17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVaticanul, o destinaţie ideală pentru pelerinaj

Vaticanul, o destinaţie ideală pentru pelerinaj

Cu o populaţie de aproximativ 800 de locuitori, Vaticanul este cel mai vizitat stat din lume. Interesul tuturor turiştilor se datorează faptului că el se găseşte chiar în centrul Romei, iar în spaţiul de aproximativ o jumătate de kilometru pătrat sunt biserici, mănăstiri şi muzee, cu opere de artă unice.

 

Centrul romano-catolicismului şi reşedinţa teritorială a Sfântului Scaun, Vaticanul este condus de Papă, fiind astfel un stat ecleziastic. Denumirea provine de la Colina Vatican, în latină, Mont Vaticanus. În câmpurile vaticane a fost construită Bazilica „Sfântul Petru“, dar aici se găsesc şi reşedinţa papilor – Palatul Apostolic – cu Capela Sixtină şi muzeele Vaticanului, precum şi alte clădiri.

Acest stat nu a făcut niciodată parte efectiv din Roma, până spre sfârşitul secolului XIX fiind separat de oraş de Tibru. În 1929 s-a pregătit Tratatul de la Lateran şi, cum o bună parte a teritoriului era înconjurată de ziduri, statul a căpătat forma şi teritoriul actuale. Este inclusă aici Piaţa „Sfântul Petru“, care se uneşte cu Piazza Pio XII şi Via Paolo VI, marcând astfel „graniţa“ dintre Roma şi Vatican.

Unele dintre proprietăţile Sfântului Scaun care nu sunt incluse practic în teritoriul Vaticanului au un statut special, similar celui al ambasadelor străine. Între acestea se numără reşedinţa papală de vară de la Castelgandolfo, Bazilica Luterană, Sf. Maria Mare şi Sf. Paul, câteva clădiri de la Castelgandolfo, păzite de agenţi de poliţie ai statului Vatican.

O excepţie în acest sens este şi astăzi Piaţa „Sfântul Petru“, a cărei pază este asigurată de poliţia Vaticanului în colaborare cu cea italiană.

O simbioză perfectă între istorie şi religie

Istoria diplomatică a Sfântului Scaun începe în secolul IV, dar graniţele puterii papale s-au schimbat adesea de-a lungul timpului. La jumătatea secolului XIX, după o lungă perioadă de dezordini, armata lui Victor Emmanuel a ocupat statele papale şi a împrejmuit Roma, pe care a capturat-o în 1871. Un an mai târziu, Victor Emmanuel a intrat triumfător în oraş şi a proclamat Roma ca noua capitală a Italiei, punând astfel capăt disputelor papale. Revoltat, Papa Pius XI s-a declarat „prizonier la Vatican“, contestând legitimitatea actelor lui Victor Emmanuel. Abia în 1929, între Sfântul Scaun şi guvernul italian această chestiune a fost reglementată printr-un acord. Tratatul prevedea independenţa şi suveranitatea Sfântului Scaun, fiind, în acelaşi timp, actul de naştere a statului Vatican. A fost încheiat un concordat care definea relaţiile între guvern şi Biserică pe teritoriul Italiei, iar Sfântul Scaun a primit despăgubiri pentru pierderile din 1870, când puterea sa fusese drastic redusă, rămânând fără numeroase teritorii.

Bazilica „Sfântul Petru“ şi Capela Sixtină

Prima clădire pe care o veţi vedea în Piaţa „Sfântul Petru“ este Bazilica „Sfântul Petru“ (Michelangelo a creat domul, iar lucrarea sa „Pieta“ este expusă în interior). Veţi avea nevoie de câteva ore la prima vizită aici. După ce vă veţi plimba prin ea, încercaţi să urcaţi în partea superioară, pentru o panoramă superbă a Vaticanului. După aceea, vizitaţi muzeul şi nu uitaţi de locul unde sunt îngropaţi Sfântul Petru şi alţi papi. Baldachinul de deasupra altarului central, construit cu bronzul luat din Pantheon, este un exemplu interesant de artă barocă.

În afara bazilicii, trebuie să vizitaţi clădirile Apostolice, muzeele din Vatican şi neapărat Capela Sixtină, al cărei tavan pictat de Michelangelo a fost recent restaurat, dar într-o manieră care a stârnit deja protestele conservatorilor, pentru că acum culorile sunt mult mai vii decât intenţionase artistul. Veţi descoperi pasionante colecţii romane şi etrusce (poate cele mai cuprinzătoare din lume), creaţiile unor artişti precum Rafael, cu celebrele sale fresce, Galeria Tapiseriilor, hârtiile reprezentând Pământul atât cât era cunoscut în secolul XVI şi, mai ales, Muzeul Artei Religioase Moderne, care pune în evidenţă evoluţia şi schimbările în acest domeniu din secolul XX.

Muzeele, alte atracţii pentru turişti

Cum Vaticanul este unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume, pentru a cunoaşte comorile ascunse în muzeele acestuia ar fi bine să vă înarmaţi cu răbdare şi să staţi adesea la cozi ce par interminabile. Se spune că Vaticanul are cea mai impresionantă colecţie de artă din lume, doar o mică parte din aceasta putând fi expusă din cauza lipsei de spaţiu. Nu trebuie să uitaţi nici celebra Bibliotecă a Vaticanului (despre care se spune ca ar avea unele dintre cele mai preţioase cărţi şi manuscrise din istorie), dar nici Arhivele, foarte rar deschise cercetătorilor din întreaga lume, acei puţini norocoşi având ce descoperi. În muzee veţi descoperi colecţii diverse, care variază de la antichităţi din Orientul Apropiat sau din epoca romană la tapiserii, ceramică, mozaic, miniaturi, tablouri, artă religioasă, colecţii etnologice.

Nu uitaţi nici de Muzeul de Istorie de la Vatican sau de Museo Sacro, care a făcut în trecut parte din Biblioteca Vaticanului. În fiecare duminică, Papa ţine o slujbă de la fereastra locuinţei sale. Norocoşii care pot ajunge în audienţă la el trebuie să ştie că acestea au loc în fiecare miercuri, dar în perioada verii îl veţi găsi pe Papa la Castelul Gandolfo, la sud de Roma. Vaticanul nu are un aeroport, dar există un heliport la aproape un kilometru de calea ferată, care face legătura cu reţeaua italiană în staţia Roma Sf. Petru, deşi calea feroviară este prea puţin folosită. Veţi găsi aici atât un sistem modern de telefonie, cât şi staţie radio şi canale TV prin satelit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS