3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRecorduri din lumea cărţilor

Recorduri din lumea cărţilor

Fascinanta lume a cărţilor are şi ea propriile sale recorduri, indiferent dacă acestea se referă la dimensiuni, tiraj sau număr de pagini.

Cea mai scumpă carte din lume este „Poveştile din Canterbury“ a lui Geoffrey Chaucer. În iulie 1998, un pasionat de lectură a plătit 4.621.500 de lire pentru un exemplar din această carte, tipărit în 1477, în cadrul unei licitaţii organizate de Christies. Cea mai mare carte tiparită vreodată este „Bhutan: A Visual Odyssey Across the Kingdom“. Volumul măsoară 1,52 x 2,13 metri, are 112 pagini şi cântăreşte peste 60 de kilograme. Costurile de producţie a unui astfel de exemplar se ridică la peste 2.000 de dolari, iar preţul de vânzare este de 10.000 de dolari. Toate încasările obţinute în urma vânzărilor sunt donate unei fundaţii. Din lista performerilor nu putea lipsi J.K. Rowling şi micuţul său magician. „Harry Potter şi Ordinul Phoenix“, al cincilea volum din seria de mare succes, a avut un prim tiraj de Cartea Recordurilor, de nu mai puţin de 8.500.000 de exemplare.

În ceea ce priveşte vânzările, un record demn de luat în seamă este cel stabilit de „mama“ romanelor poliţiste, Agatha Christie, fiind cel mai bine vândut scriitor contemporan. Romanele sale, traduse în 44 de limbi, s-au vândut din 1920 până azi în peste două miliarde de exemplare.

 

Performanţe în lumea cuvintelor

 

Statele Unite se pot mândri că pe lângă faptul că au cea mai mare bibliotecă din lume, Biblioteca Congresului, cu peste 28 de milioane de cărţi, sunt şi ţara cu cele mai multe titluri publicate într-un an. În perioada 2000-2003, în Statele Unite au apărut în medie 132.000 de titluri pe an, cam 360 pe zi. Având în vedere cele mai sus menţionate, nu este de mirare că în Statele Unite se află şi cea mai mare librărie din lume. Este vorba de Barnes and Noble din New York, care are o suprafaţă de 14.330 de metri pătraţi şi 21 de kilometri de rafturi, loc suficient pentru prezentarea celor peste 1.500.000 de cărţi scoase la vânzare în prezent în Statele Unite.

 

Recorduri pe Bătrânul Continent

 

Revenind pe Bătrânul Continent, Germania se poate mândri şi ea cu două recorduri. Primul se referă la cel mai mare grup editorial, Random House, care aparţine concernului Bertelsmann. Editura are peste 5.300 de angajaţi în 16 ţări şi are încasări anuale de peste un miliard şi jumătate de euro.

Cel de-al doilea record al Germaniei este deţinut de Târgul internaţional de carte de la Frankfurt, cel mai mare de acest tip din lume, care se desfăşoară în fiecare an în luna octombrie şi la care participă peste 6.600 de publicişti din 100 de ţări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS