11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMâncăruri alese din Provence

Mâncăruri alese din Provence

Locuitorii din Provence, regiune situată în sud-estul Franţei, se consideră binecuvântaţi, mândrindu-se nu doar cu soarele blând, climatul mediteranean şi cu frumuseţea peisajelor, ci şi cu savoarea şi prospeţimea mâncărurilor.

 

Francezii din Provence adoră mâncarea. Se ocupă de grădinărit şi sunt gurmanzi pasionaţi. În această regiune, foarte rare sunt gospodăriile în care nu se cultivă viţă-de-vie sau măcar un măslin ori unde nu se cresc pui. Locuitorii din Provence merg deseori în pădure, la cules de ciuperci, ierburi pentru condimente sau trufe, această activitate fiind un fel de „sport regional“. Viaţa franceză prezentată în filme, cu membrii unei familii adunându-se duminica în jurul unei mese îmbelşugate, aşezată în grădină, este cel mai bine ilustrată în regiunea Provence.

Definirea geografică a zonei este o chestiune destul de pretenţioasă. E ca şi cum ai cere o reţetă „adevărată“ de supă tradiţională din Provence: toată lumea îşi dă cu părerea, dar nimeni nu ştie ceva exact. Regiunea este formată din şase departamente: Bouches-du-Rhône, Vaucluse, Var, Alpes de Haute-Provence, Hautes-Alpes şi Alpes-Maritimes. Indiferent din ce regiune provin, locuitorii din Provence sunt specialişti în arta culinară.

Ingredientele, culese din curte

Ingredientele cele mai bune, folosite la gătit, sunt cele care provin din propria gospodărie sau cele despre care ştiu exact cine le-a preparat. Probabil de aceea uleiul de măsline, vinul şi dulceaţa de casă sunt daruri foarte apreciate de provensali.

Bucătăria din Provence este planificată în funcţie de anotimp. Odată cu apariţia sparanghelului, se aprind focurile pentru gătitul de primăvară, iar plăcintele cu fructe se pregătesc exclusiv vara. Peste tot unde mergeţi, aveţi ocazia să gustaţi vinuri alese şi mâncăruri proaspete şi savuroase. În Provence, brutarii vă invită să gustaţi pâinea proaspăt scoasă din cuptor sau vă îmbie să vă delectaţi cu trufe. Pe tot parcursul anului se organizează festivaluri ale mâncării, în cadrul cărora se „sărbătoresc“ cele mai importante produse alimentare şi ingrediente din regiune, printre care se numără pepenii, trufele, lămâile, usturoiul, levănţica, dar şi diverse sortimente de vinuri. În timpul festivalurilor, se gătesc şi se servesc cantităţi impresionante din delicatesele specific provensale, precum renumita supă bouillabaisse, paella, o tocăniţă de vită numită „daube“, dar şi tradiţionalul sos aioli.

Provence pare o uriaşă vie, iar fiecare departament al regiunii are propriul vin. Sudul zonei Rhône este locul de origine al unora dintre cele mai alese vinuri din lume, printre care Châteauneuf-du-Pape, Vacqueras şi Gigondas, dar şi sortimente mai puţin cunoscute, Tavel and Lirac.

Delicatese din Provence

Există bucătari de clasă, care sunt originari din Provence sau care lucrează în restaurante de lux de aici, însă deliciile culinare nu sunt rezervate celor bogaţi. Adevărata bucătărie provensală are caracteristici şi ingrediente rustice: delicioasa „soupe au pistou“ se bazează doar pe trei ingrediente, ulei de măsline, busuioc şi usturoi, carnea de vânat se prepară într-o manieră specială, la fel ca şi codul sărat „brandade“. În plus, toate tocăniţele făcute cu carne de vită, de mistreţ sau de taur provin din bucătăria ţărănească.

Maeştrii bucătari provensali nu visează să lucreze în restaurante luxoase, ci într-unul intim, aşezat în mijlocul unei grădini. Specialiştii în gastronomie spun că noul ideal este rafinamentul rustic, iar tinerii bucătari din Provence sunt maeştri.

În această regiune, masa începe cu „pastis“, un lichior cu gust de anason, diluat cu apă. Aperitivele se servesc în Provence cu măsline sau pastă de măsline „tapenade“. Apoi sunt aduse plăcintele cu legume, pizza, tocăniţele, peştele preparat în stil mediteranean şi supele, în special supa aigo-boulido, cu usturoi, supa de peşte şi „soupe au pistou“, delicatese care au făcut bucătăria provensală celebră în toată lumea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS