11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinChartreux, o pisică a contrastelor

Chartreux, o pisică a contrastelor

Chartreux este una dintre cele mai vechi rase noi, deşi a avansat la statutul de campioană abia în 1987, conform www.zooland.ro. Există o legendă veche potrivit căreia pisicile Chartreux trăiau alături de călugării cartuzieni în Franţa.

Cercetările recente indică însă că, datorită caracterului lânos al blănii acestora, li s-a dat acelaşi nume ca şi binecunoscuta lână spaniolă de la începutul secolului al XVIII-lea. Prima atestare documentară a acestei rase provine din prima jumătate a secolului al XVI-lea, fiind menţionată pentru blana sa unică, având o textură şi culoare deosebite.

Chartreux este o pisică a contrastelor. Descrisă adesea ca un „cartof cu picioare“, Chartreux are un corp robust, umeri laţi şi un piept puternic, toate completate de membre de lungime medie, osoase şi aparent subţiri. Chartreux este o pisică musculoasă, lucru care o ajută să-şi menţină reputaţia de cel mai bun vânător de şoareci, atribuită în literatura franceză. Spre deosebire de orice altă pisică, blana albastră este de lungime medie şi are o textură lânoasă. Un substrat dens îi dă rezistenţă şi creează o impresie de lână de oaie.

Descrierea rasei

Chartreux are capul rotunjit, cu o frunte uşor conturată şi un bot subţire. Nasul este drept. Ochii sunt rotunzi, dar nu ca ai pisicilor persane. Colţurile externe se curbează uşor în sus. Culorile ochilor variază de la auriu la cupru, cea din urmă fiind preferată de crescători. Urechile trebuie să fie de înălţime şi lăţime medii, situate pe cap.

 

Chartreux, pisici

cu atitudine

 

Pisicile din această rasă se ataşează foarte repede de familiile adoptive şi, de cele mai multe ori, îşi urmează stăpânul dintr-o cameră într-alta. Recunoscute pentru comportamentul lor asemănător cu cel al câinilor, aceste pisici pot fi învăţate să aducă o minge şi, cel mai important, să răspundă când sunt strigate pe nume. Prin tradiţie, toţi pisoii născuţi într-un anumit an sunt botezaţi cu nume care încep cu o anumită literă a alfabetului, atribuită anului repectiv. Crescătorii folosesc doar 20 de litere, omiţând K, Q, W, X, Y şi Z.

Chartreux este o rasă tăcută, mai degrabă „ciripind“ decât să miaune. Pisoii Chartreux sunt precoce. Nu trebuie să le periaţi blana dublă, ci, mai degrabă, să vă treceţi degetele zilnic prin blană, acest lucru fiind suficient pentru îngrijirea acesteia şi contribuie, în acelaşi timp, la comportamentul social al pisicii.

Pisoii rasei sunt disponibili în rezervaţii. În timpul celui de-al doilea război mondial, unii crescători francezi au încercat să salveze rasa de la dispariţie prin încrucişarea cu persane şi British Shorthair. În orice caz, pisicile Chartreux care au fost importate în SUA proveneau din Franţa şi doar acelea au fost folosite în programe de împerechere pentru producerea şi prezervarea statusului natural al pedigree-ului actual al rasei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS