14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştiri

Frumoasa din pădurea adormită

Teatrul Liric „Elena Teodorini“ găzduieşte duminică, 18 noiembrie, de la ora 19.00, spectacolul de balet „Frumoasa din pădurea adormită“, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, cu un libret scris de M. Petipa şi I. Vsevolovski, după Charles Perrault, în interpretarea Teatrului Balşoi din Moscova. Publicul va viziona un balet în trei acte, a cărui premieră a avut loc în 1890, la Sankt Petersburg (Teatrul Mariinski).

Mirela MARINESCU

 

Mam’zelle Nitouche, pe scena Teatrului Liric

„Mam’zelle Nitouche“, una dintre premierele din această stagiune ale Teatrului Liric, se va juca sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 17.00. Opereta în trei acte (patru tablouri) de Henri Meilhac şi Arthur Millaud va prinde viaţă, în interpretarea Andreei Leonte şi a Mihaelei Popa (Denise), a lui Carmen Roibu (Corrinne) şi Floridor Alexandru Petre (Celestin), a Doinei Sărsan (Caroline), a lui Teodor Ispas (Colonelul), Gabriel Marciu şi Marcel Ioan Raţiu (Champlatreux), Daniel Cornescu (Loriot), a Ioanei Ciucă (sora Ursule), a lui Nicolae Popa (Grădinarul), Ionuţ Dumitrescu (Soldatul) şi Bogdan Olaru (Gustav Robert). O operetă cu nerv, umor şi mai cu seamă cu un firesc al exprimării celor mai artificiale situaţii şi replici va încânta şi cuceri din nou publicul craiovean.

Mirela MARINESCU

 

Lansare de carte bilingvă la Biblioteca Franceză

Filozoful Mihai Şora a fost prezent la Craiova pentru a-şi lansa volumul intitulat „Şora. Sinteze“. Biblioteca Franceză, Facultatea de Litere din Craiova împreună cu Fundaţia „Scrisul Românesc“ au fost alături de autor în demersul său de a se face citit şi în Bănie. Lansarea volumului a avut loc în prezenţa autorilor Mihai Ghica, amfitrion şi moderator, şi Silviu Bârsanu.„Pentru mine, Mihai Şora este un model de cărturărie şi de fiecare dată când vorbesc despre dânsul sau sunt în prezenţa sa mă emoţionez. Este o personalitate marcantă a culturii româneşti şi mă bucur că a lansat scrierile sale şi pentru cititorii din Craiova“, a specificat Marius Ghica, persoană care s-a ocupat de îngrijirea ediţiei recent lansate. Cartea „Şora. Sinteze“ conţine texte atât în română, cât şi în franceză, despre estetică, etică, ontologie, dialoguri cu Noica, Eliade, Cioran.

Mihaela MUSCALAGIU

Prinţul din piper

Teatrul «Colibri» prezintă sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 12.00, la Teatrul Liric „Elena Teodorini“, spectacolul „Prinţul din piper“ în regia Alexandrei Davidescu, scenografia – Eustaţiu Gregorian, muzica – Alexandru Iosub.

Basmul popular „Petrea Piperiul“, dramatizat de Doina Berceanu, aduce în scenă un prinţ născut dintr-o floare de piper care, în luptă cu forţele răului, îşi pune în valoare armele sale: dragostea, prietenia, sentimentul solidarităţii şi al compasiunii, curajul. Basmul este răstălmăcit în cheie ironică: zmeul nu mai este decât un bonom şi simpatic „zmeuţ“, iar soarta scrisă de ursitoare, departe de a fi o fatalitate, nu e decât o joacă şi poate fi comutată de o personalitate puternică. În distribuţie pot fi întâlniţi cunoscuţii actori: Rodica Prisăcaru, Mugur Prisăcaru, Iulia Cârstea, Oana Stancu, Alis Ianoş, Alla Bogdan, Adriana Ioncu, Ilie Turcu, Costel Ionescu.

Mirela MARINESCU

Norman Mailer, laureat cu Pulitzer, tradus în română

„Castelul din pădure“, ultima carte a scriitorului american laureat cu două premii Pulitzer, Norman Mailer, va apărea şi-n librăriile din România. Cartea a apărut în Statele Unite la începutul acestui an şi este ultima din opera scriitorului care a câştigat prestigiosul premiu Pulitzer de două ori, în 1968 pentru „Armatele nopţii“ şi în 1979 pentru „Cântecul călăului“. „Lucrarea este o replică simetrică a „Evangheliei după Fiul“, care prezintă Binele absolut. „Castelul din pădure“ prezintă Răul, personificat de Hitler, înfăţişat încă dinainte de a se fi născut“, se arată în prezentarea volumului.

NewsIn

Volumul irlandezei Anne Enright, în librării la anul

Romanul „The Gathering“ al autoarei irlandeze Anne Enright, premiat cu Man Booker 2007, apare în româneşte în 2008, în traducerea Magdei Teodorescu. Preşedintele juriului Man Booker, Sir Howard Davies, a spus că volumul lui Enright, care spune povestea unei familii îndurerate, s-a dovedit „puternic, incomod şi, uneori, furios“. „Considerăm că este o romancieră impresionantă şi ne aşteptăm la multe din partea ei. Cartea este puternică, te atrage în poveste şi are un final absolut genial. Are una dintre cele mai bune fraze finale dintre toate romanele pe care le-am citit vreodată“, a declarat Davies după decernarea premiului, în octombrie. „The Gathering“ este al patrulea roman al autoarei, de 45 de ani, care a fost producător de televiziune. Cartea spune povestea unei femei irlandeze care este determinată de sinuciderea fratelui său să-şi viziteze trei generaţii ale familiei ei numeroase şi disfuncţionale. Premiul Man Booker răsplăteşte cel mai bun roman scris în engleză de un autor din Marea Britanie, Irlanda sau Commonwealth. Anul trecut, distincţia a fost câştigată de „Moştenitoarea tărâmului pierdut“, de Kiran Desai.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS