17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎn Berna descoperiţi Elveţia medievală!

În Berna descoperiţi Elveţia medievală!

Dintre toate oraşele elveţiene, Berna este cu siguranţă cel mai frumos, cel mai încântător şi una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor.

Situat pe o peninsulă, având în apropiere râul Aare, Berna este un oraş liniştit, cu străduţe pietruite, clădiri în stil vechi ce par să nu se fi schimbat deloc în ultimele cinci secole, dar şi cu magazine moderne şi un stil de viaţă aparte. Aflat într-o regiune plină de dealuri, cu numeroase păduri, Berna oferă altă lume, departe de aglomerările urbane sufocante. Partea veche a oraşului, cu căsuţele sale şi străzile înguste, se îmbină minunat cu peisajul şi mai ales cu frumuseţea maiestuoasă a Munţilor Alpi.

Este un orăşel cu doar 130.000 de locuitori, cu o atmosferă liniştită, aproape patriarhală, şi tocmai de aceea interesant. Oraşul Vechi este în întregime o zonă pietonală unde vă puteţi plimba ore întregi, descoperindu-i clădirile, străzile, magazinele şi cafenelele. Aspectul medieval a fost păstrat cu grijă, restaurările fiind făcute de fiecare dată în ton cu arhitectura originală, şi tocmai de aceea Berna este în prezent pe lista UNESCO a obiectivelor culturale mondiale, alături de alte oraşe legendare precum Florenţa.

 

Oraşul Vechi – mărturie a trecutului prin aspectul medieval

 

Cea mai interesantă parte a Bernei este cu siguranţă Oraşul Vechi, cu adevărat o experienţă magică pentru oricine vrea să descopere trecutul său. S-a păstrat perfect aspectul medieval al oraşului, dar în plus au apărut numeroase magazine, de la cele de lux la cele obişnuite, iar atmosfera îmbină liniştea cu stilul modern de viaţă.

Alături de ursul legendar, Turnul Ceasului (situat în centrul Oraşului Vechi) este simbolul Bernei. De dimensiuni impresionante şi cu o arhitectură aparte, acesta este locul de întâlnire al multora dintre localnici şi turişti. Iniţial, turnul a fost construit în mare parte din lemn, la poarta de vest a oraşului, între 1218 – 1220. Dar cum în 1256 zidurile oraşului au fost mutate în partea de vest, spre Kafigturm, turnul a fost abandonat pentru scurt timp, apoi transformat în închisoare, fiind distrus în incendiul din 1405. Avea să fie reconstruit, de această dată din piatră, fiind montat şi un ceas. Acesta s-a defectat în scurt timp şi avea să rămână aşa mai mult de un secol, până când un anume Caspar Brunner a proiectat şi a realizat un mecanism complicat, instalat în 1530.

De atunci a funcţionat fără oprire, chiar dacă unele piese au fost schimbate în timp. Sub ceas, pe partea dinspre răsărit, se găseşte şi astăzi un mecanism complicat, care este un ceas foarte exact, anunţă cele 12 ore ale zilei, poziţia Soarelui în zodiac, ziua săptămânii, fazele lunii şi ale soarelui, fiind o bijuterie tehnică. Turnul a fost renovat şi refăcut adesea, aspectul actual, puternic influenţat de stilul baroc, datând din 1770 – 1771.

 

Fântâna – unul dintre cele mai liniştite locuri

 

De la Turnul Ceasului puteţi începe descoperirea Oraşului Vechi pornind din piaţa centrală, Marktgasse, locul unde puteţi face cumpărături după pofta inimii. În partea de est se găseşte elegantul Kramgasse, cu numeroase magazine găzduite de clădiri în stil baroc, cu arcade impresionante, din secolul XVIII. Aici, la nr. 49, veţi găsi Casa Memorială Einstein, de fapt, un apartament în care genialul fizician a locuit şi a lucrat, după ce absolvise cu câţiva ani înainte Institutul Tehnologic din Zürich. Tot aici veţi întâlni una dintre fântânile ornamentate specifice Bernei, aceasta având ca ornament un urs în armură, purtând stindardul fondatorului oraşului, Berchtold von Zahringen.

La mică distanţă de această fântână datând din 1535 se găsesc alte două, una cu o copie după o statuie înfăţişându-l pe Samson, iar cealaltă fără vreo statuie şi de dată mai recentă (1779). În capătul străzii Kramgasse se găseşte un ansamblu statuar, datând din secolul XVIII. Statuile, montate pe piedestaluri impresionante, reprezintă ghildele tradiţionale ale meşteşugarilor Bernei: maurul îi reprezintă pe ţesători, maimuţa pe pietrari şi zidari, iar tâmplarul cu un topor arată pasiunea locuitorilor pentru prelucrarea lemnului. Strada continuă, de această dată sub numele de Gerechtigkeitsgasse. Pe Kreuzgasse, o mică străduţă, veţi găsi un magazin care altădată era o farmacie, deschisă în 1571. La mică distanţă se găseşte una dintre cele mai importante clădiri din Berna, Rathaus, situată în Rathausplatz. Edificiul a fost ridicat între 1406 – 1417 şi a fost ulterior refăcut şi renovat adesea, iar între 1939 – 1942 parterul a fost reconstruit în întregime, aşa că şi-a pierdut în parte aspectul iniţial. Vizavi se găseşte altă fântână, datând din 1542 şi fiind împodobită cu o statuie înfăţişând un purtător de stindard, cu armură. Lângă Rathaus este Biserica St. Peter und St. Paul-Kirche, construită în 1858, fiind prima biserică catolică deschisă în oraş de la Reformă.

Alt cartier foarte interesant din această parte a oraşului este Matte, care a fost multe secole zona atelierelor meşteşugăreşti şi a ghildelor, un loc aparte în Berna, cu un dialect diferit, numit de ceilalţi locuitori Mattenenglisch. Dar acest cartier locuit de meseriaşi şi lucrători în port a fost cu totul schimbat în anii ’70 ai secolului trecut, când nu a mai putut rezista schimbărilor care au afectat întreaga societate. În locul atelierelor de altădată se găsesc astăzi companii moderne, firme de software şi de consultanţă, iar cartierul are şi un site propriu – www.matte.ch. În timpul catastrofalelor inundaţii din 1999, cartierul istoric a fost câteva săptămâni sub ape, iar urmele sunt încă vizibile.

Vă puteţi continua plimbarea pe Kirchenfeldbrucke până la Marzili, un cartier rezidenţial liniştit, cu numeroase localuri şi centre artistice, situate chiar lângă râul Aare. Aici se găsesc şi numeroase locuri unde vara vă puteţi scălda în apele repezi ale râului sau vă puteţi relaxa la plajă.

 

Istorie, edificii gotice şi baroce

 

Pasionaţii de istorie care ajung la Berna nu vor rata cu siguranţă şansa unei vizite la Munster, un edificiu uşor de recunoscut, construit în stilul goticului târziu şi având un turn impresionant, cel mai înalt din Elveţia.

Este unul dintre cele mai frumoase locaşuri de cult din Europa, vizitat în fiecare an de nenumăraţi turişti, dar şi de credincioşii veniţi din toată ţara. Prima biserică a fost ridicată aici o dată cu fondarea oraşului, fiind menţionată într-un document din 1224.

În martie 1421, când în Berna locuiau cel mult 5.000 de oameni, un maestru constructor din Strasbourg, Matthaus Ensinger, a început construcţia unei noi biserici, folosind materiale locale. Acesta era deja apreciat şi mai construise alte trei catedrale.

Lucrările au continuat şi după moartea sa, respectându-se planurile originale, până în secolul XVI, când au fost abandonate. Construirea avea să continue abia în secolul XIX, impresionanta catedrală fiind gata în 1893, când s-a adăugat şi turnul.

Din păcate, în perioada Reformei, cea mai mare parte a decoraţiunilor interioare şi a obiectelor de cult originale au fost distruse într-un elan anticatolic, păstrându-se doar sculpturile care împodobesc intrarea, stranele şi o parte din frumoasele vitralii.

În oraş au trăit personalităţi cunoscute, precum omul de ştiinţă Albrecht von Haller, pictorii Ferdinand Hodler şi Paul Klee. Fizicianul Albert Einstein, născut în Germania, dar mai târziu naturalizat elveţian, a elaborat teoria relativităţii, fiind angajat la Oficiul de patente din Berna. Limbile oficiale sunt germana şi franceza, dar limba vorbită de majoritatea populaţiei este bärndütsch (dialectul german din Berna).

Transporturile publice sunt foarte dezvoltate. Există trei linii de tramvai şi numeroase linii de autobuze care fac legătura cu toate cartierele ale oraşului şi cu localităţile din periferie. Trenurile conectează Berna cu restul Elveţiei şi al Europei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU