15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinŞerbet de lămâie sau portocală

Şerbet de lămâie sau portocală

Ingrediente: 1 kg zahăr, o lămâie sau portocală, 1/2 l apă, 15 ml zeamă de lămâie.

Mod de preparare: Zahărul cu apa se pun la fiert într-o cratiţă sau oală acoperită. Se rade coaja de pe toată suprafaţa lămâii sau portocalei şi se pune într-un săculeţ mic din tifon (cât un degetar), legat cu aţă albă.

Când siropul este aproape legat, după circa 15 minute, săculeţul se introduce în sirop şi se leagă cu firul de aţă de toarta cratiţei. Siropul se fierbe acoperit, altfel se vor forma cristale pe margine, iar când se va răci se vor forma şi la suprafaţă. Siropul se încearcă în apă rece şi, când picăturile se leagă, se pune zeama de lămâie sau glucoză, se amestecă bine, lăsând să mai dea câteva clocote, apoi se bagă la rece tot acoperit. După ce s-a răcit, se freacă; la început coarda este lucioasă şi transparentă, iar pe măsură ce se freacă, se albeşte ca laptele şi devine mată, semn că s-a tăiat. Se stropeşte, numai dacă este prea vârtos şi atunci, cu zeamă de lămâie sau de portocală. Şerbetul se pune în borcane, dacă este moale, sau în pungă de nailon, dacă este vâscos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS