5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRevelionul pe mapamond

Revelionul pe mapamond


Acum, când 2007 îşi ia rămas bun, iar 2008 bate nerăbdător la uşă, toţi oamenii se pregătesc să întâmpine cum se cuvine anul ce vine.

Indiferent de locul unde ne aflăm, de religia căreia îi aparţinem, mai devreme sau mai târziu Anul Nou vine pentru toţi. Determinant este fusul orar, care stabileşte momentul când locuitorii dintr-o anumită zonă ciocnesc o cupă de şampanie şi întâmpină cum ştiu ei mai bine noul an. Trecerea dintre ani nu este sărbătorită pe tot globul în acelaşi timp şi fiecare ţară are alte tradiţii şi alte calendare după care oamenii ştiu că au intrat în alt an.

De exemplu, scoţienii sunt siguri că noul an va fi norocos dacă primul om care le intră în casă e un bărbat brunet. Pentru greci, este de bun augur pentru noul an dacă găsesc moneda de aur sau de argint din „vassilopitta“, prăjitura tradiţională servită cu această ocazie. Pentru copiii din Japonia, sosirea noului an aduce mici daruri băneşti. Ruşii îşi împodobesc bradul pe 31 decembrie şi cei mai tradiţionalişti dintre ei preferă să îşi petrească Novy God în familie. La miezul nopţii, umplu până la refuz străzile, unde dansează şi savurează şampanie şi caviar, aşteptând zorii zilei.

 

Câte bordeie, atâtea obiceie

 

Pentru locuitorii de pe Bătrânul Continent, trecerea dintre ani este un moment în care superstiţiile şi prezicerile sunt mai vii ca niciodată. De exemplu, în unele zone din Elveţia şi Austria, localnicii se costumează pentru a sărbători ajunul zilei de Sfântul Silvestru. Pentru greci, pe 1 ianuarie este ziua Sântului Vasile, celebru pentru bunătatea sa. Copiii îşi lasă încălţările lângă şemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfântul cel bun.

În Scoţia, în noaptea dintre ani, mai ales la sate, oamenii aprind suluri de smoală pe care le lasă să se rostogolească pe străzi, în acest fel ei „arzând“ anul vechi şi marcând trecerea într-un an nou. În Spania, localnicii obişnuiesc să mănânce 12 boabe de struguri, la miezul nopţii, pentru a avea 12 luni fericite în anul care vine. În plus, toţi spaniolii sunt convinşi că vor avea parte de mult noroc dacă poartă un articol de lenjerie roşie în noaptea de Revelion, iar după tradiţionalul „La mulţi ani“ de la miezul nopţii, obişnuiesc să pună un inel în cupa de şampanie pentru a o atrage pe zeiţa Fortuna de partea lor. În cazul în care aveţi ocazia ca în noaptea dintre ani să vă aflaţi la Barcelona şi sunteţi mari amatori de sport, puteţi să vă îmbrăcaţi pantalonii scurţi şi tricoul de jogging şi să vă înscrieţi la tradiţionala cursă de zece kilometri „Cursa del Nassos“, la care organizatorii speră să aibă peste 5.000 de participanţi.

 

An nou, obiceiuri vechi

 

Potrivit tradiţiei, în Franţa, casele localnicilor sunt pline de vâsc, iar la miezul nopţii, după o cină copioasă, se deschid sticlele şi şampania curge în valuri. Turiştii care au optat să întâmpine Anul Nou în romanticul Paris nu trebuie să rateze petrecerile în aer liber pe Champs-Elysées, la Tour Eiffel sau Cartierul Latin, unde muzica, dansul şi veselia sunt la ele acasă.

În Anglia, britanicii se întrec în a pescui cu degetele fructele uscate care plutesc într-o licoare în flăcări sau sar într-un cerc de 13 lumânări aşezate pe podea, având grijă să nu stingă nici una. Cei care au renunţat la aceste tradiţii şi au ales să îşi petreacă noaptea dintre ani în Londra pot admira spectacolul feeric de pe Tamisa, transformată într-o scenă veselă şi colorată, cu jocuri de lumini şi impresionante focuri de artificii. Alt spectacol ce nu trebuie ratat este London Parade, ajuns la cea de-a 20-a ediţie, la care participă peste 400.000 de oameni din toată lumea. La ora 24.00, străzile din centrul Londrei se umplu până la refuz cu numeroase personaje, artişti în haine colorate, care defilează din Piaţa Parlamentului până la Piccadilly Circus.

Nemţii întâmpină Anul Nou ca la carnaval, mascaţi şi cu şampania curgând în valuri. În centrul Berlinului, se organizează legendarul Party, care adună, încă de la ora 19.00, sute de mii de persoane în jurul porţii Brandenburg, toate venite să participe la megaconcertul şi la extraordinarul foc de artificii de la miezul nopţii.

 

Revelion peste Ocean

 

În Statele Unite, toastul de la miezul nopţii dintre ani se face cu un cocteil pe bază de brandy, ouă, miere şi arome. În partea estică a ţării, oamenii ies din casă, pentru ca mai apoi să reintre cu ceva vechi – o piatră, o ramură – simbol ale norocului. La miezul nopţii, americanii obişnuiesc să ţină în mână o monedă, pentru a avea bani tot restul anului. De decenii bune, sute de mii de oameni se adună în Times Square, pentru a participa la un spectacol unic de lumini, sunet şi efecte speciale. Nu lipseşte nici tradiţionala sferă de cristal coborâtă la miezul nopţii, devenită simbol universal pentru întâmpinarea cum se cuvine a noului an.

În Canada există obiceiul „băii ursului polar“. Oameni de toate vârstele îşi pun costumul de baie şi se aruncă în apa rece ca gheaţa. În Mexic, în schimb, pe toată durata ultimei zile din an, se stinge şi se aprinde focul, oamenii aruncând în flăcări pietre şi lemne, iar de pe mese nu lipseşte mâncarea tradiţională pe bază de porumb, simbolul aurului. Aurul este simbolizat şi prin hainele galbene purtate de mulţi dintre sud-americani. La fel ca şi spaniolii, mulţi locuitori mănâncă la miezul nopţii 12 boabe de struguri, punându-şi câte o dorinţă. Când vine vorba de petreceri, campionii acestei zone sunt brazilienii, care organizează o petrecere pe cinste la Rio de Janeiro, pe plaja Copacabana, unde focurile de artificii, numerele muzicale şi dansurile frenetice ale şcolilor de samba îi încântă pe participanţi.

 

Tradiţii milenare

 

La hinduşi, anul nou este un eveniment cu totul aparte care nu se sărbătoreşte însă în acelaşi timp sau în acelaşi fel pe întreg cuprinsul ţării. În sudul Indiei, se pregătesc mâncăruri, flori şi daruri pentru cei mici. În prima dimineaţă a noului an, aceştia trebuie să ţină ochii închişi, până când sunt conduşi la mult doritele daruri. In India centrală, steagurile portocalii împodobesc toate clădirile în ziua de Anul Nou. În partea vestică a statului, Anul Nou este celebrat la sfârşitul lunii octombrie, în acelaşi timp cu aşa-numita Sărbătoare a luminii (Diwali), cea mai importantă sărbătoare potrivit tradiţiei indiene. În această zi, localnicii comemorează reîntoarcerea lui Rama în oraşul Ayodhya după 14 ani de exil. Sărbătoarea mai poartă numele de Naraka Chaturdashi, în acest caz fiind vorba de ziua când demonul întunericului, Narakasura, a fost biruit de Krishna. Potrivit tradiţiei, localnicii pun pe acoperişuri mici opaiţe cu ulei, aprinse, simbol al luminii spirituale.

Obiceiuri de Anul Nou

Ceva mai târziu, pe 21 ianuarie sau 19 februarie, în funcţie de an, Anul Nou este întâmpinat în mod deosebit şi de chinezi. În această perioadă, au loc procesiuni de stradă, când sunt aprinse mii de lanterne, menite să îndepărteze spiritele rele. Uneori, ei îşi sigilează ferestrele şi uşile cu hârtie, pentru a nu lăsa spiritele malefice să pătrundă în casă. Superstiţiile sunt la ele acasă şi la japonezi, Anul Nou sau „Oshogatsu“ fiind una dintre cele mai importante sărbători şi un simbol al înnoirii. În luna decembrie, niponii organizează aşa-numitele Bonekai sau „petreceri de uitat anul“, încercând în acest fel să lase în urmă problemele şi grijile anului ce stă să se încheie şi se pregătesc pentru un nou început.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS