10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucătăria germană, mai mult decât cârnaţi, cartofi şi bere

Bucătăria germană, mai mult decât cârnaţi, cartofi şi bere

Spre deosebire de opinia comună, bucătăria germană este extrem de bogată şi de variată. Este greşit să credem că aceasta se reduce doar la Würstchen, Kartoffel şi Bier (cârnaţi, cartofi şi bere), chiar dacă orice turist care vizitează Germania este uimit de abundenţa acestor produse

Bucătăria germană variază foarte mult de la o regiune la alta, fiind influenţată de cea a vecinilor: de bucătăria elveţiană, austriacă, franceză, scandinavă sau de cea a ţărilor est-europene. Felurile de mâncare preparate în sud sunt mai bogate în carne, iar cele din nord, în peşte.
Bucătăriei germane îi datorăm şniţelul, salata de castraveţi, salata de cartofi şi, nu în ultimul rând, ştrudelul cu mere.
Unele dintre cele mai comune mâncăruri sunt ciolanele afumate de porc, frunzele de varză umplute cu carne tocată, numite „Frikadellen“. În Germania se consumă cu precădere carnea de porc, de vită şi de pasăre, cea de porc fiind de departe preferată. Dintre păsări, puiul este cel mai frecvent consumat, dar nici raţa, gâsca sau curcanul nu sunt neglijate.       
În Germania, carnea se mănâncă foarte frecvent sub formă de cârnaţi, aici existând peste 1.500 de sortimente de astfel de preparate. „Weißwurst“ (cârnat alb) este o varietate tradiţională bavareză preparată din carne de viţel tocată foarte fin şi şuncă proaspătă de porc. Aceştia se condimentează cu pătrunjel, lămâie, ceapă, nucşoară şi ghimb şi se consumă fierţi cu muştar dulce.

Sparanghelul – leguma preferată a nemţilor

Unul dintre preparatele tradiţionale este „Leberkäse“, care este făcut din carne sărată de vită, şuncă şi ceapă, tocate foarte fin, şi coapte ca pâinea. În meniurile germane, un loc aparte îl are şi peştele, cel mai frecvent fiind cel de apă dulce, precum păstrăvul, crapul, ştiuca şi bibanul, care sunt de obicei preparaţi la grătar. Dintre peştii de apă sărată, germanii preferă scrumbia proaspătă, sardinele, tonul, macroul şi somonul.
Legumele sunt preferate atunci când vine vorba de garnituri. Un loc aparte între legume îl ocupă pentru germani sparanghelul, în special cel alb, existând restaurante al căror meniu se bazează în întregime pe acest produs.
Deşi încă sunt foarte populari în Germania, cartofii au început să piardă teren în faţa tăiţeilor şi a orezului. Tăiţeii nemţeşti sunt mai groşi decât pastele italiene şi, de multe ori, sunt preparaţi cu gălbenuş de ou. Cartofii sunt folosiţi şi la prepararea găluştelor „Knödel“, făcute din cartofi piure sau raşi sau pâine uscată, cu lapte şi gălbenuş de ou.

Peste 300 de sortimente de pâine

În Germania există cel puţin 300 de feluri diferite de pâine, de la cea albă la cea gri (Graubrot) şi pâinea neagră de secară (Schwarzbrot). Cele mai multe varietăţi se fac atât cu făină de grâu, cât şi de secară şi deseori cu seminţe de in, de floarea-soarelui şi de dovleac. Pâinea neagră din Westfalia, „Pumpernickel“, nu se coace la cuptor, ci se prepară la aburi şi are un gust dulceag unic. Pâinea se consumă de obicei la micul dejun şi sub formă de sandvişuri seara, foarte rar la masa de prânz.
Berea germană, cunoscută şi apreciată în întreaga lumea, se consumă în cantităţi mari pe tot teritoriul ţării. Pe lângă bere, nemţii preferă vinul, în special cel alb şi dulce. Cele mai cunoscute varietăţi de vin sunt Riesling şi Silvaner.
Una dintre cele mai populare prăjituri este cea cu brânză. La fel de iubite sunt şi gogoşile care se numesc „Berliner Pfannkuchen“ sau „Krapfen“ în funcţie de regiune, dar şi jeleurile de fructe roşii (coacăze, zmeură, căpşune sau cireşe), „Rote Grütze“, care se servesc cu smântână, dar şi cu sos de vanilie, lapte sau frişcă.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII