15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBombay, o pisică jucăuşă

Bombay, o pisică jucăuşă

Rasa Bombay este originară din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii şi face parte din categoria pisicilor cu păr scurt. Bombay este o pisică jucăuşă, care poate învăţa fel de fel de jocuri, fiind foarte receptivă.

Există două rase de pisici care poartă numele Bombay, dar numai una este recunoscută oficial, conform site-ului www.zooland.ro. Cealaltă rasă, care seamănă foarte mult cu prima, a fost creată în America în anii ’50, prin încrucişarea unei pisici Samur Birmanez cu una cu părul scurt din rasa Black American.

Bombay este o pisică de statură medie, cu blana neagră, lucioasă. Capul este puţin mai lat în partea superioară şi rotunjit. Privit din profil, stopul este moderat; fruntea este rotundă, dar nu boltită. Nasul trebuie să fie puţin rotunjit la vârf. Botul este scurt, dar nu lat sau „cârn“. Urechile sunt de mărime medie, depărtate, late la bază şi uşor rotunjite la vârf. Când sunt alerte, ele apar uşor înclinate în faţă. Ochii sunt rotunzi, mari şi depărtaţi. Culoarea lor variază de la auriu la căprui, fiind de preferat ochii cu mare strălucire şi cu adâncime a culorii. Corpul este de mărime medie, nici masiv, nici suplu. Membrele sunt bine proporţionate în raport cu corpul, cu labe rotunjite. Pieptul este amplu şi rotunjit. Spatele urmează o linie dreaptă, de la umeri la coadă, care nu trebuie să fie nici scurtă, nici lungă. Blana este scurtă, bine lipită de corp, cu textura fină, ca de saten, şi cu o strălucire specială, ca a pantofilor de lac. Firul de păr trebuie să fie negru de la vârf şi până la bază. Sunt permise abateri de la acest standard pentru motani şi pentru pisicile până la doi ani.

Caracter şi temperament

 

Sunt pisici prietenoase, afectuoase şi inteligente. Le face plăcere să se joace, de aceea este bine să le cumpăraţi jucării cu care să-şi ocupe timpul şi să-şi consume energia, dacă nu aveţi suficient timp pe care să li-l acordaţi.

Pisicile Bombay sunt perfect adaptate la viaţa de apartament şi sunt în general calme. E interesant că mai degrabă vor accepta compania unui câine în apartament decât tovăraşia altor pisici, asupra cărora vor încerca să-şi exercite dominaţia.

Sunt mari iubitoare de căldură, fiind încântate să doarmă sub pătură. Sunt pisici inteligente, interacţionează permanent cu stăpânii lor şi sunt foarte jucăuşe. Multe dintre ele pot învăţa diverse giumbuşlucuri, iar unele fac chiar şi aport. Vocea lor este distinctă, dar nu atât de stridentă sau de puternică precum a Siamezelor. Ating maturitatea sexuală relativ repede şi, din această cauză, tinerele exemplare trebuie castrate destul de devreme, între şase şi nouă luni. Pe de altă parte, maturizarea lor fizică deplină nu este rapidă, unii motani ajungând să aibă o musculatură complet dezvoltată abia la vârsta de doi ani.

Pisicile din această rasă nu au probleme de sănătate specifice şi trăiesc mult timp. Dar, ca în cazul tuturor felinelor, este bine să le duceţi, cel puţin o dată pe an, la un control de rutină la medicul veterinar.

 

Îngrijire

 

Deşi pisicile Bombay au un bun apetit, nefiind mofturoase la mâncare, nu sunt predispuse la obezitate. Pentru a clădi masa musculară a pisoilor, cei mai mulţi crescători folosesc crochete de cea mai bună calitate, împreună cu o cantitate moderată de hrană umedă.

Blana scurtă, netedă lasă foarte puţin păr şi nu necesită întreţinere. Pisicile Bombay sunt capabile să-şi cureţe singure blana, dar se vor bucura dacă veţi trece mâna de câteva ori pe spatele lor, masându-le în acelaşi timp, sau dacă le veţi face un periaj uşor. În vederea participării la expoziţii, pisicile din această rasă sunt îmbăiate cu trei – patru zile înainte de eveniment. Blana are timp suficient să-şi recapete strălucirea şi textura, fiind în acelaşi timp şi curată. În ziua cat-show-ului, mulţi crescători freacă blana Bombay-ului cu o bucată de piele de căprioară pentru a-i spori luciul.

Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU