8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRuladă cu brânză, ciuperci sau carne

Ruladă cu brânză, ciuperci sau carne

Ingrediente:

Foaia: 100 g făină, 100 ml ulei, 500 ml lapte, 5 ouă, o linguriţă rasă sare, un şervet curat de bucătărie.

Umplutura: 300-400 g brânză de vaci, 100-200 g telemea de oaie, o legătură de mărar (opţional).

Mod de preparare:

Foaia: Se amestecă făina cu uleiul într-o crăticioară de 1 l. Se adaugă laptele clocotit (ca la ecler). Se pune pe foc şi se amestecă încontinuu la foc mic până începe să se desprindă de pe vas şi se adună în mijloc ca o bilă (durează cam zece minute). Se separă ouăle şi se bat albuşurile spumă tare. Se lasă zece minute şi se adaugă cele cinci gălbenuşuri, sarea şi albuşurile. Se amestecă de jos în sus, având grijă să nu se lase. Se unge tava cu ulei, se tapetează cu făină sau se pune pergament. Se întinde compoziţia pe toată suprafaţa tăvii. Se dă la cuptor la 150-170°Celsius aproximativ 15 minute.

Umplutura: Într-un castron se amestecă 100 g telemea dată prin răzătoarea mică şi 300 g brânză de vaci. Se poate adăuga mărarul tocat mărunt. Se gustă dacă este suficient de sărată şi se mai completează cu telemea, brânză de vaci sau sare.

Se ia un şervet curat de bucătărie şi se udă cu apă rece. Se stoarce foarte bine şi se întinde pe masă. Foaia fierbinte se rulează în prosopul umed, unde va sta zece minute. Atenţie! Foaia trebuie pusă cu dosul (partea de jos) pe prosop; dacă o întoarceţi, se lipeşte. Se întinde foaia şi se umple cu brânză. Se rulează. Opţional, se unge cu unt şi se rade caşcaval.

Aceeaşi foaie se poate umple şi cu următoarele umpluturi:

De ciuperci: 2 cutii ciuperci, o ceapă, 1-2 ouă, pătrunjel şi/sau mărar, sare şi piper. Se taie mărunt ceapa şi se căleşte într-o lingură de ulei şi puţină apă. Se pun ciupercile, sarea şi piperul şi puţină zeamă din conservă, să se înăbuşe zece minute. Când se evaporă zeama, se pun ouăle şi se amestecă. Se mai lasă câteva minute. Se pun pătrunjelul şi mărarul. Se gustă dacă are sare şi piper. Opţional, se poate pune şi o lingură de făină.

De carne: 500 g carne tocată de porc, o ceapă, 1-2 ouă, pătrunjel şi/sau mărar, sare şi piper. Se căleşte ceapa ca mai sus. Se adaugă carnea, puţină apă sau supă şi se lasă până se face carnea. Se adaugă ouăle. Se mai lasă trei minute şi se pun mărarul şi pătrunjelul.

Dificultate: Medie

Timp de preparare: 50 de minute

Menţiuni: Cantităţile sunt pentru o tavă de aragaz pătrată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS