24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTokio, oraşul rafinamentului gastronomic

Tokio, oraşul rafinamentului gastronomic

Tokio, tărâmul melcilor muraţi şi al ciocolatei cu hrean, a reuşit să devanseze Parisul, Londra şi New York-ul în ceea ce priveşte gastronomia, devenind oraşul extravagantelor delicii culinare.

Acest mult râvnit titlu i-a fost acordat capitalei Japoniei din partea companiei franceze Michelin, cea care editează faimosul „Ghid Roşu“, un instrument de clasificare a hotelurilor şi restaurantelor, care de peste un secol este „Biblia“ oricărui gurmand care se respectă. Opt restaurante din Tokio, printre care şi două localuri de lux unde se serveşte sushi, au primit trei stele Michelin, în urma unui proces de selecţie care s-a desfăşurat într-o discreţie aproape obsesivă. În total, 150 de restaurante au primit cel puţin o stea Michelin. Pentru a vă da seama de calităţile pe care trebuie să le aibă un local pentru a fi premiat, trebuie să ştiţi că o stea Michelin este acordată unui foarte bun restaurant din categoria sa, două stele sunt acordate pentru o bucătărie excelentă, în timp ce distincţia de trei stele este conferită unui restaurant cu o bucătărie excepţională, care merită un sejur special.
Pe lista cu cele mai bune restaurante din Tokio se numără nu doar locurile unde se serveşte sushi sau tradiţionalul meniu kaiseki, ci şi trei localuri unde maeştrii bucătari japonezi prepară peştii otrăvitori numiţi „fugu“, o artă pentru care Japonia a devenit cunoscută în întreaga comunitate gastronomică.
Datorită numărului total al restaurantelor premiate, Tokio a devenit, în sfârşit, lider incontestabil, întrecând Parisul şi Londra din acest punct de vedere, fiind proclamat capitala mondială a excelenţei culinare. Cu toate că acest triumf al oraşului a produs o oarecare surpriză în lumea gastronomiei, locuitorii din Tokio sunt obişnuiţi cu bucatele alese. Rafinamentul gastronomic a devenit o obsesie naţională, iar încercarea de a obţine feluri de mâncare perfecte este percepută drept o completare naturală a spiritului naţional de a crea aşa-numitul „monozukuri“. Calitatea ingredientelor joacă un rol deosebit de important în bucătăria japoneză, de aceea Tokio este renumit pentru cea mai mare şi bine aprovizionată piaţă de peşte, dar şi pentru că aici se procesează carne, fructe şi legume de cea mai bună calitate. În Japonia, există zeci de reviste specializate în gastronomie şi cam jumătate din emisiunile televizate în prime time au legătură cu arta de a mânca, iar multe alte emisiuni sunt difuzate tocmai pentru a ţine telespectatorii la curent cu cele mai noi şi mai extravagante restaurante ce se deschid în fiecare săptămână la Tokio.

O varietate de restaurante

Întrebarea este de ce a durat atât de mult până ce calităţile oraşului Tokio în materie de gastronomie au fost recunoscute. Unul dintre motive ar fi că inspectorii aplică anumite criterii de clasificare ce sunt păstrate secrete, pentru că este destul de dificil, poate chiar nepotrivit, să compari calitatea unei specialităţi franţuzeşti, pregătite în Paris, cu calitatea unui bol de orez koshihikari. În plus, întârzierea poate fi explicată şi prin uriaşul efort fizic şi financiar ce trebuie depus pentru a vizita toate restaurantele din capitala niponă, inspectorii mărturisind că au descoperit cu stupoare că nu calitatea produselor le-a dat cea mai mare bătaie de cap, ci numărul localurilor pe care a fost nevoie să le viziteze. La start au fost aliniate 190.000 de localuri vizitate de inspectori europeni şi japonezi. Aceştia au selectat 1.500 de „pretendente“, iar în decurs de 18 luni au făcut vizite inopinate în fiecare restaurant, ajungându-se la cele 150 de restaurante premiate.
Aproximativ două treimi din restaurantele menţionate pe lista Michelin sunt localuri cu specific japonez, unde se practică toate cele opt stiluri tradiţionale de mâncare. Tempura, un stil de bucătărie de inspiraţie portugheză, apare de câteva ori pe această listă, la fel ca şi bucătăria teppanyaki, preferată de amatori de vită Kobe. Printre restaurantele premiate cu o stea se numără şi localuri unde se serveşte celebrul ţipar prăjit, extrem de populare şi populate, în special vara, în „sezonul ţiparilor“. În final, ca o curiozitate, trebuie să vă spunem că printre localurile onorate cu distincţii Michelin se numără şi câteva restaurante cu specific european, unde bucătarii japonezi îşi dovedesc măiestria în prepararea celor mai rafinate mâncăruri franţuzeşti. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS