14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDoritis trebuie ferită de locurile umbroase

Doritis trebuie ferită de locurile umbroase

Doritis este o orhidee care are mai multe varietăţi. Planta este foarte apreciată pentru florile sale deosebite, care apar încă de primăvara şi se dezvoltă de-a lungul unei tulpini ramificate. Fiecare tulpină este purtătoarea a 10-20 de flori. Acestea pot avea diferite culori: alb, roşu, roz sau lila. Petalele se deschid în exterior, lăsând să se vadă interiorul florii, care are o culoare aprinsă, adeseori cu pete ce contrastează cu nuanţa petalelor (galben sau portocaliu). Pe parcursul anilor, apar noi vlăstare din care cresc apoi plante, formându-se astfel tufe destul de dese. Florile nu se deschid toate odată, ci succesiv. Dacă este corect cultivată, Doritis poate înflori şi toamna, aşadar, cei care au în casă o astfel de plantă vor avea posibilitatea de a-i admira florile cea mai mare parte a anului. Această specie este de mult timp folosită pentru crearea de plante-hibrid împreună cu phalaenopsis, obţinându-se aşa-numita Doritaenopsis, orhidee foarte apreciată de colecţionari pentru uşurinţa cultivării şi pentru culoarea spectaculoasă a florilor.

 

Îngrijire

Doritis preferă zonele luminoase, dar nu este recomandată amplasarea ghivecelor în bătaia directă a razelor soarelui. Planta reuşeşte să se adapteze destul de repede la lumina puternică, în schimb, trebuie ferită de locurile umbroase, care fac ca numărul de flori să fie mult mai mic. Doritis trebuie protejată de frig, iar iarna temperatura nu trebuie să coboare sub 15 grade Celsius. Pe tot parcursul anului, trebuie asigurată o umiditate constantă. Planta trebuie udată cu regularitate. Doritis poate suporta perioade de secetă de câteva zile, însă nu mai mult. Trebuie evitată cultivarea ei în zone cu climă foarte uscată. Dacă temperatura este ridicată, frunzele vor fi pulverizate zilnic cu apă. În ceea ce priveşte solul, Doritis are nevoie de un teren moale, foarte bine drenat. Datorită faptului că planta produce mereu noi vlăstare, sunt recomandate răsfirarea acestora şi schimbarea pământului o dată la doi-trei ani.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

 

Înmulţirea se poate realiza prin seminţe, însă acestea sunt destul de greu de procurat şi de manevrat, ţinând cont de dimensiunile lor minuscule. Pentru obţinerea mai multor exemplare, se vor desprinde vlăstarele apărute în jurul plantei-mamă şi se vor pune în alte ghivece. Acestea vor creşte şi, la rândul lor, vor produce alte vlăstare cu care se va proceda în aceeaşi manieră.

Principala cauză a ofilirii acestor plante este legată de lipsa sau de excesul de apă. De asemenea, Doritis se poate ofili în cazul în care este cultivată într-un loc cu clima prea uscată. În ceea ce priveşte paraziţii, Doritis poate fi atacată de coşenile şi de acarenii, care pot fi combătuţi prin folosirea unui insecticid specific.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS