10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucătăria, spaţiu pentru experienţe multisenzoriale

Bucătăria, spaţiu pentru experienţe multisenzoriale

Centru de relaxare, atelier de creaţie, loc de întâlnire, în două cuvinte – „bucătăria wellness“, aşa cum a fost botezată.

 

Bucătăria nu mai înseamnă acum doar tigăi şi cratiţe, farfurii de spălat şi mese de aranjat, acum ea îşi schimbă faţa şi semnificaţia. Ea a devenit un loc în continuă transformare, care oferă ocazia unor experienţe multisenzoriale şi unde, pe lângă gust şi calitate, intră în armonie elemente precum muzica, designul, aranjamentul, luminile, culorile şi parfumurile. Iată aşadar că, în orice casă, spaţiul bucătăriei devine din ce în ce mai important şi mai iubit. Este vorba despre un adevărat atelier, unde gustul pentru mâncarea bună şi plăcerea pentru eleganţă specifice stilului mediteranean întâlnesc ritualurile orientale, cu capacitatea lor de a transforma orice gest într-o experienţă interioară.

Bucătăria mileniului trei este locul unde se află într-o perfectă armonie plăcerea de a sta, rafinamentul şi atenţia pentru cele mai mici detalii. Nu contează dacă se prepară un simplu sandviş sau o cină extravagantă, orice clipă petrecută în spaţiul intim al propriei bucătării devine un moment în care se uită de grijile şi de problemele cotidiene, pentru a lăsa loc unui sentiment de pace şi linişte interioară. Un moment ce poate fi trăit în singurătate, în cuplu sau alături de prieteni, când prepararea mâncării se transformă într-un joc creativ, ce oferă satisfacţii şi uneşte. „Bucătăria wellness“ se poate traduce printr-un adevărat centru de relaxare, iar prepararea unei mâncări poate fi comparată metaforic cu un tratament termal sau un masaj tonifiant.

Aceasta este ideea subliniată în cadrul manifestării organizate recent la Milano, „Identita golose“, şi unde a fost promovat conceptul „bucătăriei wellness“. Observatorul internaţional Mauri Labil a subliniat, în cadrul evenimentului, faptul că, potrivit ultimelor cercetări, bucătăria este camera cea mai iubită din casă, fiind de multe ori preferată în locul sufrageriei sau al dormitorului.

Locul preferat pentru petrecerea timpului

Gătitul a devenit un prilej de relaxare, de solitudine sau o ocazie de a sta împreună cu familia sau cu prietenii. Bucătăria este comparabilă în zilele noastre cu un laborator în care se poate crea după bunul plac, dând frâu liber imaginaţiei.

Semnele care întăresc ideea potrivit căreia bucătăria a devenit locul preferat al locuinţei sunt numeroase. Este suficient să ne gândim la numeroasele cursuri de gătit organizate în ultima perioadă de mari bucătari, la faptul că s-au înmulţit evenimentele la care se pot degusta produse tradiţionale şi băuturi, dar şi la spaţiul din ce în ce mai mare pe care emisiunile cu teme culinare îl ocupă la posturile de televiziune.

Bucătăria mileniului trei te atrage către spiritualitate şi pentru bunăstarea psihică, la fel cum se întâmplă în cazul cursurilor de feng shui sau al centrelor de relaxare.

Asistăm la un moment de reîntoarcere către spaţiul propriei locuinţe, privită ca loc ideal pentru petrecerea momentelor de singurătate sau alături de prieteni. Bucătăria tinde să devină un fel de scenă unde fiecare îşi poate recita monologul. Bucătăria este locul unde se primesc oaspeţii.

O atenţie particulară se acordă acum parfumurilor ambientale şi obiectelor pentru decorarea acestui spaţiu. Pregătirea mesei este acum o adevărată artă, atenţia neaxându-se doar pe gustul delicios al preparatelor, ci şi pe răsfăţul privirii prin modalitatea de aranjare a platourilor şi de decorare a farfuriilor. O atenţie deosebită se acordă nu doar alegerii preparatelor, ci şi modului în care urmează să fie decorate, de fiecare dată altfel. Nu în ultimul rând, pentru o atmosferă de relaxare ca la carte, atunci când pregătiţi masa trebuie să ascultaţi muzică. Starea generală nu poate fi decât una de bine atunci când la crearea acesteia contribuie în acelaşi timp simţul gustativ, olfactiv, vizual, tactil şi auditiv.

Cinci reguli de aur

Iată cele cinci reguli de aur ce trebuie respectate pentru a da viaţă acestei experienţe multisenzoriale, care vă răsfaţă şi vă stimulează în acelaşi timp:

Plăcerea gustului. Trebuie acordată o atenţie deosebită în alegerea ingredientelor atunci când se realizează diverse preparate. De asemenea, nu trebuie neglijate modul de combinare a ingredientelor şi, mai ales, asocierea de fiecare dată a unei băuturi potrivite pentru fiecare preparat.

Răsfăţul olfactiv. Trebuie să fie satisfăcut nu doar de parfumul mâncării care tocmai este pregătită sau de cel al vinului, ci şi de arome şi esenţe ce trebuie să se îmbine într-o manieră cât mai armonioasă.

Răsplata privirii. Trebuie să fie satisfăcută nu doar de propriile creaţii culinare, ci şi de veselă, de mobilă, de design, de culorile şi de luminile spaţiului bucătăriei. Obiectivul este acela ca tot ceea ce se vede să fie în perfectă armonie şi să creeze o atmosferă relaxantă.

Satisfacţia atingerii. Se realizează prin contactul cu suprafeţele, cu farfuriile, paharele, ustensilele şi obiectele folosite. Orice lucru care este atins trebuie să fie capabil să dea emoţii.

Plăcerea auzului. Este influenţată de acustica bucătăriei, dar şi de sunetul pe care îl scot aparatele electrocasnice folosite sau de cel al ustensilelor de bucătărie, altfel spus, tot ceea ce vă înconjoară în momentul preparării mesei. Nu trebuie uitată muzica, aceasta trebuind studiată şi aleasă în aşa fel încât să intre în armonie cu modul de viaţă al fiecăruia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS