10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBovindoul, mai mult decât o simplă fereastră

Bovindoul, mai mult decât o simplă fereastră

Bovindoul este tipul de fereastră care iese în rezalit faţă de planul vertical al zidului exterior, fiind sprijinit pe planşeul în consolă sau pe grinzile care alcătuiesc suportul pavimentului încăperii căreia îi corespunde şi al cărei spaţiu îl prelungeşte spre exterior.

Dacă pentru dumneavoastră lumina reprezintă o măsură a frumuseţii într-o casă, atunci bovindoul este cu siguranţă un element de luat în considerare. El este mai mult decât o fereastră. Într-un spaţiu mai mic decât vi-l doriţi, bovindoul vă oferă posibilitatea de a avea o combinaţie de mai multe ferestre, mai multă lumină, în timp ce spaţiul se măreşte, deschizându-se spre exterior şi captând priveliştea.

Bovindoul este, de obicei, format din cel puţin trei ferestre, fixe sau mobile, aranjate în plan într-o configuraţie poligonală sau de semicerc. Fereastra din centru este, de regulă, fixă, cele două adiacente fiind mobile, mai uşor de manevrat, pentru o ventilare corectă. Astfel de rezolvări permit extinderea spaţiului interior într-un mod foarte elegant, mărind aportul de lumină naturală, îmbunătăţind şi lărgind priveliştea.

În funcţie de configuraţia şi dimensiunile alese, un bovindou poate fi amenajat ca loc de luat masa, mic spaţiu de relaxare, de conversaţie sau ca zonă pentru plantele de casă. Puteţi opta oricând pentru varianta cu parapet, soluţie care va da un farmec deosebit unui dormitor sau chiar unei bucătării. În orice caz, bovindoul are toate şansele să devină locul preferat al întregii familii. Într-un fond modern, bovindoul va da casei dumneavoastră un aspect mai degrabă burghez, cu farmecul specific spaţiilor care sunt „înăuntru“, dar totuşi par „afară“.

Livingul este zona casei în care ne permitem mai multă libertate în ceea ce priveşte alegerea materialelor şi configuraţia ferestrelor. Din dorinţa de a beneficia de cât mai multă lumină, vom orienta vitrajele, după caz, spre sud sau est. La fel de mult contează şi mărimea sau forma lor, dar şi culoarea, dimensiunile tâmplăriilor şi elementele decorative alese (jaluzele, draperii). Rezolvarea cu bovindou va fi însă specială pentru felul în care poate individualiza spaţiul, devenind un centru de interes clasic şi elegant. Pentru a păstra vizibilitatea asupra lui, puteţi opta, dacă stilul ales în decorarea spaţiului face acest lucru posibil, pentru o tratare în culori deschise şi perdele/jaluzele cât mai transparente.

Cu mici excepţii, ferestrele tip bovindou întrunesc remarcabil toate cerinţele tehnice, acustice, arhitecturale şi artistice. Dar înainte de a le alege sau proiecta nu uitaţi că proporţiile corecte nu sunt numai estetice, ci şi tehnice. E bine să evitaţi, din ambele motive, cazurile în care înălţimea unui bovindou este mai mică decât lăţimea lui, fapt valabil şi pentru canatele din componenţa sa. Cele mai uzuale unghiuri pentru colţurile interioare ale unui bovindou sunt de 90 de grade, 135 şi 150.

Producătorii actuali folosesc foarte mult aluminiul, lemnul şi geamurile termoizolante, pe care vi le recomandăm datorită creşterii eficienţei termice şi reducerii riscului apariţiei condensului pe suprafeţele vitrate. Dacă nu intervin negativ în imaginea creată, puteţi monta elemente de încălzire pe parapetul bovindoului; însă, în cazul în care acesta nu există, încălzirea prin pardoseală va face oricând faţă, în mod eficient, vitrajelor mari.

Ştiaţi că…

– Bovindourile sunt asociate, pe bună dreptate, arhitecturii victoriene şi aşa-numitului stil al Reginei Anna? Ele au rămas extrem de populare încă din ultimele decade ale secolului XIX şi până la începutul secolului XX.

– Acest mod de a rezolva o fereastră este regăsit şi în cultura hindusă, unde balcoanele proiectate în afara frontului străzii se spune că ofereau femeilor posibilitatea de a urmări activităţile din stradă fără a fi văzute?

– Bovindourile au fost şi sunt foarte îndrăgite în San Francisco, oraş cu spaţiu destul de limitat, reprezentând într-un fel o marcă a arhitecturii de aici?

Bianca Sanda

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII