6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCultură, istorie, distracţie şi lux la Viena

Cultură, istorie, distracţie şi lux la Viena

Capitala Austriei este unul dintre cele mai importante oraşe ale Europei. Viena este considerată una dintre cele mai populare şi mai atrăgătoare destinaţii turistice din lume datorită bogatei oferte de obiective artistice şi culturale, numărului mare de locuri istorice şi atmosferei civilizate şi primitoare.

La prima vedere, farmecul şi renumele Vienei ca destinaţie turistică se datorează reputaţiei de oraş clasic, în care nostalgia vechiului imperiu, cu eleganţa, stilul şi tradiţiile sale, joacă un rol important. Dar, dincolo de amintiri şi de tradiţie, dincolo de arhitectura şi arta gotică ori barocă, Viena este un oraş modern, cu manifestări artistice pline de vitalitate şi forţă inovatoare, cu numeroase muzee moderne, cafenele, restaurante, magazine, locuri pentru distracţie şi multe altele.
 Viena este un oraş al muzicii, care a păstrat şi a transmis generaţiilor viitoare impresionanta moştenire lăsată de Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss şi Mahler, dar cei care vizitează capitala Austriei o fac în egală măsură pentru arhitectura elegantă a clădirilor, pentru extraordinarele colecţii de artă din muzee sau, pur şi simplu, pentru calitatea restaurantelor sale.

Oraşul are cele mai remarcabile clădiri gotice din lume

Galeriile Belvedere, alături de Muzeul Ştiinţelor Naturii, sunt cele mai atractive obiective turistice ale oraşului.
Prinţul Eugene de Savoy (1663 – 1736), cea mai sclipitoare minte în materie de strategie militară din epocă, l-a însărcinat pe Johann Lukas von Hildebrandt să conceapă şi să construiască palatul şi grădina Belvedere ca locuinţă de vară în afara zidurilor oraşului.
Palatul, una dintre cele mai remarcabile construcţii baroce din lume, constă în două clădiri (Belvedere Superior şi Belvedere Inferior). Majoritatea încăperilor au fost adaptate pentru a găzdui Galeria Austriacă.
În Belvedere Superior, Galeria Austriacă a secolelor XIX şi XX expune o minunată colecţie de artă austriacă şi internaţională. Punctul forte este „Viena la 1900 şi arta clasicismului modern“, având cea mai mare colecţie de picturi semnate Klimt (inclusiv vinovatele lucrări Sărutul şi Judith), precum şi lucrări de Egon Schiele.
Galeria expune, de asemenea, şi lucrări importante ale impresioniştilor francezi. Acolo puteţi vedea cele mai reprezentative picturi ale epocii vieneze Biedermeier (cu lucrări de Waldmüller, Amerling şi Fendi) şi pânze ale pictorilor Romako, Makart, Boeckl, Wotruba, Hausner, Lehmden, Hundertwasser şi mulţi alţii.
Belvedere Inferior este mai degrabă un muzeu de artă medievală şi barocă. Muzeul baroc expune cele mai mari colecţii de lucrări semnate Maulbertsch, Messerschmidt şi Donner. Printre ele se află şi statuile originale ale fântânii Donner din Neuer Markt.
Muzeul de Artă Medievală Austriacă, aflat în Orangerie, expune sculptura gotică, printre lucrări fiind şi unele de Pacher şi Frueauf.

Palatele vieneze atrag turiştii

Timp de mai bine de şapte secole, marele Imperiu Habsburgic a fost condus din incinta Palatului Imperial Hofburg.
Astăzi, capela imperială în stil gotic, în care concertează corul tinerilor vienezi în timpul slujbei de duminică, este o rămăşită a Palatului Imperial din Evul Mediu.
Palatul Imperial, care până în 1918 era locuit de familia imperială, a fost construit în secolul al XIII-lea şi s-a extins, devenind o minunată rezidenţă în concordanţă cu evoluţia familiei de Habsburg din punct de vedere al puterii şi al influenţei.
Astăzi, clădirea găzduieşte biroul preşedintelui Austriei, un centru al congreselor şi numeroase colecţii de artă.
Palatul Schonbrunn, rezidenţa de vară a familiei imperiale, este considerat cel mai frumos palat baroc din Europa.
Împăratul Franz Joseph, care s-a căsătorit cu încântătoarea împărăteasă Sisi, s-a născut aici, în 1830. Monarhul şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în acest palat, care a devenit proprietatea Republicii Austria după doi ani de la moartea sa.
Astăzi, palatul este parte a patrimoniului cultural Unesco datorită importanţei lui istorice.
Catedrala „Sfântul Ştefan“ este cel mai reprezentativ edificiu gotic al Austriei, găzduieşte comori ale artelor, care pot fi văzute doar în cadrul unui tur organizat: cavoul din marmură roşie al Împăratului Frederick III, sculptat între 1467-1513 de Niclas Gehaert van Leyden; amvonul, o lucrare a lui Anton Pilgram (1514-1515) – care a aşezat sub el propriul portret în relief, ca semnătură; o parte în Altarul Neustadt al Vienei, mormântul prinţului de Savoy din 1754.

Roata uriaşă, punct de atracţie

Dacă doriţi să vizitaţi emblema Vienei pe urmele nemuritorului film „The Third Man“ sau doar să vă delectaţi privind panorama oraşului de la 200 de picioare înălţime, un lucru este sigur: numai dacă vă urcaţi în Roata uriaşă sunteţi cu adevărat în Viena.
Este unul dintre cele mai vizitate puncte de atracţie ale Vienei, deschis tot anul şi poate cel mai atractiv obiectiv pentru copii. A fost construită în 1896-1897, de inginerul englez Walter Basset şi era unică în lume în acea vreme.
Roţile uriaşe erau foarte populare la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar Basset a construit unele similare în Chicago, London, Blackpool, Paris.
Astăzi, Reisenrad oferă o lume a aventurii: la intrare, „Panorama“ spune povestea acestei roţi monumentale şi a Vienei cu aer nostalgic trecând pe lângă dumneavoastră în imense roţi de automobil.
În magazinul Reisenrad puteţi cumpăra porţelanuri şi cristale vieneze, machete ale Roţii uriaşe şi textile de calitate. O cafenea-restaurant vă îmbie cu delicatese culinare într-o atmosferă confortabilă.
Mausoleul Imperial funerar este situat sub Biserica Capuchin, construită în 1622-1632.

Şcoala de cătănie

Cu o singură excepţie, doar membrii dinastiei conducătoare de Habsburg au fost înmormântaţi aici începând din 1633.
Cripta dublă a Mariei Theresa şi a soţului ei, Împăratul Francisc I, sculptată de B.F. Moll, denotă un spirit artistic deosebit, în contrast cu simplitatea cavoului fiului lor, Joseph II. În 1916, Împăratul Francisc Joseph a fost ultimul înmormântat aici. În 1989 a avut loc o slujbă funerară solemnă pentru Împărăteasa Zita, văduva Împăratului Charles I, care a domnit între 1916-1918.
Până astăzi, călugării sunt gardienii şi cei care îngrijesc criptele. Conform tradiţiei, din 1654 până în 1878, inimile Habsburgilor au fost înmormântate în Biserica Călugărilor Augustinieni.
Şcoala spaniolă de călărie din Viena şi faimosul său balet Lipitan pot fi admirate „pe viu“ în ambianţa barocă a Palatului Imperial. Este unica instituţie din lume în care s-au păstrat deprinderile clasice ecvestre (şcoala de lux) şi sunt încă practicate în stilul original.
Publicul trăieşte o experienţă de neuitat  în ceea ce priveşte precizia mişcărilor cailor lipitani în perfectă armonie cu muzica. În timpul galei de călărie, vizitatorii admiră prezentarea unică a cailor lipitani în cadrul celui mai frumos salon de călărie din lume, decorat impresionant de arhitectul baroc Joseph Emanuel Fisher, între anii 1729 şi 1735. A fost construit iniţial pentru a oferi lecţii de călărie tinerilor aristocraţi.
Lecţiile matinale de călărie introduc într-o manieră plăcută programul de antrenament al Armăsarilor Albi. Tururile cu ghid includ şi vizite la grajdurile cailor.

Cultură, dar şi afaceri

Viena are destul din fiecare. Localurile sunt numeroase, variate – de la restaurante de lux la unele foarte intime şi primitoare, cafenele de tot felul şi multe altele. Hotelurile sunt, la rândul lor, de toate categoriile, de la cele de lux până la cele mai modeste, la preţuri accesibile pentru turişti. Este surprinzător că aproape jumătate dintre turiştii ajunşi la Viena aleg să se cazeze la hoteluri de patru stele, pentru a beneficia de toate condiţiile.
Pentru oamenii de afaceri din întreaga lume, Viena este şi un loc unde se organizează adesea congrese şi întâlniri între corporaţii, depăşindu-şi cu mult „colegii“ din acest clasament, între care se numără Barcelona, Singapore, Berlin, Roma, Londra, Madrid. Pentru manifestările de gen sunt închiriate locaţii deja celebre în întreaga lume, precum Austrian Center Vienna, Redoutensa, Reed Messe Wien, dar şi săli ale universităţilor, hoteluri, vile şi palate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII