10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Şi peştii ştiu să numere

Gambusia Holbrooki, micuţii peşti de aproximativ cinci centimetri prezenţi în apele din Veneţia, care se hrănesc cu larvele ţânţarilor şi care au fost aduşi în Europa în anii 1900 pentru a combate malaria, ar fi capabili, în felul lor, să numere. Concluzia reiese în urma cercetărilor coordonate de profesorul Angelo Bisazza, din cadrul Universităţii din Padova, şi efectuate de Christian Agrillo, doctor în cadrul Departamentului de Psihologie Generală al aceleiaşi universităţi.

„Aceşti peşti tind să formeze grupuri numeroase, pentru a se feri astfel de prădători. Într-un experiment efectuat în laborator, am observat că, dacă punem un peşte într-o parte a unui bazin şi în cealaltă parte mai multe grupuri de peşti, cel solitar recunoaşte grupul care este mai numeros şi tinde să se alăture acestuia“, a declarat Angelo Bisazza.

„Acest lucru se întâmplă când peştele are de ales între grupuri de doi sau trei peşti sau de trei sau patru. Când în faţa peştelui solitar se află grupuri de cinci sau şase peşti, acesta nu este capabil să individualizeze grupul mai numeros. De aceea am ajuns la concluzia că aceşti peşti sunt capabili să numere până la patru“, au mai spus cercetătorii. „Studiile noastre ne determină să credem că peştii folosesc un fel de acumulator intern pentru a individualiza grupul care este mai numeros, adică estimează mărimea spaţiului pe care acesta îl ocupă“, a subliniat Bisazza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII