16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştiri

Concert de Anul Nou

Filarmonica „Oltenia“ deschide anul 2008 cu un concert extraordinar pe 11 ianuarie, de la ora 19.00. Îşi vor da concursul Orchestra simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia“. La pupitrul dirijoral va sta Octav Calleya (Spania), solişti vor fi Raluca Ouatu (pian), Diana Ţugui (soprană), Adrian Iulian (bariton-bas), iar maestru de cor – renumitul Alexandru Racu. Din program fac parte „Uvertura festivă“ de Şostakovici, „Rapsodia spaniolă pentru pian şi orchestră“ de Albeniz-Enescu, Aria Julietei din opera „Romeo şi Julieta“ de Gounod, Aria Musettei din opera „Boema“ de Puccini, Aria Adelei (act II) din opereta „Liliacul“ şi Polca „Tic-Tac“ din opereta „Liliacul“ de J. Strauss Jr., Uvertura „Poet şi ţăran“ de Suppe, „Corul invitaţilor“ din opera „Tannhauser“ de Wagner, Vechi cântece americane de Copland, Cantata profană „Carmina Burana“ (fragmente) de Orff şi Valsul „Dunărea albastră“ de J. Strauss.

Mirela MARINESCU

Cele mai vândute cărţi ale anului 2007

Cărţi de Paulo Coelho, laureatul Nobel Orhan Pamuk, Mircea Cărtărescu, regretatul Octavian Paler, dar şi debutul în volum al Mihaelei Rădulescu sau ultima carte Harry Potter au fost cele mai vândute în librăriile româneşti în 2007, potrivit clasamentelor furnizate de distribuitorii din ţară. Alte titluri care se regăsesc în topul vânzărilor de la lanţurile de librării româneşti sunt: „Memoriile unei gheişe“ de Arthur Golden (Humanitas – 13.000 de exemplare), „Cartea gesturilor“ de Peter Collett (Trei), „Şi tu poţi fi Super-Nanny“ de Irina Petrea (Trei), „Trăiesc, deci mă abţin“ de dr. Mihaela Bilic (Coreus Publishing), o antologie de poveşti, „Bărbaţii sunt de pe Marte. Femeile sunt de pe Venus“ de John Gray (Vremea), „Jurnalul unui mag“ de Coelho (Humanitas), „Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire“ de Aurora Liiceanu şi Alice Năstase (Nemira), „Micul Prinţ“ de Antoine De Saint-Exupery (Rao), „De veghe în lanul de secară“ de J.D. Salinger (Polirom) şi „Istoria Urâtului“, volum coordonat de Umberto Eco (Rao).

NewsIn

 

 

Un concert cu Angela Gheorghiu va inaugura o operă din China

Un concert cu soprana română Angela Gheorghiu va inaugura opera Poly din Shenzhen, în China, pe 31 decembrie, potrivit china.org.cn. Clădirea operei este plasată în Golful Shenzhen, în districtul chinez Nanshan, şi are forma unei picături de apă.

Deşi a avut deschiderea săptămâna trecută, opera va organiza un spectacol pentru inaugurarea oficială în ultima zi a anului, la care îşi vor da concursul, printre alţii, violoncelistul Wang Jian şi pianistul Li Yundi din China. Concertul va fi transmis live pe un post chinez de televiziune. Opera, botezată de localnici „click mouse“, are peste 1.500 de locuri pe trei terase şi opt balcoane, iar acustica este atât de bună încât „sunetul ruperii unei hârtii pe scenă poate fi auzit peste tot în sală“, a spus managerul Zeng Ruoming. China Poly Group Corporation a investit milioane de dolari în noul teatru liric, care a fost construit în trei ani. În primul trimestru din 2008, managerii operei au pregătiti 11 spectacole, printre care „Ghicitoare tibetană“ şi „Dynamic Yunnan“ de Yang Liping, baletele „Lacul lebedelor“ şi „Notre Dame de Paris“, muzicalul „Butterfly“ şi celebrul show de pe Broadway – „Cats“.

NewsIn

 

Cinematografia din România, printre cele mai promiţătoare din 2007

Industriile de cinema din România, Israel şi Liban s-au dezvoltat într-un mod neaşteptat în 2007, după succesele de la festivalurile internaţionale de film, reiese din studiul publicat pe pagina web a publicaţiei specializate Screen Daily, care vorbeşte şi despre provocările regizorilor din cele trei ţări. Festivalul de la Cannes a fost punctul de răscruce pentru aceste state. Premiul Palme d’Or, acordat filmului „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, o dramă despre un avort ilegal din perioada comunistă, în regia lui Cristian Mungiu, a marcat apogeul recunoaşterii cinematografiei româneşti în lume, care a început cu „Moartea domnului Lăzărescu“, în regia lui Cristi Puiu, în 2005, „A fost sau n-a fost?“ de Corneliu Porumboiu, în 2006, sau filmul lui Cristian Nemescu, „California Dreamin’“, care a avut premiera la Cannes, anul acesta. Cannes a fost rampa de lansare şi pentru pelicule din Israel şi Liban. Filmul israelianului Eran Kolirin, „The Band’s Visit“, o comedie despre nişte poliţişti egipteni izolaţi într-un orăşel din Israel, a câştigat premiul juriului secţiunii „Un Certain Regard“, iar „Jellyfish“, o comedie a cărei acţiune are loc în Tel Aviv, în regia lui Etgar Keret şi Shira Geffen, a primit cronici favorabile.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS