21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţie editorială

Apariţie editorială

„Ilustrate din America“,
de Florin Oncescu
Editura Limes, 2007

Florin Oncescu, prozator român stabilit în Canada, la Montreal, unde lucrează în industria aviatică, este autorul unei proze reconfortante. „Miza“ povestirilor sale nu o reprezintă eul auctorial, cu ale sale volute şi divagaţii orgolioase, ci este dată, mai degrabă, de o fraternă şi simpatetică îmbrăţişare a lucrurilor şi a oamenilor cu care vine în contact. Oncescu scrie o proză de notaţie directă, cu priză la cititorul leneş de astăzi, prea obosit de evenimentele din jurul său ca să mai citească romane „groase“, baroce, precum cele scrise la noi de Breban sau Cărtărescu.
Eroii prozelor sale sunt, ca de obicei (autorul este la a treia carte de proză scurtă), anonimi cu care vine în contact în diferite împrejurări sau cunoscuţi din România ori din Canada, ţări între care stabileşte o punte prin chiar scrisul său. Autorul a mai publicat până acum trei volume de proză scurtă: „Dispoziţie depresivă“ ( 1994), „La umbra unui enciclopedist“ (1999) şi „Întoarcerea“ (2003). Deşi născut la Constanţa, autorul a copilărit de la şapte ani în Craiova, unde a absolvit Liceul (pe atunci) „Nicolae Bălcescu“. Aşa se face că destule dintre prozele sale se referă la momente trăite în Craiova, oraş care se regăseşte cu întreg spiritul său „cobiliţar“ în paginile unei cărţi ce vorbeşte subtil despre România „e-ternă“.
Spuneam că miza povestirilor sale cu tâlcul „la urmă“ nu este dată de intruziunea eului scriitor, deşi autorul vorbeşte întotdeauna la persoana întâi, ceea ce ar părea pentru unii semn de egolatrie sau de… lipsă de imaginaţie. Numai că Florin Oncescu este unul dintre cei mai participativi autori de proză scurtă pe care-i cunosc, iar personajele sale au acea notă de autenticitate dată de întâmplări petrecute în (i)realitatea imediată. Personajul narator este astfel în miezul a ceea ce scrie, iar nota particulară a prozelor sale este dată de „sinceritatea“ cu care relatează ceea ce i s-a întâmplat în contexte dintre cele mai diferite: la poliţie, unde trăieşte o adevărată odisee pentru radierea unei plăcuţe de înmatriculare a unei maşini; pe autostradă, unde, într-o relatare de o remarcabilă savoare, se înfruntă, din Dacia lui veche, cu posesorii aroganţi ai unui jeep negru; la slujbă, în America, unde are succes cu făcutul cafelei în ibric sau ca în scurta schiţă în care narează despre tribulaţiile prin care trec vorbitorii din ce în ce mai rari de franceză din mediul său de muncă, preocupaţi să-şi perfecţioneze engleza şi să se adapteze canonului universal al jobului spre limba lui Shakespeare tocmit.
Povestaşul lui Oncescu are umor şi bună dispoziţie, chiar şi atunci când se confruntă cu stereotipurile celor cu care vine în contact sau cu prostia umană, care poate lua forme dintre cele mai diverse. Acordul fin al naraţiunilor sale îţi stăruie în urechi mult timp după ce ai citit proza, pe care o scrie cu detaşarea unui profesionist şi cu simplitate de meseriaş care ştie că lumea e făcută din amănunte decisive.
„Ilustrate din America“ este o carte pe care o recomand rafinaţilor degustători de proză scurtă, dar şi cititorilor obişnuiţi care ar putea fi surprinşi să se vadă creionaţi ca personaje ale prozatorului Florin Oncescu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS