9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Ascensiuni la cer în mistica evreiască. Stîlpi, linii, scări

de Moshe Idel

Editura Polirom

 

O nouă lucrare semnată de profesorul de gândire iudaică Moshe Idel poate fi găsită din această săptămână în librării. Este vorba despre „Ascensiuni la cer în mistica evreiască. Stîlpi, linii, scări“. Cartea reprezintă cea mai nouă apariţie a colecţiei „Biblioteca Ioan Petru Culianu“, iar traducerea din limba engleză îi aparţine Mariei-Magdalena Anghelescu.

„Ascensiuni la cer în mistica evreiască“ este al treilea titlu publicat de Moshe Idel la Editura Polirom. Lucrarea are la bază cinci prelegeri ţinute de Moshe Idel la Universitatea Central-Europeană din Budapesta, în toamna anului 2004, în cadrul seriei „Culianu Lectures on Religion“.

Cercetarea profesorului Idel are două puncte de pornire. Pe de o parte, tematica religioasă legată de psychanodia (înălţarea sufletului la cer) şi de extaz, centrală în opera lui Ioan Petru Culianu. Pe de altă parte, motivul axis mundi, marcant în teoriile lui Mircea Eliade. Demersul său are în vedere investigarea comparativă a acestor toposuri în mistica evreiască şi în societăţile rurale arhaice.

„Prelegerile pe care le-am ţinut au reprezentat pentru mine un omagiu adus memoriei unui bun prieten şi cuiva care a visat să studieze Cabala. Îmi imaginez că ar fi scris el însuşi despre aceste teme, dacă teroarea istoriei şi răutatea omenească nu l-ar fi forţat să urmeze altă direcţie de cercetare şi altă direcţie geografică. Am încercat să aduc în centrul atenţiei potenţialele contribuţii ale distincţiilor operate de el, pentru o mai bună înţelegere a unor aspecte ale misticii iudaice“, a declarat Moshe Idel, cu privire la geneza cărţii sale.

Doctor în filosofie, cu specializarea Cabala, Moshe Idel s-a născut în 1947, la Târgu Neamţ. Este profesor de gândire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi cercetător la Institutul „Shalom Hartman“. În 1999 a primit prestigiosul „Israel Prize“, pentru excelenţă în domeniul filosofiei iudaice. „Este cel mai strălucit interpret al misticismului ebraic. Un savant şi un om extraordinar, a cărui operă a revoluţionat toate cunoştinţele noastre despre Cabala, tradiţia mistică manifestată în diferite şcoli şi curente, începând din secolul X. Idel a parcurs zeci de mii de manuscrise (adunate la Ierusalim şi în Statele Unite). Astăzi este singurul om din lume înzestrat cu această cunoştinţă, pe care nimeni înaintea sa n-a avut-o“, a afirmat Ioan Petru Culianu despre profesorul Idel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS