16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn duplex pe gustul proprietarilor

Un duplex pe gustul proprietarilor

O familie din Bucureşti a avut o mare satisfacţie, după ce a finalizat amenajarea unui apartament de tip duplex. Acesta corespunde exact planurilor şi ideilor pe care le-a avut Ioana, doamna casei, încă de la început.

 

Povestea Ioanei este similară cu a multor doamne, care încearcă să-şi amenjeze locuinţa fără ajutorul unui arhitect pentru design interior. „Am contractat apartamentul la începutul anului 2007, încă din faza de construcţie. Chiar dacă majoritatea apartamentelor din cadrul imobilului fuseseră deja vândute, am avut norocul să renunţe cineva la un duplex. După ce am achiziţionat apartamentul, urma să ne mutăm în el în luna mai, însă acest lucru s-a întâmplat în octombrie, când fiica noastră, Rebeca, începea să meargă la grădiniţa din apropierea noii locuinţe“, îşi aminteşte Ioana primii paşii spre noua casă.

Ioana s-a ocupat personal de amenajare. A renunţat la finisajele puse la dispoziţie de firma constructoare, dar a păstrat compartimentarea iniţială a apartamentului, deşi putea interveni şi în sensul acesta. „Am montat parchet de bambus în toate încăperile, mai puţin în băi, bucătărie şi holul de la intrare, unde am preferat gresia. Iniţial, voiam parchet wenge, pentru a se potrivi cu uşile, însă am ajuns la concluzia că zgârieturile sunt mult mai vizibile pe acest tip de finisaj, aşa că am renunţat la el. În momentul în care am intrat pentru prima oară în apartament, am ştiut exact cum voiam să arate la final. Acum pot spune că este exact aşa cum mi l-am imaginat iniţial“, precizează Ioana.

„Am ales singură de la culorile pereţilor până la plinte“

Pentru Ioana a fost o plăcere să se ocupe de mobilarea şi decorarea locuinţei. „În fiecare lună cumpăr cam trei reviste home deco, deci am avut suficiente surse de inspiraţie. Cu toate acestea, la un moment dat, am intenţionat să apelez la un designer, însă nu am fost dispusă să plătesc atât de mult pentru consultanţă. Ca atare, am luat singură toate deciziile, mai ales că aveam deja o imagine bine conturată a ceea ce urma să fie apartamentul. În privinţa anumitor aspecte m-am sfătuit cu arhitectul de la Mobexpert, firmă de la care am achiziţionat mare parte a mobilierului. Iniţial, am vrut să creez mai multe contraste cromatice, mai ales la nivelul pereţilor, însă am renunţat la idee. Oricum, pereţii mi-au dat mari bătăi de cap. Cred că au fost revopsiţi de vreo opt ori. A durat patru luni până am obţinut ceva mulţumitor. Probleme a pus şi mobilarea etajului, deoarece scara nu permitea transportarea obiectelor prea mari, iar altă cale de acces nu aveam. Unele corpuri, cum este canapeaua din zona de zi amenajată sus, au putut fi demontate, altele nu, aşa că am renunţat la ele şi le-am înlocuit cu piese de dimensiuni mai mici. De exemplu, am fost nevoită să schimb cada, deoarece nu încăpea pe scări. Recunosc că şi eu am făcut o mare greşeală: am lăsat echipa de constructori a antreprenorului să monteze balustrada scării, ceea ce a îngreunat mult munca.

Dulapul din camera Rebecăi, pe care l-am achiziţionat (asemenea celorlalte piese de mobilier din camera ei) de la Romina, mi-a dat aceleaşi bătăi de cap. În plus, nici nu putea fi demontat. Au trecut şase săptămâni până când am găsit o soluţie.

Din cauza tuturor problemelor ivite, procesul de amenajare a duplexului a durat din martie până în octombrie şi nici atunci nu pot spune că era totul gata. Când ne-am mutat, nu aveam uşi, gaze şi nici perdele. Am stat două săptămâni fără uşi, pentru că nu erau gata“, îşi aminteşte Ioana.

Mobila şi decoraţiunile – pe gustul proprietarilor

Achiziţionarea mobilei şi a decoraţiunilor nu a durat prea mult. „Iniţial, am vrut să realizez mobilierul la comandă, însă am constatat că m-ar fi costat destul de mult, în condiţiile în care era din PAL, aşa că am mers la Mobexpert, unde am găsit ce voiam. Etajul este amenajat cu mobilă din lemn masiv, achiziţionată la jumătate din preţul pe care l-am fi plătit dacă am fi făcut-o pe comandă. După ce am cumpărat piesele de mobilier, m-am temut că spaţiul va fi prea încărcat, dar sunt mulţumită de alegerile făcute. Electrocasnicele pe care le-am achiziţionat pentru bucătărie sunt marca Franke şi se potrivesc perfect în decorul pe care l-am creat aici. Nici pentru decoraţiuni nu am umblat prea mult. Cred că le-am luat pe toate într-un weekend de la IKEA şi Bam Boo. Ştiam încă de la început că voi decora apartamentul în tonuri de crem, roşu şi wenge, şi asta m-a ajutat. Cel mai mult, vreo patru zile, am căutat corpurile de iluminat, dar în cele din urmă am găsit în H&D Mall o firmă de la care le-am achiziţionat pe toate, mai puţin pe cele din camera fetiţei şi din cea de oaspeţi. «Distractiv» a fost faptul că, în perioada în care am cumpărat obiectele decorative şi corpurile de iluminat, nu mergea liftul, care a fost pus în funcţiune la o săptămână după, aşa că a trebuit să urc cu pungile pe scări. La început am fost foarte încântată de existenţa unei scări interioare. Abia aşteptam să mă mut din fostul apartament. Acum însă am hotărât că dacă vom construi vreodată o casă va avea un singur nivel. Ne-am dezvoltat un obicei de a lăsa pe scară tot ceea ce trebuie dus sus. La etaj, care este mansardat, se află dormitorul meu şi al lui Andrei, camera Rebecăi, o baie şi o zonă de zi amenajată în locul unui dressing ce trebuia să servească celor două camere. Am vrut să transform zona într-un colţ vesel şi colorat, ceea ce am şi făcut, însă acum, după ce s-a ofilit una dintre plante, mi se pare un pic mai trist. Faptul că apartamentul nu oferă un mediu propice plantelor este o mare dezamăgire pentru mine. Am o dracaena de vreo cinci ani, care, în ciuda faptului că nu i-am acordat niciodată o îngrijire specială, a rezistat foarte bine până să o aduc aici“, spune Ioana.

Doar amintirile au loc în noua casă

Ioana menţionează că au fost probleme şi în ceea ce priveşte izolarea termică a locuinţei. „Nemulţumiri am şi în legătură cu felul în care au fost montate ferestrele de la mansardă. Etajul nu este bine izolat, ceea ce constituie o problemă destul de mare, mai ales că aici se află şi camera fetiţei. Şi confortul termic a fost la un moment dat deficitar, dar în cele din urmă am remediat acest inconvenient. Oricum, consider că apartamentul nu beneficiază de suficiente radiatoare raportat la spaţiul de care dispune, aşa că intenţionăm să mai montăm două la parter. Aici se găsesc livingul, prevăzut şi cu o zonă de servit masa, bucătăria, o cameră pentru oaspeţi şi a doua baie“. Locul preferat de proprietari este diningul, zonă în care au mers pe combinaţia cromatică roşu-wenge-crem. Perdelele şi decorul pentru masă au fost realizate la comandă.

„Pentru a separa vizual zona de masă de cea de zi, am vrut să apelez la un paravan. După multe căutări, am găsit unul, dar era din ratan. Întrucât ar fi trebuit să includ în decor şi alte elemente din acest material, am fost nevoită să renunţ la el. În schimb, am ales o perdea franjurată, pe care am montat-o până la limita scaunelor, pentru a nu ne încurca atunci când ne aşezăm la masă. Acum mi se pare cam scurtă, motiv pentru care intenţionez să o înlocuiesc. Mai sunt multe de făcut. Febra e mare la început! Acum parcă s-au mai diminuat energia şi cheful. Urmează să achiziţionez tablourile şi celelalte obiecte decorative pentru living, unde am umplut rafturile cu corali aduşi din vechiul apartament. Cred că sunt singurele lucruri pe care le-am luat din fosta locuinţă, exceptând, fireşte, obiectele personale. Am fi adus mai multe, însă decorul era axat pe tonuri de albastru şi portocaliu şi nu s-ar fi potrivit aici“, îşi încheie prezentarea Ioana.

Cel mai drag obiect

Gazda noastră este foarte ataşată de unul dintre obiectele din dining, ceea ce este oarecum firesc, ţinând cont de faptul că acesta este spaţiul ei preferat. Cel mai drag obiect al Ioanei este vaza cu flori ornamentale indoneziană, ce stă la loc de cinste, pe comodă.

Ioana a delimitat zona diningului de living cu ajutorul unei perdele franjurate. Prima oară a văzut o astfel de perdea la Berlin şi s-a gândit că ar fi potrivită pentru a separa cele două zone.

Ana-Maria OANCEA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS