12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGenii printre muritori

Genii printre muritori

Albert Einstein&Co. pot să stea liniştiţi. Cunoscutul savant german are urmaşi de seamă şi în mileniul III, adevărate genii în viaţă, care au reuşit să influenţeze istoria umanităţii cu descoperirile lor.

Peste 4.000 de britanici au participat la un sondaj inedit, propus de cotidianul Telegraph. Respondenţii au fost puşi în faţa unei liste de 1.100 de nume de personalităţi, ei trebuind să desemneze cele mai bune 100 de minţi umane în viaţă, pe baza popularităţii, a puterii intelectuale, a succesului, importanţei culturale şi a capacităţii de a-şi depăşi limitele. Locul întâi în clasament este împărţit, la egalitate de puncte, de chimistul Albert Hoffman, care a inventat LSD-ul, şi de Tim Berners-Lee, inventatorul reţelei virtuale, „tatăl spiritual“ al „www“, World Wide Web.

 

Britanicii – genii în viaţă

 

Rezultatele sondajului i-au bucurat peste măsură pe supuşii Majestăţii Sale, Regina Angliei. 24 dintre cele 100 de genii din top sunt de naţionalitate britanică, altfel spus, la fiecare 2,5 de milioane de cetăţeni, cel puţin unul este geniu. Ultima treaptă pe podium este ocupată de specialistul în finanţe şi investiţii, miliardarul George Soros, urmat de „tatăl“ familiei Simpson, Matt Groening. Locul cinci în clasament îi revine laureatului cu Premiul Nobel pentru Pace, Nelson Mandela, urmat de chimistul Frederick Sanger, la rândul său, dublu laureat Nobel. De altfel, personalităţile distinse cu prestigiosul Premiu Nobel domină clasamentul. Un exemplu elocvent este şi italianul Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură. Fo este omul de ştiinţă Stephen Hawking, cu a sa revoluţionară teorie a găurilor negre. Locurile nouă şi zece sunt ocupate de arhitectul brazilian, Oscar Niemeyer şi de compozitorul american Philip Glass. Din clasamentul celor 100 de genii în viaţă nu puteau lipsi pionierul muzicii ambientale, Brian Eno, care ocupă locul 15, sau Dalai Lama şi Stephen Spielberg, care împart locul 26. Starul american Prince nu a fost uitat nici el de britanici şi ocupă locul 34, urmat de legenda vie a semiologiei, Noam Chomsky. Fondatorul Microsoft şi, totodată, cel mai bogat om de pe planetă, celebrul Bill Gates, ocupă locul 45 în clasament, el fiind devansat de unul dintre cei mai mari pugilişti ai lumii, Mohammed Ali. În mod cu totul surprinzător, pe locul 43 găsim şi alt tip de „revoluţionar“, nimeni altul decât cel mai căutat om de pe planetă, duşmanul cel mai mare al Statelor Unite, Osama Bin Laden. Din păcate, prima femeie prezentă în clasamentul geniilor ocupă doar locul 39. Este vorba de astronomul american, Margaret Turnbull. Din clasament nu putea lipsi nici populara „mămică“ spirituală a lui Harry Potter, JK Rowling, pe care o regăsim pe locul 83.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS