10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPolinezia Franceză - Paradisul Terrei

Polinezia Franceză – Paradisul Terrei

Dacă Dante ar fi avut posibilitatea să facă înconjurul lumii şi ar fi ajuns în sudul Pacificului, cu greu ar fi rezistat tentaţiei de a-şi scrie „Paradisul“ pe tărâmurile de vis din Polinezia Franceză.

Deşi la prima vedere ar putea părea o exagerare, Polinezia Franceză este pentru mulţi un colţ de paradis, cu o natură necontaminată de febra globalizării şi cu o mare cristalină, pictată parcă de pensula măiastră a unui artist inspirat. Ca să nu mai vorbim de floră şi faună, de ospitalitatea locuitorilor şi de clima plăcută pe tot parcursul anului, cele mai recomandate perioade fiind însă aprilie şi octombrie. Acest colţ de paradis se întinde pe o suprafaţă de 4.000 km pătraţi, împărţiţi pe 118 insule, grupate în cinci arhipelaguri: Societăţii, Marchize, Tuamotus, Austral şi Gambier. Arhipelagul Societăţii include cele mai cunoscute insule turistice: Tahiti, Moorea, Bora Bora şi Huahine, precum şi mai mica Tetiaroa, cunoscută datorită proprietarului său celebru, Marlon Brando.

În ciuda suprafeţei sale vaste, acest arhipelag pare minuscul, mai ales dacă aruncăm o privire pe hartă şi îl vedem pierdut în mijlocul Pacificului. Cel mai apropiat continent, Australia, este situat la 5.700 km distanţă.

 

Vacanţă în Bora Bora

 

Pentru mulţi, Polinezia Franceză echivalează cu Tahiti şi Bora Bora, insulele cele mai mari şi mai căutate de turişti. Prima dintre ele, cu capitala la Papeete, este şi cea mai întinsă, cu o suprafaţă de peste o mie de kilometri pătraţi şi, totodată, şi cea mai populată, cu 127.000 de locuitori. Marché du Papeete, piaţa din centrul administrativ tahitian, este o feerie pentru turiştii dornici să cunoască îndeaproape cultura şi civilizaţia băştinaşilor. În timp ce Tahiti atrage cu festinul său de arome, miresme şi cântece ale băştinaşilor, Bora Bora este destinaţia preferată a turiştilor dornici să escaladeze vârfurile Hue, Pahia şi Otemanu, chiar dacă nici unul dintre acestea nu depăşeşte înalţimea de 800 de metri. Iubitorii artei lui Paul Gauguin sau Jacques Brel nu trebuie să rateze o vizită în Hiva Ova, vechiul centru administrativ al Insulelor Marchize, devenit un adevărat punct de pelerinaj pentru amatorii de frumos. Polinezia franceză este sinonimă cu lagunele cu reflexe turcoaz, iar principalul motiv pentru care turiştii îşi îndreaptă paşii spre această zonă este de cele mai multe ori de natură balneară, mai ales că activităţile acvatice sunt numeroase, de la scufundări la windsurf, sau pescuit şi schi nautic.

 

O lună de miere de vis

 

Polinezia franceză este o destinaţie perfectă pentru tinerii însurăţei, fiind un loc ideal pentru o lună de miere ca la carte, mai ales dacă mirii au un cont consistent în bancă. Pentru cei care doresc să fie trataţi ca nişte regi există numeroase hoteluri şi locaţii de vis, în timp ce persoanele cu pretenţii mai modeste pot opta pentru pensiunile administrate de polinezieni. Aici ei pot savura specialităţi tipice din regiune, care au ca principale ingrediente fructele sau peştele crud. Însă dincolo de preţurile costisitoare, important este că peisajele de vis, soarele şi plaja cu nisip sunt la îndemâna tuturor şi, mai ales, oferă nişte experienţe de neuitat, pentru care nu există un preţ.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU