16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinReţeta săptămânii

Reţeta săptămânii


Mucenici moldoveneşti la cuptor

 Ingrediente:

Pentru aluat: 1 kg făină, 25g de drojdie, 2 ouă (opţional: nu folosiţi ouă dacă vreţi să faceţi mucenici de post), 1/2 linguriţă de sare, 2 linguri de zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat, 2 linguri ulei.

Pentru ornat: 100 g miere, 100 g miez de nucă.

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele pentru aluat şi se frământă, adăugând din când în când puţină apă.

Se lasă aluatul la crescut într-un loc călduros, lângă aragaz, cam o oră şi jumătate, până devine pufos. După ce a crescut aluatul, se ia câte o bucată din acesta, se rulează şi se formează mucenicii. Ungeţi tava de cuptor cu puţin ulei şi aşezaţi mucenicii în ea, după care îi ungeţi cu apă în care se dizolvă miere, zahăr vanilat şi nucă.

Timp de preparare: pregătire: o oră, crescut aluatul: o oră şi jumatăte, la cuptor: o oră.

Dificultate: medie

Menţiuni: Mucenicii sau măcinicii, cum, se spune în unele zone, se prepară în mod tradiţional pe 9 Martie, când se sărbătoresc cei 40 de Sfinţi Mucenici. Reţetele diferă de la o zonă a ţării la alta.

 

În Oltenia se preferă mucenicii fierţi

Ingrediente: făină, apă, sare, miez de nucă, zahăr, scorţişoară, esenţă de rom.

Mod de preparare: Cu o zi înainte preparaţi un aluat tare din făină, apă şi sare. Întindeţi o foaie subţire, din care tăiaţi fâşii, pe care le rulaţi şi le daţi forma mucenicilor (forma cifrei 8), după care le lăsaţi la uscat 24 de ore. Puneţi apa pe foc şi când dă în fiert adăugaţi mucenicii, scorţişoara şi zahărul, după gust. Puneţi miezul de nucă la cuptor şi, după ce se rumeneşte puţin, îl sfărâmaţi cu sucitorul. Se adaugă nuca peste mucenici. Mai lăsaţi pe foc până când mucenicii sunt fierţi, amestecând des, ca să nu se lipească.

Îi scoateţi, îi lăsaţi să se răcească şi gata!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS