17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOrient Express - un mit pe şine

Orient Express – un mit pe şine

Numele său este sinonim cu luxul, cu aventura, fascinaţia şi exoticul. Orient Express este mai mult decât un tren. Este un cadru ideal, care ne duce cu gândul la scenarii de poveste, descrise de marii artişti şi scriitori, care ne transpun într-o lume cu totul diferită de realitatea în care trăim.

O călătorie cu Orient Express este pentru mulţi dintre noi sinonimă cu un voiaj spre destinaţii îndepărtate, la graniţa lumii în care trăim, unde este imposibil să nu avem parte de o aventură romantică sau măcar de un pic de adrenalină care să ne trezească din monotonia vieţii cotidiene. Astăzi, legendarul tren cu planşeu aurit şi covor roşu ca focul, cu mătăsuri fine şi cristale de Bohemia, a ajuns la punctul culminant al farmecului său, transformându-se într-un mic şi luxos hotel de cinci stele pe şine, pregătit să ofere experienţe de neuitat oaspeţilor săi, care trebuie să fie dispuşi să scoată din buzunar sume piperate pentru a avea parte de o experienţă unică.

Muzica roţilor de tren

Orient Expressul are o poveste nobilă. A apărut în 1883, fiind primul tren de lux din Europa ce făcea legătura între Paris şi Istanbul. Era trenul regilor, al nobililor, al politicienilor şi artiştilor, iar vagoanele sale au fost martore la multe evenimente din istoria europeană, la celebre aventuri amoroase şi la pasionale poveşti de spionaj. Astăzi, Venice Simplon – Orient Express, complet restaurat, străbate mai multe oraşe din Europa, printre care şi Bucureştiul, şi oferă pasagerilor posibilitatea de a retrăi farmecul călătoriilor de lux din anii ’20. Ruta clasică este Londra – Paris – Veneţia, însă trenul are staţionări şi în multe alte oraşe. Decoraţiunile, vechi de peste o sută de ani, dar conservate perfect, sunt învăluite într-o aură magică şi de vis care îi obligă pe pasageri să îşi aducă aminte de un obicei aristocratic străvechi, acela de a se schimba în haine de seară înainte de a merge la cină. De altfel, ambianţa din vagonul-restaurant îi invită parcă pe oaspeţi să se lase acaparaţi de stilul trenului şi să îşi imagineze pentru un timp că trăiesc în atmosfera boemă a începutului de secol XX. Chiar dacă nu este scris nicăieri, cravata neagră, de exemplu, este un accesoriu de nelipsit în această atmosferă exclusivistă.

Experienţă de neuitat pe şine

Astăzi, de voiajul de vis de 6.000 de euro pe ruta Paris – Istanbul – Veneţia se bucură o dată pe an doar o sută de călători, timp de 13 zile. Încă de la sosirea pe peron, pasagerul pătrunde într-o ambianţă de vis. Un steward personal este pregătit să îl întâmpine şi să îl însoţească în compartimentul privat, cu tapiţerie elegantă şi decoraţiuni splendide, realizate de cei mai mari artişti plastici. Personalul trenului este mereu la dispoziţia călătorilor, pregătit să satisfacă şi cele mai ciudate dorinţe ale pretenţioşilor vizitatori. Dimineaţa, acelaşi steward personal are grijă să îşi servească „stăpânul“ în compartiment. Una dintre principalele atracţii ale voiajului, care a contribuit foarte mult la celebritatea Orient Expressului, este bucătăria de lux, un punct de referinţă pentru gastronomia internaţională. Călătoria în vagoanele acestui tren exclusivist le oferă pasagerilor posibilitatea de a savura specialităţi cu adevărat deosebite. Ca o concluzie, putem spune că un voiaj cu Venice Simplon – Orient Express este o experienţă minunată şi de neuitat, care se desfăşoară sub semnul relaxării şi al luxului absolut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS