22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Scurte stiri

Avalanşă de cereri
pentru ajutoarele de Paşte

GORJ. Primăria Târgu Jiu se confruntă cu un număr-record de cereri pentru obţinerea de ajutoare pe care instituţia le oferă persoanelor nevoiaşe, cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Dacă anul trecut numărul ajutoarelor acordate săracilor din municipiu a fost de aproximativ 500, pentru acest an numărul cererilor aproape că s-a dublat. Potrivit Ramonei Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu, numărul cererilor primite de la cetăţeni pentru a beneficia de ajutoare constând în alimente a depăşit 850. „Sunt foarte multe cereri şi continuăm să le primim pentru a le analiza. Trebuie să se încadreze într-un anumit venit pentru fiecare membru de familie. Pachetele cu alimente vor fi distribuite tuturor celor care mănâncă la cantina de ajutor social. Legea permite însă oricui să mănânce la cantina săracilor şapte zile pe an, în anumite condiţii. Cei care depun cererile nu trebuie să aibă un venit mai mare decât cel prevăzut de lege“, a precizat Ramona Evulescu. Tot Primăria Târgu Jiu va oferi de Paşte 650 de pachete cu alimente asistaţilor social şi va ajuta cu alimente 20 dintre cele mai sărace familii din minicipiu. Fondurile pentru cumpărarea alimentelor provin din sponsorizări sau din economiile pe care le face cantina.

Eugen MĂRUŢĂ

Campanie de vaccinare a romilor

GORJ. Romii din judeţul Gorj vor fi informaţi despre importanţa vaccinării. În perioada 21-27 aprilie, a fost declanşată campania naţională, denumită „Săptămâna Europeană a Vaccinării“. În această perioadă, va avea loc atât o campanie de informare a populaţiei, cât şi vaccinarea cetăţenilor. „Au fost demarate acţiuni de informare şi conştientizare a populaţiei de etnie romă. Reprezentanţi ai ASP Gorj împreună cu mediatorii sanitari au mers în mijlocul comunităţilor de romi din Buduhala, Tălpăşeşti, Târgu Jiu, unde au stat de vorbă cu părinţii copiilor, încercând să-I facă să înţeleagă ce înseamnă un vaccin. Vor avea loc şi acţiuni de vaccinare a copiilor atât de romi, cât şi din celelalte categorii“, a afirmat Mariana Sfichi, directoarea executivă a ASP Gorj.

De-a lungul anilor, romii au dovedit receptivitate la aceste campanii de vaccinare. Anul acesta au fost asigurate dozele necesare. „Pe lângă dozele necesare vaccinării avem şi vaccin împotriva hepatitei A. Acest vaccin va fi direcţionat către comunităţile de romi, având în vedere condiţiile în care trăiesc. Această campanie se adresează în special persoanelor care nu au fost niciodată vaccinate“, a adăugat Mariana Sfichi. Preşedintele Uniunii Romilor Creştini din România, Mihai Ion, şi-a manifestat dorinţa de a ajuta la punerea în aplicare a campanie de vaccinare.

Mihaela FLOROIU

Zeci de kilograme de porumb, confiscate

GORJ. Comisarii Gărzii Financiare Gorj au confiscat peste 25.000 de kilograme de porumb boabe. Comisarii au identificat, săptămâna trecută, un agent economic ce descărca dintr-un autocamion porumb, pentru care nu avea documente legale de provenienţă, confiscându-i-se marfa. Agentul economic fusese monitorizat de mai mult timp, împreună cu alţi agenţi care operează în domeniul comercializării cerealelor şi produselor de morărit şi panificaţie. „Marfa nu era însoţită de documente legale de provenienţă, fapt pentru care s-a dispus atât sancţionarea contravenţională, cu amendă de 1.000 de lei, a agentului economic, cât şi confiscarea cantităţii de porumb. Operaţiunea de monitorizare şi supraveghere va continua intens în perioada imediat următoare“, a precizat Ion Pupăzan, comisar-şef de divizie în cadrul Gărzii Financiare Gorj. Săptămâna trecută au fost aplicate 51 de amenzi, în valoare de 160.000 de lei, şi au fost confiscate bunuri în valoare de 37.000 de lei. A fost întocmit un dosar penal, pentru un prejudiciu de peste 15.000 de lei, la o societate care a înregistrat două facturi fictive emise, una de la o societate radiată de la Oficiul Registrului Comerţului şi alta administrată de cetăţeni chinezi, care au înstrăinat facturile fiscale achiziţionate. În aceeaşi perioadă, a fost suspendată activitatea altor şase agenţi economici, care nu utilizau sau nu emiteau bonuri de marcat fiscale.

Mihaela FLOROIU

Concursuri pe teme religioase pentru deţinuţi

GORJ. Serviciul educaţie şi asistenţă psihosocială al Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Târgu Jiu va organiza mai multe activităţi specifice cu deţinuţii înainte de Sfintele Sărbători de Paşte. Potrivit directorului unităţii, Eugen Simescu, persoanele private de libertate vor participa la concursuri pe teme religioase, la activităţi moral-religioase susţinute de preoţi de la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Târgu Jiu şi Mănăstirile Tismana şi Lainici. În fiecare cameră de detenţie va fi asigurată vizionarea slujbei de Înviere transmise de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cât şi a slujbei oficiate de preotul capelan al penitenciarului. Un moment religios aparte va fi prezentat de voluntarii Serviciului umanitar pentru penitenciare pentru deţinuţii aparţinând cultului adventist, prilej cu care aceştia vor distribui pachete cu alimente şi alte bunuri prevăzute în regulament.

Persoanele private de libertate care nu vor fi vizitate de membrii de familie vor primi pachete cu alimente. De asemenea, 15 deţinuţi vor fi învoiţi pentru cinci zile, astfel încât aceştia îşi vor petrece Paştele alături de familii.

Romeo IONETE

Peşte şi cozonaci, retraşi de pe piaţă

GORJ. Inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Gorj au dispus retragerea de pe piaţă a aproximativ 50 de kilograme de peşte congelat, în valoare de peste 300 de lei, şi a 54 de cozonaci, în valoare de peste 320 de lei, pentru deficienţe precum lipsa elementelor de identificare. De asemenea, produsele respective nu aveau trecute pe ele data fabricaţiei şi termenul de valabitate. În perioada premergătoare Paştelui, au mai fost verificaţi comercianţii de carne, produse din carne, ouă, peşte şi produse de patiserie din municipiul Târgu Jiu. În urma controlului, s-a constatat că mulţi operatori economici depozitau şi expuneau carnea spre vânzare în condiţii improprii, fără să respecte temperaturile stabilite de producător, fapt care a dus la deprecierea produselor. Au fost aplicate zece amenzi contravenţionale, în valoare de şapte mii de lei.

Mihaela FLOROIU

 Moroşanu se întoarce la şefia ASP

GORJ. Medicul Aristică Moroşanu, care a picat de două ori cu nota 4 examenul pentru ocuparea postului de director executiv al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj, se va întoarce în funcţia pe care a ocupat-o câţiva ani. În urmă cu câteva zile, Aristică Moroşanu, în prezent medic pediatru la Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti, a făcut o cerere de revenire pe un post din cadrul ASP Gorj. După ce nu a reuşit la cele două examene de ocupare a funcţiei de director al instituţiei, el a intrat în concediu şi şi-a păstrat un post de consilier superior în cadrul Serviciului de Programe, în cazul în care, după un an, ar dori să se întoarcă. Se zvoneşte că Aristică Moroşanu va fi numit în funcţia de conducere a instituţiei gorjene, în jurul datei de 15 mai, printr-un ordin al ministrului sănătăţii. „Încă nu este nimic sigur, nu depinde de mine, ci de nişte oameni mai puternici, care ştiu ce este bine pentru acest judeţ. Încă nu se ştie, dar să sperăm că va fi bine“, a declarat Moroşanu referitor la posibila sa reîntoarcere în fruntea ASP Gorj.

Mihaela FLOROIU

Autocamion în flăcări

GORJ. Un autocamion încărcat cu lemne a luat foc în noaptea de luni spre marţi, pe şoseaua de centură a municipiului Târgu Jiu. Una dintre roţile remorcii autocamionului a luat foc, iar şoferul a observat fumul şi a oprit. Până la sosirea unui echipaj de pompieri, o parte din lemnele din autocamion fuseseră deja descărcate de conducătorul auto împreună cu alţi şoferi care opriseră să îl ajute. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, valoarea pagubelor se ridică la 4.000 de lei.

Eugen MĂRUŢĂ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS