concurs postul de director general, iar interimatul va fi asigurat de actualii directori.

APIA este instituţia responsabilă cu gestionarea fondurile europene destinate plăţilor directe la hectar.

Adrian DINU

Sindicatul Dacia, din nou în grevă

Majoritatea salariaţilor firmei Leoni din Mioveni, furnizor de cablaje pentru Automobile Dacia, au intrat ieri-dimineaţă în grevă generală pe timp nelimitat din cauza nemulţumirilor salariale. Protestul a început la ora 7.00, după ce zilele trecute s-au parcurs toate etapele legale declanşării grevei generale.

Societatea Leoni nu face parte din grupul Dacia Renault, în schimb, angajaţii sunt afiliaţi la Sindicatul Automobile Dacia (SAD) şi sunt nemulţumiţi de salarii, acesta fiind motivul pentru care contractul colectiv de muncă pe 2008 nu a fost semnat până acum.

Viceliderul SAD, Ion Iordache, a declarat ieri că sindicatul este deschis la negocieri şi aşteaptă propuneri din partea patronatului. „Administraţia a propus o majorare salarială de 210 lei în mai multe tranşe, iar comisia de negociere a solicitat o creştere de 340 de lei pe 2008, 200 de lei de la 1 ianuarie şi ceilalţi 140 de lei, în cursul anului. Greva decurge normal şi nu s-au înregistrat incidente“, a spus Iordache, citat de NewsIn. Astăzi este posibilă declanşarea unei noi acţiuni de protest. Lucrătorii societăţii Cortubi, care produce tobe pentru Automobile Dacia, au anunţat că vor intra în grevă de avertisment tot din cauza nemulţumirilor salariale. Aceasta a fost programată între orele 13.00 şi 15.00, angajaţii societăţii Cortubi fiind membri ai aceluiaşi Sindicat Automobile Dacia.

Adrian DINU

Pune preţul pe apă!

Direcţia Apelor (DA) Jiu Craiova, prin cele trei Sisteme de Gospodărire a Apelor (Dolj, Gorj, Mehedinţi) şi Sistemul Hidrotehnic Petroşani, va organiza pe parcursul lunii mai o serie de activităţi prin care vor fi promovate prevederile directivei-cadru pentru apă. „În funcţie de problemele de gospodărire a apelor specifice bazinului va fi explicată importanţa implementării directivei-cadru pentru apă“, se arată într-un comunicat emis de DA Jiu, potrivit căruia grupurile-ţintă sunt deopotrivă cetăţenii, copiii, autorităţile locale şi agenţii economici. De asemenea, vor fi distribuite materiale informative, cu precădere în zonele unde există un impact major al surselor de poluare asupra calităţii/cantităţii resurselor de apă, precum şi investiţii insuficiente destinate îmbunătăţirii calităţii apelor. Acţiunile fac parte din „Campania naţională de informare privind prevederile directivei-cadru pentru apă“, iniţiată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. „Directiva-cadru pentru apă reprezintă o abordare ambiţioasă şi inovativă a UE în domeniul managementului apelor. Nu trebuie uitat că există un preţ corect al apei, iar directiva-cadru pentru apă doreşte să-l stabilească împreună cu utilizatorii. Acesta include atât costurile aferente serviciilor de apă, cât şi preţul apei, ca resursă de mediu“, se arată în comunicatul emis de DA Jiu.

Andreea HORCONE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS