15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNorvegiana de pădure, o pisică jucăuşă

Norvegiana de pădure, o pisică jucăuşă

Norvegiana de pădure este originară, după cum sugerează şi numele, din Peninsula Scandinavă. Este o rasă veche, menţionată în legendele nordice.

 

Norvegiana de pădure este cunoscută şi sub numele de Skogkatt. Conform site-ului www.zooland.ro, norvegiana de pădure este o pisică de statură mare. Această rasă se dezvoltă până în jurul vârstei de patru ani. Exemplarele din această rasă au un corp solid, de lungime medie şi bine proporţionat. Masculii sunt masivi şi impozanţi, în timp ce femelele pot avea talia mai mică şi sunt mai delicate. Pisicile au o bărbie puternică şi un profil lung şi drept. Ochii sunt mari, expresivi şi pot fi de orice culoare. Urechile sunt de mărime medie/mare, rotunjite la vârf, late la bază, pavilioanele fiind îndreptate puţin în lateral. Smocurile de păr sunt abundente. Nasul este perfect drept, iar fruntea este plată. Bărbia, uşor rotunjită din profil, este fermă şi în linie cu vârful nasului.

Membrele sunt de lungime medie, iar coapsele au o musculatură puternică. Membrele posterioare sunt mai lungi decât cele anterioare. Labele sunt orientate uşor în lateral, sunt rotunde şi prezintă smocuri de păr între degete.

Norvegiana de pădure nu prezintă probleme de sănătate specifice şi poate avea o viaţă lungă şi activă. Trebuie însă, ca toate rasele de pisici, să fie dusă anual la un control de rutină, începând cu vârsta de opt ani.

 

Caracter şi temperament

 

Norvegiana de pădure iubeşte oamenii şi se dezvoltă bine în compania acestora. Pisicilor din această rasă nu le place să fie lăsate singure acasă, nici chiar pentru perioade scurte de timp, şi cer foarte multă afecţiune din partea stăpânilor. Sunt obişnuite să trăiască în aer liber, adaptându-se foarte bine la traiul într-o curte; se obişnuiesc însă destul de uşor şi la viaţa în apartament, mai ales dacă au mult spaţiu la dispoziţie. Sunt foarte inteligente şi pot fi extrem de prietenoase şi jucăuşe.

Determinant pentru temperamentul la maturitate al Norvegienei de pădure este mediul în care s-a dezvoltat în primele luni de viaţă. Un pisoi crescut între oameni care l-au tratat cu afecţiune şi grijă se va comporta total diferit faţă de unul care a crescut izolat sau în sălbăticie. Înzestrate cu inteligenţă şi cu o curiozitate naturală, Skogkatt sunt pisici calme şi răbdătoare. Nu vă aşteptaţi însă să vă stea în poală în timpul verii; preferă, în general, să se întindă lângă dumneavoastră. În plus, nu sunt nici zgomotoase.

 

Îngrijire

 

Norvegiana de pădure este foarte grijulie cu blana ei, îngrjindu-se destul de bine şi singură. Cu toate acestea, este bine să-i acordaţi o minimă atenţie, mai ales dacă participaţi cu ea la expoziţii şi concursuri. Dacă o obişnuiţi cu periatul, va ajunge să se bucure de îngrijirea regulată.

Blana ei este dublă, formată dintr-un substrat abundent, ce este acoperit de un păr lung şi lucios. Baveta este alcătuită din trei secţiuni diferite: gulerul din jurul gâtului, format dintr-un substrat de păr scurt, acoperit de unul abundent din păr lung, bogat, ce continuă cu cea de-a treia parte, favoriţii bogaţi. Blana poate fi mai abundentă iarna decât vara, deoarece substratul dens nu se dezvoltă complet decât în anotimpul rece. În evaluarea unui exemplar, tipul şi calitatea blănii sunt primordiale, culoarea şi pattern-ul fiind secundare. Orice culoare şi model sunt acceptate, cu excepţia celor ce denotă o hibridizare: maroniu-roşcat, maron închis, culoarea lavandei, lila, maroniu-gălbui (scorţişoară), bej. De asemenea, nu sunt acceptate combinaţiile culorilor de mai sus cu alb.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU