10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Excesul de ouă, un pericol pentru sănătate

Persoanele trecute de prima tinereţe, care consumă mai mult de şapte ouă pe săptămână, riscă să moară mai devreme. Cel puţin aceasta este concluzia cercetătorilor americani dată publicităţii în American Journal of Clinical Nutrition. Oamenii de ştiinţă au mai atras atenţia că, în cazul diabeticilor care mănâncă ouă, riscul de deces creşte, indiferent de cantitatea consumată. Medicii Luc Djousse şi J. Michael Gaziano de la Brigham and Women’s Hospital şi Harvard Medical School au ajuns la concluzia că persoanele care nu suferă de diabet pot să consume maximum şase ouă pe săptămână, fără nici un risc. „Consumul moderat, de maximum şase ouă pe săptămână, nu e asociat unei mortalităţi mai mari, însă, în cazul în care această cantitate e depăşită, riscul de deces creşte cu 23 la sută. În cazul diabeticilor, oricare ar fi cantitatea de ouă consumată, riscul unui infarct creşte în mod considerabil“, sunt de părere cercetătorii. Ouăle sunt bogate în colesterol, substanţă asociată cu riscul aterosclerozei şi al numeroaselor boli care apar ulterior. Specialiştii de la Harvard au analizat cazurile a 21.327 de persoane, care din 1981 au participat la Physicians’ Health Study, un studiu medical de amploare, care monitorizează medici ce au acceptat să ofere regulat informaţii despre stilul de viaţă şi sănătatea lor. În primii 20 de ani de monitorizare, 1.550 dintre voluntari au suferit un infarct, 1.342 au avut accidente cerebrale, iar 5.000 au murit. „Consumul de ouă nu a fost asociat direct cu infarctul sau cu accidentul cerebral“, au afirmat cercetătorii, precizând că, în cazul persoanelor care consumau săptămânal şapte sau mai multe ouă, s-a constatat un risc cu 23 la sută mai mare de a deceda în următorii 20 de ani faţă de cei care mâncau mai puţine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS