16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAşteptând viitorul

Aşteptând viitorul

Progresele tehnologice nu vor înceta să ne schimbe viaţa. Multitudinea de dispozitive hi-tech şi produse mai mult sau mai puţin utile, scoase pe bandă rulantă, ne face să ne întrebăm ce altceva s-ar mai putea inventa.

Deşi la prima vedere am fi tentaţi să credem că avem la dispoziţie tot ceea ce am avea nevoie, lucrurile nu stau tocmai aşa. Aceasta este părerea specialiştilor de la Popular Mechanics, care au pus la punct o listă de posibile invenţii, fapt ce demonstrează că mai există destule idei geniale care ne-ar putea fi de ajutor în viaţa de zi cu zi, dacă la un moment dat cuiva i-ar trece prin cap să le concretizeze.

O primă propunere ar fi duşul cu ultrasunete. În ciuda faptului că evoluţia a schimbat radical viaţa oamenilor, cel puţin un lucru a rămas neschimbat: încă avem nevoie de apă ca să ne spălăm. Dacă ţinem cont de cantitatea enormă de apă folosită zilnic pentru igiena personală, ideea de a ne inspira din tehnicile de sterilizare folosite pentru dezinfectarea instrumentelor chirurgicale nu pare deloc inutilă. Normal, este greu de imaginat că ne vom putea curăţa făcând un tur într-o autoclavă sau relaxându-ne într-o cadă cu ultrasunete, însă oamenii de ştiinţă ar putea să se inspire din astfel de tehnologii pentru a realiza altele adaptate pentru utilizarea de către om.

 

Computere cu putere de decizie

 

Ce aţi zice de un supercomputer capabil să ne analizeze problemele şi să ia decizii de viitor, în numele nostru? În loc să ne bazăm pe instinct sau să riscăm să facem alegeri greşite, influenţaţi fiind de factori emotivi sau externi, am putea să luăm decizii doar bazându-ne pe calculul stabilit de „creierul destinului“. De fapt, un astfel de soft a fost deja experimentat de armata americană, care îl foloseşte pentru a prevedea rezultatul unor conflicte sau pentru a aprecia validitatea strategiilor ce trebuie aplicate.

Acum nu mai rămâne decât să aşteptăm o versiune care să îi ajute pe „civilii“ indecişi să ia o decizie. Tot o „muză“ ar putea fi şi scaunul „i-foot“ lansat de Toyota, un fel de scaun cu rotile, însă fără roţi şi dotat cu două picioare mecanice. Pornind de la această idee, ar fi interesat de creat piese mobile de mobilier: paturi, canapele, scaune care se mişcă. În acest fel, eterna problemă a lipsei de spaţiu în locuinţe ar putea fi definitiv rezolvată. Atunci când nu sunt folosite, „piesele mişcătoare de mobilier“ stau „cuminţi“ într-o încăpere, iar când sunt chemate, vin automat în camera unde sunt necesare.

Pentru a evita efectele neplăcute pe care poluarea acustică le poate avea asupra stării psihice şi asupra sănătăţii fizice, nu ar strica să avem mereu la noi un scut antizgomot. Este vorba de un fel de sferă invizibilă portabilă în care să ne putem izola şi proteja de zgomotele neplăcute. De preferat ar fi ca această sferă să fie capabilă să filtreze sunetele, să le lase să treacă doar pe cele la care nu vrem să renunţăm.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS