De câte ori nu ne-am întrebat cum de bunica nu greşeşte niciodată mâncărurile, cum de îi ies atât de gustoase? Pentru a afla, am rugat-o să ne împărtăşească şi nouă câteva din tainele descoperite de ea în timpul petrecut în bucătărie.
– zeama de varză murată, atunci când este folosită la acritul ciorbei, mai întâi se fierbe separat într-un vas cu o ceapă, se spumează, abia apoi adăugându-se la ciorbă;
– legumele verzi se fierb în vase descoperite, în acest fel păstrându-şi culoarea;
– la fierberea legumelor verzi, sarea se adaugă întotdeauna la început, pentru a nu se pierde vitaminele şi sărurile minerale;
– atunci când se sotează legume, sărarea se va face la sfârşit, pentru a se evita pierderea sucului acestora, umezirea şi pentru a se putea rumeni mai repede;
– după ce se scurge prima apă de la fasole, se adaugă la fiert doi-trei căţei de usturoi;
– pentru ca ardeii să-şi păstreze culoarea şi după preparare, li se adaugă puţină zeamă de lămâie;
– usturoiul nu se păstrează la frigider deoarece capătă un gust amărui;
– la prepararea dulceţurilor se folosesc numai vase emailate; pentru prepararea siropului, se pune zahărul să se dizolve în apă rece şi numai după aceea se dă la fiert;
– amestecat în salate, hreanul le va conferi acestora un gust deosebit.
– aluaturile de orice fel vor fi mai pufoase dacă vor fi lăsate la rece timp de o oră
– ciorba de fasole verde sau uscată va fi mai aromată dacă i se adaugă o linguriţă de zahăr
– mămăliga nu va mai face cocoloaşe dacă, înainte de a pune mălaiul la fiert, se stropeşte cu apă rece;
– salata de vinete va avea o savoare deosebită dacă încorporăm în ea usturoi în loc de ceapă.