21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Colţul gospodinei

Cum ar arăta dimineţile dumneavoastră fără cafea? Rău de tot, ar spune unii. Dar cum va fi ziua aceea când, trezindu-vă din somn şi sorbind din ceşcuţa aburindă, veţi descoperi alt gust al cafelei. Cu siguranţă, mult mai bună şi mai frumoasă decât cea în care licoarea magică lipseşte. De „vină“ va fi fără drept de apel şi noua reţetă a gospodinei, fie ea Cafe au lait, Caffe latte sau Cappuccino.

Cafe au lait (cafea cu lapte, reţetă franţuzească) – este un amestec în părţi egale de cafea fierbinte şi tare (preparată la filtru sau la ibric şi apoi strecurată de zaţ) şi lapte fierbinte. Se serveşte imediat, ca să nu se formeze deasupra spumă. Francezii, care au şi inventat-o, o beau din ceşti fără toartă. Savoarea e dublă dacă se bea cu linguriţa.

Caffe Latte (reţeta italiană)

Se prepară cafea espresso, care se toarnă într-o cană încălzită în prealabil sau într-un pahar incasabil înalt. Deasupra se toarnă lapte fierbinte, în concentraţia dorită.

Cappuccino

Numele vine de la călugarii italieni capucini, ale căror sutane aveau culoarea cafelei. Se pregăteşte cu cafea espresso, frişcă şi un praf de cacao sau scorţişoară, care se presară deasupra.

Latte Macchiato

E o băutură compusă din lapte fierbinte, peste care se toarnă o cantitate mică de espresso, iar deasupra se presară ciocolată rasă.

Irish Coffe

După cum arată şi numele, este o băutură de origine irlandeză, compusă din: 1 linguriţă de zahăr, 1-2 linguriţe de Irish Whisky (whisky irlandez), peste care se toarnă cafea la filtru fierbinte. Deasupra se pune frişcă rece. Cafeaua-filtru poate fi înlocuită cu nes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS