10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrea multă fericire strică

Prea multă fericire strică

Un studiu realizat de echipe de cercetători de la trei universităţi americane a demonstrat că persoanele care au parte de bucurii moderate trăiesc mult mai bine.

În cazul în care doriţi să obţineţi maximum posibil de la viaţă, aveţi grijă să nu vă lăsaţi prea mult duşi de val, pentru că s-ar putea să suportaţi consecinţele. Urmărirea fericirii absolute este contraproductivă pentru carieră, pentru maturizarea personală sau pentru satisfacţiile economice. În plus, chiar şi sănătatea are de suferit de pe urma unei emoţii exagerate. Pentru a progresa pe plan profesional şi personal şi pentru a avea parte de succese este preferabilă o fericire moderată, nu 100 la sută, ci mai degrabă între 80 şi 90 la sută. Cel puţin aşa rezultă dintr-un studiu dat publicităţii de revista Perspectives on Psychological Science şi realizat de cercetătorii de la Universităţile din Virginia, Illinois şi Michigan.

Cele mai multe dintre cărţile de psihologie ne învaţă cum să ne cultivăm propriile emoţii pentru a obţine maximum de satisfacţie. Un studiu recent contrazice însă vechea convingere potrivit căreia există o conexiune între creşterea tuturor resurselor de plăcere şi creşterea necontrolabilă a fericirii. Studiul a luat în considerare toate valorile societăţii moderne: sociale, economice, religioase şi politice. Pentru a-şi demonstra teoria, oamenii de ştiinţă au analizat comportamentul şi atitudinea a 193 de studenţi de la Universitatea din Illinois. În urma analizării rezultatelor, cercetătorii au observat că mulţi indici de succes corespund unui nivel ridicat de fericire, însă până la un anumit punct. Pe o scară a satisfacţiei de la unu la zece, persoanele care au optat pentru zece au în realitatate ceva ce le lipseşte, spre deosebire de cei care au optat pentru opt sau nouă.

Satisfacţie materială

 

În general, persoanele care se declară fericite reuşesc mai bine să se realizeze pe plan financiar, profesional şi personal. „Este important să observăm că, în general, fericirea aduce lucruri pozitive. Spre deosebire de persoanele nefericite, oamenii mulţumiţi au mai mari şanse să se căsătorească şi să aibă un mariaj fericit, au mai mari şanse să fie respectaţi şi apreciaţi de membrii comunităţii şi au mai mari şanse să se realizeze pe plan financiar“, spune unul dintre autorii studiului, Ed Diener.

Se pune însă întrebarea cât de fericiţi ar trebui să fim ca să avem parte de toate succesele amintite de profesorul american. În opinia specialiştilor, doar persoanele fericite în mod moderat, satisfăcute în proporţie de 80-90 la sută, se disting în orice domeniu. În cazul lor, s-a constatat o mai mare capacitate de a se realiza pe plan personal, asociată cu o mai mare implicare socială, pregătire profesională şi venituri destul de ridicate. Această previziune se bazează pe ideea conform căreia oamenii profund fericiţi sunt mai puţin dispuşi să reacţioneze, să îşi modifice propria condiţie, din teama de a nu pierde această stare de bine.

Pe de altă parte, persoanele fericite în proporţie de sută la sută se demonstrează mai înclinate spre activităţile de voluntariat şi relaţiile lor sunt deosebit de stabile.

Regula celor 80 de procente este valabilă şi pentru o bună condiţie fizică. Raportul dintre sănătate şi fericire este cunoscut de ceva timp, fiind bine ştiut faptul că un hohot de râs atunci când suntem bolnavi ne ajută să învingem boala. Însă prea multă fericire strică şi în acest caz pentru că ne împiedică să ne facem griji când observăm că nu merge ceva. „Oamenii fericiţi tind să fie optimişti şi să subaprecieze boala. Asta i-ar putea face să nu ia în seamă simptomele, să neglijeze tratamentele sau să nu urmeze indicaţiile medicului“, spune Diener.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS