15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Colţul gospodinei

Sfaturile bunicii ne-au ajutat întotdeauna în bucătărie, dar şi la curăţenia casei. Şi pentru că primăvara se apropie, iar gospodinele se înarmează cu tot felul de produse de curăţat, bunica s-a gândit să le ajute cu câteva sfaturi care le vor uşura considerabil munca.

– Amidonul folosit ca apret pentru haine sau perdele le dă acestora un luciu deosebit, dacă este amestecat cu o linguriţă de sare fină, înainte de a fi dizolvat.

– Geamurile murdare se curăţă bine dacă la patru litri de apă călduţă se adaugă o linguriţă de amoniac. Uscarea se face cu hârtie de ziar.

– Petele vechi de sânge sau de sucuri de fructe ies din veşminte sau de pe feţele de masă dacă sunt îmbibate cu apă în care s-au pus câteva picături de amoniac.

– Vesela de argint îşi recapătă strălucirea dacă obiectele sunt înmuiate în apa în care au fiert cartofi, urzici, spanac sau rubarbă.

– Petele negre de pe obiectele de argint se scot cu pastă de dinţi, aplicată pe suprafaţa uscată şi frecată cu peria. Apoi se clătesc şi se şterg.

– Obiectele de argint deosebit de murdare se înmoaie în oţet fierbinte, apoi se clătesc cu apă, se şterg şi pot fi uscate cu feonul de păr. Lustrul le revine frecându-le cu o cârpă moale de flanel sau molton.

– Dulapurile grele (şi alte mobile) se mută uşor din loc, respectând următoarele principii: dacă se află într-o cameră cu parchet sau cu linoleum, se vâră sub ele obiecte de fetru sau lână; dacă se află într-o cameră cu mochetă, sub picioarele lor (margini) se pun bucăţi de plastic rigid.

– Aspiratorul dumneavoastră va avea o viaţă lungă dacă îi veţi goli regulat pungile de gunoi. Când este prea plin, motorul aparatului se uzează mai repede.

– Sacul aspiratorului nu trebuie niciodată spălat, pentru că îşi pierde capacitatea de filtrare. Scuturaţi-l bine într-o pungă mare de plastic, evitând ca praful din el să se disperseze în casă.

– Mirosul puternic de vopsea dispare în două-trei zile dacă puneţi în mobila proaspăt vopsită, precum şi prin cameră, farfurioare cu sare fină.

– Rufele albe cu pete de rugină trebuie înmuiate întâi în apă, apoi pudrate cu sare fină. Frecaţi puţin cu vârful degetului ca să pătrundă în ţesătură, lăsaţi să se usuce, apoi frecaţi cu o perie. Reluaţi operaţia până la reuşita deplină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS