5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte stiri

Repere pe drumul mătăsii

Profesor doctor de artă fotografică la Oradea, Teodor Radu Pintea expune pentru a doua oară la Galeriile de Artă ale Cercului Militar din Craiova. Fotografiile prezentate sunt o selecţie din cele realizate anul trecut în Uzbekistan, aduse în faţa publicului oltean sub genericul „Repere pe drumul mătăsii“. „În poze sunt oameni obişnuiţi şi ziduri prăfuite. Se poate simţi calmul Orientului. Există o poezie ascunsă în spatele lucrărilor, care se remarcă prin acurateţe. Artistul are un mod curat de a privi lumea“, a explicat Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Craiova, care i-a propus fotografului să expună şi pe simezele muzeului pe care îl conduce. Expoziţia va fi deschisă pentru olteni două săptămâni.

Mihaela MUSCALAGIU

 

Între realitate şi vis

„Între realitate şi vis“ este titlul expoziţiei de pictură a lui Benoni Mogoşanu. Vernisajul a avut loc la Galeriile Cromatic, din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj. „Artistul, în ciuda tinereţii sale, a ajuns la o maturitate artistică prin originalitatea sa. Este a treia expoziţie a artistului la galeriile noastre şi, pentru că noi îl considerăm un tânăr foarte talentat, am decis să îl promovăm. În picturile lui este foarte multă culoare, iar în operele lui se regăseşte o tehnică mixtă, foloseşte fotografia ca parte componentă a picturii. Benoni nu spune ce vrea să exprime prin picturile sale, ci te lasă pe tine, ca privitor, să aduci câte o explicaţie“, a menţionat directoarea CJCPCT, Amelia Etegan.

Artistul nu se încadrează într-un curent anume. Oscilează între cubism, suprarealism, simbolism. „Culorile mele sunt calde şi optimiste. Tot timpul încerc să schimb ceva şi să aduc ceva nou. Pot să spun că am un stil în continuă schimbare. Atât în felul cum gândesc, cât şi în cel în care pictez“, a mărturisit Benoni Mogoşanu, care are până acum 11 expoziţii personale la cei 30 de ani ai săi.

Mihaela MUSCALAGIU

Muntele Nebo

Sculptorul şi poetul italian Vincenzo Bianchi a lansat în această săptămână, în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă, volumul de poezii „Muntele Nebo“. Vincenzo Bianchi este titular la catedra de Sculptură a Academiei de Arte Frumoase din Florenţa, a condus Academia de Arte Frumoase din Macerata, a predat pictura şi sculptura la Academiile din Catanzaro, Frosinone şi Urbino.

Mirela MARINESCU

Expoziţie de peisaje la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ este gazda primei expoziţii de pictură a Cameliei Ioana Opriţa, elevă în clasa a noua la Liceul de Artă „Marin Sorescu“. „Este prima mea expoziţie. Picturile le-am realizat în vara acestui an. Îmi place să mă joc cu nuanţele de culori şi folosesc foarte mult negru, cea mai colorată nuanţă, în viziunea mea“, a mărturisit Camelia.

„Eleva noastră a avut curajul să aducă în faţa publicului a expoziţie prin care transpune emoţii şi sentimente. Cu atât mai mult ne uimeşte, cu cât Camelia este elevă la o clasă cu profil real, cu specializarea design şi arhitectură. S-a dovedit însă foarte plastică. Are jocul culorilor în sânge“, a declarat Maria Buce, profesor de Istoria artei. Expoziţia se desfăşoară în holul bibliotecii până pe 1 decembrie.

Mihaela MUSCALAGIU

Filmul lui Cristian Mungiu are premiera în Israel

Pelicula „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, în regia lui Cristian Mungiu, va avea premiera oficială în Israel în perioada 12-16 decembrie, când va rula în cinematecile din două oraşe, Tel Aviv şi Ierusalim, potrivit Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.

Pelicula va deschide mai întâi Festivalul internaţional de film din India, care are loc în perioada 23 noiembrie – 3 decembrie. „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, film laureat de curând şi cu Hollywood World Award, considerat o rampă de lansare pentru peliculele europene în SUA, are patru nominalizări la European Film Awards, echivalentul european al premiilor Academiei Americane de Film, şi este considerat favorit de presa americană în cursa pentru Oscarul pentru film străin. Pelicula a avut premiera şi în Italia, Franţa, Belgia, Polonia, Grecia şi Germania, iar premiera din SUA este programată în ianuarie.

NewsIn

 

Premiere la Festivalul Filmului Francez

Festivalul Filmului Francez, care va avea loc între 26 noiembrie şi 2 decembrie, va cuprinde filme actuale prezentate în avanpremieră în România, pelicule alese de critici români de film, două lungmetraje favorite ale lui Cristian Mungiu şi o Noapte albă de film. Evenimentul, care are loc în patru cinematografe din Bucureşti – Sala „Elvira Popescu“, două săli de la Citiplex, Europa şi Cinema Pro -, va cuprinde 31 de filme şi 68 de proiecţii. Festivalul se va deschide pe 27 noiembrie, cu pelicula de animaţie „Persepolis“ a realizatoarei iraniene Marjane Satrapi. Pelicula a câştigat la Cannes 2007 marele premiu al juriului şi va rula în premieră în România. Festivalul va cuprinde încă şase filme prezentate în avanpremieră, care vor rula în curând pe ecranele româneşti. Toate avanpremierele au fost produse după Festivalul de la Cannes, care a avut loc în mai, şi reprezintă „cea mai proaspătă actualitate cinematografică franceză“, a spus directorul adjunct al Institutului Francez, Didier Montagne.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS