17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Adolescenţii, „păsări de noapte“ din cauza ceasului biologic

Energia debordantă a adolescenţilor chiar şi la ore târzii şi lipsa de chef a acestora de a merge la culcare sunt, din câte se pare, provocate de „transformările“ ceasului lor biologic intern. La acestea se adaugă cantitatea prea mare de lumină artificială şi orele petrecute în faţa computerului, care sunt duşmani declaraţi ai somnului nocturn.

Aşa reiese dintr-un studiu australian dat publicităţii de Journal of Adolescence, din care reiese, printre altele, şi faptul că mulţi adolescenţi sunt nevoiţi să se trezească mai devreme cu două ore decât ar fi necesar pentru ritmul lor natural. Lipsa somnului determină în multe cazuri stări de iritare, tristeţe şi apatie. Cercetătorii şi-au efectuat studiul cu ajutorul unui grup de 310 liceeni, pe care i-au analizat atât pe parcursul anului şcolar, cât şi în vacanţă. S-a constatat că în vacanţe elevii dorm peste nouă ore, timp considerat normal de specialişti, iar după începerea şcolii, perioada dedicată somnului scade cu aproape două ore. Lipsa de energie, irascibilitatea, tristeţea, respectul scăzut faţă de propria persoană sunt doar câteva dintre consecinţele lipsei de odihnă constatate la adolescenţi.

În opinia cercetătorilor, fiecare individ are o predispoziţie genetică atât pentru a se trezi devreme, cât şi pentru a fi „pasăre de noapte“. Însă, din cauza schimbărilor hormonale din adolescenţă, comportamentele devin „standard“: tinerii tind să meargă târziu la culcare, iar dimineaţa ar trândăvi în pat.

Cheia acestui fenomen este melatonina, hormonul care transmite corpului „semnalul“ de somn. La pubertate, această substanţă este secretată din ce în ce mai târziu seara. În plus, îşi spun cuvântul şi factorii ambientali. De exemplu, lumina artificială tinde să diminueze cantitatea de melatonină produsă de organism, iar folosirea excesivă a calculatorului îi împiedică pe adolescenţi să „îşi asculte“ nevoia internă de somn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS