16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎn pat cu dictatorul

În pat cu dictatorul

Un hotel din Belgrad face furori printre turiştii amatori de senzaţii tari, care au visat ca măcar o dată în viaţă să doarmă lângă un dictator.

Dacă aveţi drum prin Belgrad, nu uitaţi să vă petreceţi o noapte la hotelul „Mr. President“, unde încă de la recepţie veţi fi întâmpinaţi de feţele unor preşedinţi celebri. Nu vă faceţi însă speranţe că veţi avea privilegiul să îi studiaţi mai îndeaproape pe Washington sau Lincoln. În holul hotelului tronează portretele unor dictatori de seamă precum Castro, Stalin, Tito sau Ceauşescu. Pe scurt, hotelul nu are nimic în comun cu Mount Rushmore, celebrul muzeu din oraşul Keystone, South Dakota, unde tronează statuile reprezentând capetele a patru dintre primii preşedinţi ai Statelor Unite, George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt şi Abraham Lincoln. Gazdele sunt deosebit de primitoare. După ce vă reveniţi din surpriza provocată de imaginile celor patru dictatori, sunteţi invitaţi să urcaţi scările şi să admiraţi cel mai mediatizat dintre apartamente, celebra cameră 501. Tăbliţa de la intrare, portretul uriaş de la capătul patului, vulturi şi simboluri runice din loc în loc sunt un indiciu că vă aflaţi în apartamentul ce poartă numele „inventatorului“ camerei de gazare: Adolf Hitler. Acest apartament este foarte popular printre turişti. Cu câteva zile înainte de Crăciun, a dormit aici un turist german. „Nu sunt un fan al nazismului, însă, când am aflat că există o astfel de cameră, am vrut să ajung aici. Altfel, când aş mai fi avut ocazia să dorm cu însuşi führerul?“, a mărturisit turistul.

 

Hitler Room – un caz politic

 

Hitler Room – Apartamentul lui Hitler – a devenit un caz politic internaţional. Ziarele din Serbia, Italia, Germania şi Israel au dedicat spaţii ample acestei teme. Indignat, Abraham Foxman, directorul organizaţiei americane Liga Anti-defăimare, a trimis mai multe epistole de proces către proprietarii lanţului hotelier german, Design Hotel, şi a cerut guvernului de la Belgrad închiderea imediată a hotelului. „Folosirea acestui tiran pentru a promova acest hotel este o strategie de marketing discutabilă şi demonstrează o profundă lipsă de respect faţă de ororile Holocaustului. Hitler a exterminat milioane de evrei, zeci de mii dintre aceştia fiind sârbi. A oferi cuiva posibilitatea de a dormi sub portretul său este o jignire“, a afirmat Foxman. Dusan Zabunovic, administratorul hotelului, nu s-a simţit vinovat pentru iniţiativa sa. „În cele mai multe dintre cazuri, pereţii camerelor de hotel sunt pline de tablouri ca naturi moarte. Am vrut să încălzesc un pic atmosfera, punând în fiecare dintre cele 47 de camere un chip familiar“. Mai mult, pentru a se apăra, Zabunovic evocă figura tatălui său, care „a luptat împotriva naziştilor“ şi este sigur de faptul că „Hitler face parte din istorie şi a marcat o epocă“. Bărbatului nici nu îi trece prin cap să renunţe la dictatorii săi. În plus, sârbii nostalgici vor putea în curând să doarmă în camera cu numărul şapte, dedicată lui Slobodan Milosevic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS