7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMalmaison oferă turiştilor o vacanţă de neuitat

Malmaison oferă turiştilor o vacanţă de neuitat

După Statele Unite, Bătrânul Continent s-a lăsat şi el cucerit de ultima tendinţă în materie de turism: vacanţele în spatele gratiilor.

Fostele închisori, în care  şi-au petrecut mulţi ani din viaţă cei mai cumpliţi criminali din toate timpurile, au devenit astăzi locuri de lux pentru turiştii dornici de aventuri. Închisorile milenare au căpătat o nouă identitate, iar din celulele care au adăpostit criminali periculoşi au rămas doar structurile, transformate acum în hoteluri de lux, deseori de cinci stele, care oferă vizitatorilor tot confortul necesar. Ideea transformării vechilor închisori în hoteluri de lux vine, cum era de aşteptat, din Statele Unite. Cel mai cunoscut exemplu este „Liberty Hotel“ – Hotelul Libertăţii, legendara închisoare de pe Charles Street din Boston, Massachusetts. Închisoarea, aflată pe malul râului Charles, se găseşte în centrul oraşului şi a fost închisă în 1971. Acum ea a fost renovată şi în această vară a fost deschisă sub forma unui hotel de cinci stele, investiţia ridicându-se la peste 110 milioane de dolari. Alături de structura originală a mai fost ridicată o aripă modernă, cu 280 de camere. Însă ideea închisorii transformate în hotel de lux nu este o noutate. Potrivit New York Times, Hotelul Libertăţii a fost precedat de cel puţin trei instituţii similare. Un prim exemplu ar fi un hotel din Preston, Minnesota, o închisoare elegantă, construită în 1869 în stil italian. În noiembrie 2004, „Comfort Inn“, unul dintre cele mai cunoscute lanţuri de hoteluri din Statele Unite, a inaugurat un hotel în San Antonio, Texas, numit Alamo Riverwalk, în fosta închisoare din districtul Bexar.

„Închisori turistice“ în Europa

New York Times a enumerat şi câteva exemple europene de penitenciare transformate în hoteluri, cum ar fi una dintre fostele închisori din Istanbul sau vechea închisoare din Oxford, Marea Britanie. „Four Season Hotel“ din Turcia a fost ridicat pe locul unui fost penitenciar „şic“, rezervat se pare scriitorilor, artiştilor şi nobililor. Acum, hotelul beneficiază de toate serviciile necesare unui sejur de vis, personalul stând permanent la dispoziţia clienţilor pentru a le satisface orice dorinţă. Tot în Turcia, în centrul Cappadocia, există „Gamirasu Hotel“, găzduit de o veche mănăstire bizantină, care a fost folosită mult timp ca închisoare. Nici „Malmaison“ din Oxford nu se lasă cu nimic mai prejos decât alte hoteluri care oferă turiştilor o experienţă de neuitat. Deşi au decis să renunţe la gratiile de la ferestre şi la uşile originale, proprietarii hotelului au decis ca în rest să lase totul ca în urmă cu un secol: repartiţia în celule, duşuri comune, iar pentru cei mai curajoşi, dormitoare în grup.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS