10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFila Brasileiro, un câine cu personalitate

Fila Brasileiro, un câine cu personalitate

Fila Brasileiro, cunoscut şi ca mas- tiff-ul brazilian, este un câine masiv, caracterizat printr-un instinct nativ de protector, conform site-ului www.animale.ro. Fără un dresaj adecvat, unele exemplare pot deveni agresive.

 

Fila Brasileiro este una dintre cele două rase de origine braziliană, cealaltă fiind opoiul brazilian. Fila Brasileiro se crede că este unul dintre primii câini descendenţi ai mastiff-ilor spanioli şi portughezi, mulţi considerând că mastiff-ul englez, bloodhound-ul şi bulldog-ul au fost folosiţi în dezvoltarea rasei.

În secolul al XVII-lea, conchistadorii spanioli şi portughezi au dus aceşti câini impresionanţi în Brazilia. Acolo, ei au fost perfecţionaţi şi folosiţi pentru găsirea sclavilor fugari şi pentru paza proprietăţilor stăpânilor lor. Rasa a fost, de asemenea, utilizată pentru vânarea jaguarilor, fiind poreclită „Onceiro“, vânătorul de jaguari. Cuvântul „fila“ înseamnă „înhaţă“ şi face referire la tendinţa câinelui de a ataca şi de a nu-i da drumul victimei cu nici un preţ.

În cele din urmă, rasa Fila Brasileiro a fost importată în Statele Unite, dar este considerată rară. Din cauza înclinaţiilor agresive native, Fila Brasileiro a ajuns să fie o rasă prohibită în câteva state şi nu este recunoscută de American Kennel Club.

 

Aspectul şi personalitatea

 

Fila Brasileiro este un câine cu un cap masiv, un bot lat şi puternic şi ochi migdalaţi, de culoare închisă. Are un corp musculos, iar coada este lungă şi răsucită la vârf. Blana sa este scurtă şi netedă, vărgată sau în culori compacte.

Această rasă are o înălţime la nivelul greabănului de 65-75 cm şi o greutate de 41-50 kg. Unii masculi pot fi şi mai grei.

Fila Brasileiro este un câine cu o personalitate puternică, dominantă şi poate fi agresiv cu străinii. Socializarea precoce este absolut necesară. Câinele trebuie strunit de un stăpân experimentat şi nu este indicat persoanelor care nu l-ar putea controla. Are un simţ al mirosului excelent, ceea ce îl face un redutabil câine de pază, care atacă şi îşi apără teritoriul fără a fi educat în acest sens. Fila Brasileiro este un câine foarte inteligent şi loial.

 

Relaţiile cu stăpânii şi dresajul

 

Un Fila Brasileiro bine educat şi socializat poate fi un companion excelent. Este un câine de casă foarte bun, în ciuda taliei lui. Este un câine de pază excelent, fiind loial şi supus stăpânilor săi, dar agresiv cu străinii şi alte animăluţe de companie cu care nu este familiarizat. Se înţelege bine cu copiii, fiind blând şi protector cu aceştia.

Fila Brasileiro este o rasă independentă şi uşor de dresat. Necesită un dresaj ferm, dar raţional, şi o socializare timpurie. Un câine din această rasă bine crescut şi bine educat este afectuos şi prietenos. Fără dresaj, Fila Brasileiro are potenţialul de a fi agresiv şi constituie un real pericol.

 

Aspecte particulare

 

Fila Brasileiro a fost un câine prohibit în numeroase ţări din cauza naturii sale agresive. Un exemplar needucat şi nesocializat poate fi dificil de controlat. Indiferent dacă este dresat sau nu, acestui câine nu trebuie să i se permită să hoinărească nestingherit şi trebuie ţinut în lesă când este scos în spaţii publice. Blana sa scurtă şi deasă nu necesită o îngrijire specială pentru a o menţine curată şi lucioasă, fiind suficientă perierea periodică. Durata medie de viaţă a rasei Fila Brasileiro este de 9-11 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS