10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRoboţi celebri din filme

Roboţi celebri din filme

Cu formele lor ciudate sau umanoide, apreciaţi pentru calităţile şi forţa lor, roboţii sunt protagoniştii peliculelor SF şi au cucerit de-a lungul timpului inimile iubitorilor de film din întreaga lume, iar numele lor sunt la fel de celebre ca al oricărui alt actor de la Hollywood.

Potrivit unui clasament realizat de site-ul internaute.fr, roboţii din „Star Wars“, dar şi „Terminator“ sau „Robocop“ se numără printre preferaţii publicului.

 

R2D2 şi C3PO din „Star Wars“

 

Imaginea roboţilor în cinematografie este una dintre cele mai atrăgătoare pentru marele public. Forma lor, de cele mai multe ori humanoidă, întăreşte fără îndoială procesul de identificare. Unii dintre cei mai cunoscuţi şi mai îndrăgiţi sunt roboţii R2D2 şi C3PO din „Războiul Stelelor“, cei care îi însoţesc pe Luke, Leia şi Han în aventurile lor intergalactice. Potrivit unor sondaje, robotul R2D2 deţine chiar titlul de cel mai popular din istoria cinematografiei.

 

Terminator

 

Terminator este considerat robotul cel mai periculos de pe marele ecran. Având aspect uman, T800 este o maşină de ucis, dotată cu o forţă de neimaginat. Aproape indistructibil, el nu va fi depăşit de evoluţiile şi îmbunătăţirile aduse modelului următor, mai precis, T1000, capabil să ia orice formă graţie scheletului din metal lichid. Nimic nu-l poate stăvili pe T800 şi devotamentul acestuia, care merge până la autodistrugere, replica acestuia din finalul peliculei „Terminator 2“ rămânând memorabilă: „Hasta la vista, baby!“.

 

Robocop

 

Jumătate robot, jumătate om, Robocop este poliţistul ideal pentru a face ordine într-o lume dominată de violenţă. Alex Murphy, un poliţist exemplar, este ucis în timpul unei misiuni. Corpul lui va fi reconstruit şi montat în oţel şi va primi numele Robocop. Acesta va deveni foarte eficient în lupta împotriva gangsterilor şi va fi următoarea ţintă pentru aceştia. Programat pentru a respecta legea, acest robot a rămas totuşi pe jumătate om, sufletul şi amintirile lui Murphy neputând fi şterse. Filmul a fost un fel de reactualizare a mitului Frankenstein, iar Robocop a devenit unul dintre cele mai îndrăgite personaje de pe marele ecran.

 

David, din „Artificial Intelligence“

 

Scenariul filmului a fost scris de Stanley Kubrick, după o nuvelă de Brian Aldiss, şi regizat de Steven Spielberg. Pelicula urmăreşte aventurile lui David, un robot conceput să devină un adevărat copil, el fiind adoptat de un angajat al companiei creatoare Cybertronics şi de soţia acestuia, al căror copil grav bolnav a fost criogenizat până la găsirea unui leac. Cu toate că treptat devine copilul acestora, cu toată dragostea şi ataşamentul lor faţă de el, o serie de circumstanţe neprevăzute îi fac imposibilă viaţa lui David. Însoţit de alţi doi roboţi, un ursuleţ şi apărătorul său, Gigolo Joe, David descoperă o lume în care roboţii, chiar dacă se aseamănă din ce în ce mai mult cu oamenii, sunt trataţi ca simple ustensile de care te poţi lipsi oricând.

 

Sonny, din „I, Robot“

 

Chiar dacă nu posedă profunzimea cărţii lui Isaac Asimov, filmul a fost extrem de apreciat, având o serie de efecte speciale ireproşabile. Acţiunea are loc într-o perioadă de mari schimbări tehnologice şi sociale, în care numărul roboţilor din SUA este pe cale să se tripleze. Odată cu lansarea ultimului model realizat de compania US Robotics, asistenţii domestici automatizaţi tip NS-5, proporţia va ajunge la un robot la fiecare cinci oameni. NS-5 este primul robot proiectat să facă orice, de la babysitting la gătit şi până la completarea declaraţiilor de impozit. Un detectiv în cadrul Poliţiei din Chicago se confruntă cu cel mai ciudat caz din cariera sa, crima doctorului Alfred Lanning, care lucra pentru US Robotics. Crima pare să fi fost comisă de robotul Sonny, care ar încălca astfel cele trei legi care îi privesc: nu au voie să pricinuiască vreun rău unei fiinţe umane sau, prin neintervenţie, să permită ca unei fiinţe omeneşti să i se facă rău; trebuie să se supună ordinelor date de o fiinţă umană, atâta timp cât ele nu intră în contradicţie cu prima lege; trebuie să-şi protejeze existenţa, atâta timp cât acest lucru nu intră în contradicţie cu celelalte norme.

 

DARYL

 

DARYL (Data Analysing Robot Youth Lifeform) este un android adolescent, care a scăpat de sub supravegherea creatorilor săi şi este adoptat de o familie.

În urma performanţelor sale şcolare şi sportive, lumea îşi dă seama că acest copil nu este precum ceilalţi. Inclusiv părinţii săi adoptivi hotărăsc să-l ducă în laboratorul unde fusese creat. Ulterior, ei află despre un plan al guvernului care prevedea distrugerea lui DARYL, dar şi a celor care au aflat despre existenţa lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS