16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinProiectaţi-vă inteligent instalaţia electrică

Proiectaţi-vă inteligent instalaţia electrică

Dacă vă construiţi sau renovaţi casa, dacă vreţi să vă îmbunătăţiţi apartamentul ori, pur şi simplu, simţiţi nevoia să vă înnoiţi instalaţiile electrice, trebuie să ştiţi că este nevoie de o planificare judicioasă a tot ceea ce înseamnă echipament electric, electronic, de control sau automatizare.

 

Cel mai important argument în proiectarea atentă a instalaţiei electrice este siguranţa. Ştiind exact ce vrem să conectăm la curent electric şi care este consumul aproximat pentru locuinţă, ne putem feri de surpriza unui scurtcircuit care să provoace incendii.

Începând chiar din momentul proiectării locuinţei, faceţi o copie a amprentei casei şi însemnaţi, în dreptul fiecărei camere, tipul de echipamente electrice sau electronice pe care intenţionaţi să le achiziţionaţi. Atenţie, nu este vorba de achiziţii imediate, ci de o proiectare ideală a casei. În acest mod, vă puteţi asigura că, dacă la un moment dat aveţi posibilitatea de a monta aer condiţionat, de exemplu, această opţiune a fost luată în calcul. În acest fel veţi avea deja pregătit în un circuit dedicat, apoi prize, întrerupătoare şi orice alt accesoriu necesar unui control cât mai bun al echipamentului.

 

Alegerea echipamentelor, o necesitate

 

Trebuie să ştiţi că echipamentele electronice şi electrocasnice sunt de două tipuri: echipamente mari şi mici consumatoare de energie. Din prima categorie fac parte produse precum maşinile de spălat, aparatele de aer condiţionat, radiatoarele, instalaţia pentru căzile cu hidromasaj etc. Acestea au nevoie obligatoriu de prize dedicate şi, implicit, de circuite separate. Din cea de-a doua categorie fac parte electrocasnicele mici, precum prăjitoarele de pâine, cafetierele, echipamentele TV şi audio sau veiozele – acestea pot fi arondate aceluiaşi circuit electric.

Cum stabilirea numărului de aparate şi, implicit, de prize se află în relaţie directă cu stabilirea celui de circuite care va trebui să plece din tabloul electric, este bine să ştiţi că o separare cât mai judicioasă a acestor circuite este mai sigură. Mai mult, având pentru fiecare priză un circuit separat, în cazul unei defecţiuni, va fi afectată doar priza respectivă, restul instalaţiei putând funcţiona fără întrerupere şi fără probleme.

 

Planul instalaţiei electrice, gândit în detaliu

 

De asemenea, trebuie să ţineţi cont de numărul de întrerupătoare pe care le doriţi în casă. Nu uitaţi să treceţi în planuri şi echipamentele electrice cu funcţii suplimentare, cum sunt instalaţiile electrice cu detectoare de mişcare pentru garaje sau subsoluri, termostate, întrerupătoare cu temporizator etc. Cereţi întotdeauna sfatul unui electrician pentru a fi siguri că nu aţi uitat nici un element important şi pentru a avea un calcul cât mai bun al consumului total. Acest calcul vă va fi de folos şi în momentul în care veţi depune cererea de branşare la sistemul electric public.

Fiecare circuit se va regăsi în tabloul electric, fiind coroborat cu câte o siguranţă. Chiar dacă numărul siguranţelor poate părea mare, mai ales dacă vă proiectaţi o casă cu multe încăperi şi aparate, producătorii de echipamente electrice pentru domeniul rezidenţial vă pun la dispoziţie soluţii foarte interesante de încorporare sau mascare a acestui tablou, indiferent de dimensiunile acestuia.

Mai mult, în el vă puteţi monta, în acest tablou, dispozitive de protecţie a echipamentelor electrice şi electronice împotriva supratensiunilor generate de trăsnete sau dispozitive de protecţie diferenţială, care protejează persoanele din casă împotriva electrocutării.

Este important de reţinut că acest plan al instalaţiei electrice trebuie gândit în detaliu şi cu foarte multă atenţie, pentru că numai astfel tot sistemul de cabluri, siguranţe, prize şi întrerupătoare al casei va putea funcţiona în condiţii de siguranţă deplină.

Informaţii furnizate de Schneider Electric România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS