20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAşezarea plantelor în apartament

Aşezarea plantelor în apartament

Dacă îndrăgim plantele de interior, trebuie să ştim cum să le poziţionăm şi să le îngrijim. Unele iubesc umbra, iar altele care nu pot trăi fără lumină constantă.

Aspidistra şi Sanseveria, de exemplu, se aşază cât mai departe de fereastră, dar au nevoie totuşi de puţină lumină. În penumbră, în apropierea unei ferestre care nu primeşte direct lumina soarelui, trebuie să amplasăm Dracena. La lumină, dar nu la soare direct, putem poziţiona Bromelia.

Majoritatea plantelor preferă temperaturi cuprinse între 15 şi 25 de grade Celsius. Cele de interior tolerează diferenţe de temperatură mici, adică de două – trei grade, între zi şi noapte. Singurele specii care se adaptează uşor la variaţiile mari de temperatură sunt cactuşii şi plantele cărnoase, suculente. De asemenea, nu trebuie să le aşezăm lângă radiatoare, caloriferelor sau sobelor şi nici lângă sistemele de aerisire. Majoritatea plantelor de interior au nevoie de un anumit grad de umiditate pentru a se dezvolta armonios. Există câteva metode simple pentru a creşte uşor umiditatea în cameră. Cea mai populară este amplasarea unui vas cu apă în apropierea surselor de căldură. Putem confecţiona un recipient sau aranjament de compost, care trebuie udat constant pentru a menţine umiditatea. Dacă grupăm plantele compact, atunci vom menţine mai bine umiditatea necesară pentru că ele îşi creează un microclimat. Putem pulveriza apă peste frunze de câteva ori pe zi dacă este foarte cald în casă. Cu cât camera este mai călduroasă, cu atât umiditatea trebuie să fie mai mare.

Spaţiul contează la fel de mult. De aceea, este necesar să replantăm măcar o dată pe an toate plantele din casă în ghivece mai mari. Ele se vor dezvolta mai bine şi mai repede dacă au spaţiu. Dacă le vom lăsa în ghivecele iniţiale, rădăcinile vor creşte peste măsură şi se vor deteriora din lipsă de spaţiu, oxigen şi pământ fertilizat. Există însă şi plante la care schimbările în alte ghivece sunt foarte delicate pentru că au rădăcinile mici şi fragile. Printre acestea enumerăm Bromelia, violetele africane, cactuşii. Replantarea se face cel mai bine primăvara, înainte ca plantele să-şi reia creşterea. Pentru a verifica dacă au nevoie de această operaţiune, trebuie să răstur-năm ghiveciul, să scoatem planta şi să-i verificăm rădăcinile. Dacă observăm numeroase rădăcini ieşite, planta are nevoiede un vas mai mare. La replantare folosim acelaşi tip de pământ fertilizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS