15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinHavana Brown, un prieten sociabil şi afectuos

Havana Brown, un prieten sociabil şi afectuos

Primul lucru care se remarcă la această pisică este blana ei strălucitoare, de culoarea mahonului, conform www.zooland.ro. Altă caracteristică unică este capul.

Havana Brown este o pisică de mărime medie, care are corpul ferm şi musculos, dând, în acelaşi timp, atât o impresie de putere, cât şi de eleganţă şi de graţie. Masculii sunt mai mari, cântărind de obicei între 3,5 şi 4,5 kg, în timp ce femelele au o greutate cuprinsă între 2,7 şi 3,5 kg. La naştere, pisoii sunt maro.

Capul felinei este alungit, îngustându-se spre bot, cu adâncituri vizibile la nivelul zonelor de îmbinare a mustăţilor. Botul oarecum îngust şi zona mustăţilor sunt trăsăturile specifice acestei rase şi trebuie să fie evidente la specimenele tipice. Din profil, se poate remarca stopul foarte clar, la nivelul ochilor; botul pare pătrăţos, această iluzie fiind amplificată de bărbia bine dezvoltată, al cărei contur este pătrat, nu rotunjit. De preferat este ca vârful nasului să formeze o linie aproape perpendiculară cu bărbia.

Urechile sunt mari, rotunjite la vârf, cu baza în formă de cupă, dispuse la o distanţă apreciabilă una faţă de cealaltă; sunt îndreptate înainte, dând pisicii o expresie alertă. Prezintă puţin păr, atât în interior, cât şi la exterior.

Ochii au formă ovală, mărime medie şi sunt aşezaţi la o distanţă apreciabilă unul de celălalt; sunt strălucitori şi expresivi. Culoarea: orice nuanţă de verde, fiind de preferat cele mai intense. Membrele şi labele: exemplarul ideal are picioarele destul de lungi în comparaţie cu dimensiunile medii ale corpului şi ale cozii. Membrele sunt drepte, cele ale femelelor fiind subţiri şi delicate. La masculii adulţi sunt puternice, foarte musculoase. Picioarele posterioare sunt uşor mai lungi decât cele anterioare. Labele sunt ovale şi compacte, cu cinci degete la cele din faţă şi patru la cele din spate.

Coada are o lungime medie, direct proporţională cu cea a corpului, şi este subţire; este rotunjită la vârf şi nu prea lată la bază.

 

Îngrijire

 

Deoarece Havanezele sunt pisici cu păr scurt, întreţinerea de rutină este minimă. Dacă participaţi cu pisica la expoziţii, este necesar să îi faceţi baie cu câteva zile înaintea show-ului. După uscarea completă a blănii, periaţi-o cu blândeţe, îndepărtând firele moarte. Blana este scurtă spre medie, netedă şi lucioasă. Are culoarea maro, nuanţa fiind uniformă pe toată suprafaţa corpului. Ea tinde mai mult spre nuanţa roşcată (mahon) decât spre cea neagră-maronie. Pielea nasului este şi ea maro, cu o tentă roz. Perniţele au o nuanţă de roz, iar mustăţile sunt maro. Este indicat ca o astfel de pisică să fie ţinută exclusiv în interior, să fie castrată sau sterilizată şi să aibă asigurate hrana necesară, suprafeţe speciale pentru gheare şi zone în care să se poată juca în voie.

 

Un animal devotat

 

Havana Brown este un animal de companie ideal. Nu e deloc neobişnuit ca o astfel de pisică să vă atingă cu lăbuţa pentru a vă atrage atenţia sau să o rupă la fugă, după care să se aşeze drept la picioarele dumneavoastră, cerând cu insistenţă să o scărpinaţi pe burtică. Datorită flexibilităţii de care dau dovadă aceste pisici, ele se vor adapta programului dumneavoastră zilnic, dar nu este indicat să le lăsaţi singure perioade mai lungi.

 

Istoria rasei Havana Brown

 

Pisicile maro sunt cunoscute de secole. Ele sunt probabil originare din Asia de Sud-Est şi fac parte din grupul mai numeros al pisicilor din Siam. Au ajuns în Marea Britanie în secolul al XIX-lea, odată cu importul Siamezei. Aceste pisici au fost descrise ca „Siameze cu blana de culoare maro şi cu ochi verzi-albăstrui“. Havana Brown este perfectă pentru persoanele care vor un prieten sociabil şi afectuos.

Unul dintre numele pe care le-au primit este „pisici elveţiene de munte“. Ele au dispărut o perioadă, făcându-şi din nou apariţia în 1950. Documentele atestă că pisicile de culoare maro erau cunoscute şi expuse în Europa în jurul anului 1890. În acea perioadă, un grup de englezi a identificat „designul“ genetic al pisicii maro. Strămoşul rasei Havana Brown, aşa cum o ştim astăzi, este Elmtower Bronze Idol, rezultatul unei împerecheri accidentale dintre o pisică neagră cu păr scurt şi o Siameză seal-point.

Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS